Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Ρωσία κάνει το πρώτο βήμα προς την αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου (Αζερμπαϊτζάνικο δημοσίευμα)

  Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία άνοιξε ένα ειδικό γραφείο για την παροχή προξενικών υπηρεσιών στους πολίτες της στην μη αναγνωρισμένη Τουρ...

 



Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία άνοιξε ένα ειδικό γραφείο για την παροχή προξενικών υπηρεσιών στους πολίτες της στην μη αναγνωρισμένη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, γράφει ο Αζέρος, Ελίας Σαφίεφ, στην φιλοκυβερνητική ‘Χακίν’ του Μπακού.

Το γραφείο λειτουργεί στην πόλη της Λευκωσίας, στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού.

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο ανέφερε ότι το άνοιγμα του γραφείου αποσκοπεί στη διευκόλυνση των προξενικών υπηρεσιών για τους Ρώσους πολίτες που ζουν σε αυτό το τμήμα του νησιού και δεν σημαίνει αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου.


Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, είπε επίσης ότι το άνοιγμα ενός προξενικού γραφείου από τη Ρωσία δεν είναι μοναδικό γεγονός. Υπενθύμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανοίξει στο παρελθόν παρόμοια αντιπροσωπεία.

Αποτέλεσμα της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα

Ωστόσο, ορισμένοι Τούρκοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το βήμα της Ρωσίας συνδέεται με τη συνεχή ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη στρατιωτική βάση εκεί και ενισχύουν τις θέσεις τους στην περιοχή της Μεσογείου.


Οι Τούρκοι παρακολουθούν με ανησυχία τη συσσώρευση αμερικανικών δυνάμεων στη γειτονική χώρα. Προφανώς και η Μόσχα ανησυχεί σοβαρά για αυτό το θέμα. Δεν αποτελεί εξαίρεση ότι η Ρωσία επιδιώκει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα, αυξάνοντας την προσοχή στην μη αναγνωρισμένη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Πρώτο βήμα για αναγνώριση ως «χώρας»

Σύμφωνα με Τούρκους πολιτικούς, το άνοιγμα προξενείου από τη Ρωσία στη Βόρεια Κύπρο μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο βήμα της Μόσχας προς την αναγνώριση αυτής της «χώρας».

Ο βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ισμαήλ Γκιουνές σχολίασε στο φιλορωσικό έντυπο «Aydınlık» ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από κανέναν εκτός από την Τουρκία.

Οι Τούρκοι παρακολουθούν με ανησυχία τη διαδικασία συγκέντρωσης αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα

«Από αυτή την άποψη, το βήμα της Ρωσίας είναι ένα βήμα προς την αναγνώριση. Είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσει κάποια εξέλιξη της κατάστασης και η Ρωσία θα αναγνωρίσει τη Βόρεια Κύπρο. Το ίδιο περιμένουμε από χώρες που θεωρούμε αδέρφια, για παράδειγμα, από το Αζερμπαϊτζάν. Πιστεύουμε ότι αυτό το βήμα της Ρωσίας θα δώσει κουράγιο στο Μπακού», δήλωσε ο Ισμαήλ Γκιουνές.

Ο πρώην βουλευτής του AKP Εκρέμ Τσελεμπί, επέστησε την προσοχή στη στρατηγική εταιρική σχέση και φιλία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Πιστεύει επίσης ότι το άνοιγμα του Ρωσικού Προξενείου στη Βόρεια Κύπρο είναι μια σημαντική απόφαση, ένα βήμα προς την αναγνώριση.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί», είπε ο πολιτικός.

Ο Όντερ Ακσακάλ, ηγέτης του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος, πιστεύει επίσης ότι το άνοιγμα ενός ρωσικού προξενείου στη Βόρεια Κύπρο είναι ένα σημαντικό βήμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να συνεργαστεί στενότερα με τη Ρωσία προκειμένου να επιτευχθεί η αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου από τη Μόσχα.


The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.