Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αμφισβητείται η γνησιότητα αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που επιστράφηκε στην Ελλάδα

   Μόλις τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ότι η προτομή του «Μεγάλου Αλεξάνδρου του Στένταλ» επιστέφει στην Ελλ...

  



Μόλις τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ότι η προτομή του «Μεγάλου Αλεξάνδρου του Στένταλ» επιστέφει στην Ελλάδα, μαζί με άλλα 350 αρχαία έργα τέχνης. Τώρα, έρχονται στο φως υπόνοιες ότι το έργο, μπορεί να μην είναι αυθεντικό…



Ο Stephan Lehmann είδε για πρώτη φορά το χάλκινο γλυπτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 2000 στο Μουσείο Winckelmann στη μικρή πόλη Stendal στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας – Άνχαλτ. Ο αρχαιολόγος, τώρα συνταξιούχος, ήταν τότε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Halle και περίεργος για το καλοδιατηρημένο αρχαίο έργο, το οποίο του κέντρισε το ενδιαφέρον.

Η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν δανεική από ιδιώτη συλλέκτη, όπως ειπώθηκε. Όμως για τον Lehmann, ένα πράγμα είχε σημασία: Μήπως ήταν ψεύτικη; «Ήμουν εκεί, το κοίταξα και σκέφτηκα ότι ήταν κατάφωρα ψεύτικο», είπε στη DW. «Το ότι αυτό ήταν πρωτότυπο αποκλείεται»!

Ο Lehmann έψαξε στον κατάλογο του μουσείου για πληροφορίες προέλευσης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το 2015, κατέγραψε 36 αρχαία έργα τέχνης που πιστεύει ότι είναι πλαστά. Ανάμεσά τους ήταν και το χάλκινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κατηγόρησε επίσης το μουσείο ότι επέτρεψε χρησιμοποιηθεί ως «πλυντήριο» για ένα πλαστό έργο. Η Εταιρεία Winckelmann τον μήνυσε αμέσως για συκοφαντική δυσφήμιση. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, το δικαστήριο δεν απάντησε στο ερώτημα που ενδιέφερε πραγματικά τον Lehmann: Είναι το γλυπτό αυθεντικό;

Αλλά αυτό θα ήταν αδύνατο, γιατί αμέσως μετά την έκθεση, το γλυπτό εξαφανίστηκε και θεωρήθηκε «χαμένο» για πολύ καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.