Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Με την Κύπρο και την Ελλάδα υπάρχει (ακόμα) η προοπτική του «παλαιότερου» East Med», λέει ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ

   Στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας Globes δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Dean Shmuel Elmas με τίτλο «Ο ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας ...

  



Στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας Globes δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Dean Shmuel Elmas με τίτλο «Ο ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατζ (Israel Katz) ανακοίνωσε αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου: “Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ελλείψεις”», τόνισε.

Ο ισραηλινός Υπουργός ανακοίνωσε επίσημα την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου και ανέφερε την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα ως πιθανούς εμπορικούς εταίρους.

Στο άρθρο επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Λίγες εβδομάδες μετά από δημοσίευμα της Globes, βάσει του οποίου ο ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Israel Katz σκόπευε να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, η ανακοίνωση πράγματι έγινε και επίσημα, χθες, Τρίτη, κατά την πρώτη επίσκεψη του κ. Katz στην πλατφόρμα του Leviathan, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου του Ισραήλ.




«Καθήκον μου είναι να διασφαλίσω ότι η παροχή φυσικού αερίου, πρώτα απ’ όλα στους πολίτες του Ισραήλ, θα παραμείνει σταθερή τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός.

«Παράλληλα, τα συνεχιζόμενα έσοδα δεκάδων δις στα κρατικά ταμεία προς όφελος των πολιτών της χώρας και η καταπολέμηση του κόστους ζωής, μαζί με το πολιτικό όφελος που προκύπτει από την ενίσχυση της θέσης του Ισραήλ διεθνώς, απαιτούν να ληφθεί απόφαση για αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου ανάλογα με τις απαιτούμενες ποσότητες». (…)

Σ’ ό,τι αφορά στα περιφερειακά συμφέροντα, ο ισραηλινός Υπουργός εξήγησε πως:

«Η ασφάλεια έχει κομβική σημασία, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ. Η Αίγυπτος δεν χρειάζεται μόνο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η χώρα περνά μια σημαντική κρίση κι έχει ανάγκη από ενέργεια και για εσωτερική κατανάλωση. Η αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία αποτελεί ένα μόνο μέρος της ιστορίας (sic). Σε όλες τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, ανεξαρτήτως επιπέδου, το (σ.σ. ενεργειακό) ζήτημα τίθεται σε συζήτηση.

Η Κύπρος επιθυμεί απ’ ευθείας αγωγό για να δημιουργήσει μια μονάδα υγροποίησης. Επιπλέον, με την Κύπρο και την Ελλάδα υπάρχει η προοπτική του “παλαιότερου” Eastmed, που ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει επισήμως έγκριση. (…)

Σύμφωνα με τον Israel Katz:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο (σ.σ. στο Ισραήλ). Οι οδηγίες που έχω δώσει είναι να γίνει έλεγχος στις εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει το Ισραήλ και στην εκτιμώμενη κατανάλωση και να υπάρξει επιβεβαίωση ότι θα είναι δυνατή η παροχή μέχρι το 2048».

Επισημαίνεται ότι ο κ. Katz αναμένεται να αναλάβει τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, στη θέση του Eli Cohen (σ.σ. ο οποίος θα αναλάβει Υπουργός Ενέργειας) τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Globes – Ιsrael Katz announced an increase in gas exports

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.