Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

O «Σοφός Λύκος» του Ιονίου: Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του αεροπλανοφόρου USS GERALD FORD των ΗΠΑ

  Από τη στιγμή που το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS GERALD FORD εμφανίστηκε στην Μεσόγειο δεν έχουν σταματήσει οι συνεκπαιδεύσεις...

 



Από τη στιγμή που το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS GERALD FORD εμφανίστηκε στην Μεσόγειο δεν έχουν σταματήσει οι συνεκπαιδεύσεις με μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό και κάθε μήνα χτυπούν και νέο… limit up.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δανειζόμενοι το “sky is the limit” που είχε αναφέρει ο τέως Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ τον Φεβρουάριο του 2021 για να χαρακτηρίσει το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, η στρατηγική συνεργασία φαίνεται να ξεπερνά κάθε φορά κάθε προηγούμενο.

Με πρωτοβουλίες του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο των σχεδιασμών του για τις συνεργασίες με φίλες και σύμμαχες χώρες και ειδικότερα στην συνεργασία με τις ΗΠΑ, μετά την υπογραφή της Αναβαθμισμένη Αμυντικής Συμφωνίας MDCA, πραγματοποιήθηκε άλλη μία εντυπωσιακή άσκηση με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS GERALD FORD, που βρίσκεται στην Μεσόγειο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση των ΕΔ των Η.Π.Α. με την επωνυμία «SAGE WOLVERINE 23», η οποία λαμβάνει χώρα από την Τετάρτη 2 έως την Παρασκευή 11 Αυγούστου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους.



 

Στην Άσκηση συμμετείχε το Αεροπλανοφόρο USS GERALD R. FORD (GRF) των Η.Π.Α. με τα οργανικά Αεροσκάφη (Α/Φ) και τα πλοία συνοδείας του, όπως επίσης προσωπικό και μέσα των ΕΔ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Ελληνικές ΕΔ συμμετείχαν στην Άσκηση ως εξής:

Με 16 εξόδους Μαχητικών Α/Φ F-16.
Με την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΕΛΛΗ στο πλαίσιο συμμετοχής της στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2).

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).
Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA).

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η συμμετοχή των ΕΔ στην «SAGE WOLVERINE 23» συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας καθώς και στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.