Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Πολλοί κτηνοτρόφοι είναι άνω των 55 χρονών, είναι λίγο πριν την σύνταξη, δεν έχουν κουράγιο να ξεκινήσουν από το μηδέν»

   Περισσότερα από 700.000 από τα 5 εκατ. στρέμματα του Θεσσαλικού κάμπου καλύφθηκαν με νερό, από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Η θεομ...

  



Περισσότερα από 700.000 από τα 5 εκατ. στρέμματα του Θεσσαλικού κάμπου καλύφθηκαν με νερό, από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Η θεομηνία άφησε πίσω της πολλές κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες αλλά και βοσκοτόπια. Στην έκταση της Θεσσαλίας κυριαρχούν οι αροτραίες καλλιέργειες (το 80% περίπου των καλλιεργούµενων εκτάσεων).

«Οι κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωρήρης Γιαννακόπουλος που μίλησε στο Newsbeast και πρόσθεσε πως «η πιο άμεση και ορατή οικονομική επίπτωση των πλημμυρών είναι η απώλεια των καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών μονάδων». «Είναι σοκ για όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα

Σε πανελλήνιο επίπεδο, ο Θεσσαλικός Κάμπος κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή κριθαριού και του σκληρού σιταριού. Επίσης, παράγει το 38% του βαμβακιού, και το 52% της βιομηχανικής ντομάτας. Η καλλιέργεια φρούτων και ξηρών καρπών, όπως, μήλα, κάστανα, καρύδια κλπ., αποτελούν πολύ σημαντική παραγωγή με ποσοστά πολλές φορές πάνω από 50%. Στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, παράγει το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών, με σημαντικές εξαγωγές. «Τα νερά της πλημμύρας όχι μόνο κατέστρεψαν τις ώριμες καλλιέργειες αλλά και διαβρώνουν το γόνιμο φυτικό έδαφος, επηρεάζοντας τις μελλοντικές καλλιέργειες» σημείωσε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Οι επιπτώσεις εκτιμά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, θα είναι να υπάρξουν αυξήσεις σε πολλά προϊόντα. «Εκτιμώ πως και οι εξαγωγές, ακόμα και σε βασικά προϊόντα, θα αυξηθούν σημαντικά» σημείωσε ο πρόεδρος.

Τεράστιο πλήγμα και στην κτηνοτροφία – «Οι κόποι μιας ζωής χάθηκαν»

Η Θεσσαλία έχει σημαντική παραγωγή βοοειδών με πολύ υψηλή θέση στη χοιροτροφία στα αιγοπρόβατα, και πρώτες θέσεις στην παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. «Πολλοί κτηνοτρόφοι είναι άνω των 55 χρονών, είναι λίγο πριν την σύνταξη, κάτι που σημαίνει πως δεν έχουν κουράγιο να ξεκινήσουν από το μηδέν. Είναι τεράστιο το σοκ γι ‘αυτούς. Οι κόποι μιας ζωής χάθηκαν» είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Ο αντίκτυπος στους αγρότες είναι άμεσος και καταστροφικός. Υφίστανται απώλειες εσόδων και μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουν σε δάνεια για να επιβιώσουν. «Η έλλειψη συγκομιδής και η αδυναμία πώλησης προϊόντων αφήνει τους αγρότες χωρίς χρήματα για αγορά σπόρων, λιπάσματα και εξοπλισμό, καθιστώντας τις μελλοντικές σοδειές αβέβαιες» ανέφερε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Χρειάζεται «ομπρέλα» προστασίας

Στη Θεσσαλία αυτό που χρειάζεται είναι η αποτίμηση των ζημιών αλλά και οι άμεσες αποζημιώσεις, σύμφωνα με το Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας.

«Σε πρώτη φάση πρέπει να δώσουμε στους πληγέντες μια “ανάσα”» είπε ο κ. Γιαννακόπουλος και πρότεινε κάποιες λύσεις για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. «Θα πρέπει για τουλάχιστον 2 χρόνια να “παγώσουν” οι φορορολογικές υποχρεώσεις των πληγέντων αλλά και οι δόσεις των δανείων τους» πρότεινε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενώ παράλληλα είπε πως θα πρέπει να βάλουν «πλάτη» και οι Δήμοι με το να αναστείλουν τα Δημοτικά Τέλη. «Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι πως δεν υπάρχουν πληττόμενες και μη πληττόμενες επιχειρήσεις. Όλες οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα» τόνισε. ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Πέρα από τις ίδιες τις καλλιέργειες, οι γεωργικές υποδομές όπως τα συστήματα άρδευσης, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ο αγροτικός εξοπλισμός, το ζωικό κεφάλαιο, οι εγκαταστάσεις εσταυλισμού, έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. «Οι επισκευές και οι αντικαταστάσεις απαιτούν κεφάλαια, προκαλώντας αυξημένα χρέη για τους αγρότες» σημείωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας και πρόσθεσε πως με αυτόν τον τρόπο «καθυστερεί η επανέναρξη των αγροτικών δραστηριοτήτων, ασκώντας περαιτέρω οικονομική πίεση στον αγροτικοκτηνοτροφικό τομέα και σε όσους εξαρτώνται από αυτόν για την απασχόληση».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.