Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης... Τι είπε για τουρκία και Κύπρο

  Για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αλλά και συγκεκριμένα η Ελλάδα μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατ...

 



Για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αλλά και συγκεκριμένα η Ελλάδα μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μιλώντας για την κλιματική αλλαγή, θύμα της οποίας είναι η Μεσόγειος και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει η χώρα μας για να θωρακιστεί απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να γίνουν κι άλλα αλλά ακόμα και σε υπερεθνικό επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις φωτιές που έπληξαν την χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι και ευχαρίστησε τις χώρες που βοήθησαν στέλνοντας πυροσβέστες που ηρωικά αντιμετώπισαν τα φαινόμενα. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και στις αυξημένες ροές σημειώνοντας πως χάνουν τη ζωή τους μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα και έχει αντιμετωπίσει το φαινόμενο, ωστόσο είναι ανάγκη να υπάρχει συνεργασία και μεταξύ χωρών.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Τουρκία και στις χρονίζουσες διαφορές που υπάρχουν με τη γειτονική χώρα επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να συνεργάζονται. Επίσης αναφέρθηκε στην παράνομη κατοχή τμήματος της Κύπρου. Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό τόνισε πως αυτές θα πρέπει να βασίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε δε και για την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Όπως είπε, η Μόσχα, βλέπει πως οι χώρες που στηρίζουν το Κίεβο, κάποια στιγμή θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Όπως είπε, αυτό δεν θα γίνει. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, ανακεφαλαίωσε λέγοντας πως οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται με αληθινή ηγεσία. Εκπροσωπώ μία μεσαίου μεγέθους χώρα που κάνει το καλύτερο δυνατόν για να διαχειριστεί τις προκλήσεις αλλά έφθασε η ώρα, οι μεγάλοι παίκτες να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Σε αυτά τα Ηνωμένα Έθνη, τα Έθνη δεν είναι ενωμένα και συγκεκριμένα σε δύο τομείς: στην κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση. Το καλοκαίρι που βιώσαμε απέδειξε ότι η πράξη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και όχι τα λόγια. Απέδειξε ότι αποτύχαμε», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις φωτιές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές χώρες του κόσμου.

«Και δέκα ημέρες αργότερα, η Ελλάδα επλήγη από την κακοκαιρία Daniel. Προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες και στη Λιβύη, όπου καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες απώλειες ζωών».

«Η κλιματική κρίση έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας. Δαπανούμε ψίχουλα για την αντιμετώπιση της. Έχουμε δύο ταμεία, τα οποία έχουν εξαντληθεί. Οι συνθήκες απαιτούν να λειτουργήσουμε και πέρα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Καλώ για την ίδρυση μίας παγκόσμιας συμμαχίας για την κλιματική αλλαγή. Να επενδύσουμε στην ανταλλαγή νέας τεχνολογίας για την πρόγνωση των φαινομένων. Μόνο αν συνεργαστούμε μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Ακούστε αυτή την πρόταση της Ελλάδας, που αφορά και το 112, που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για την μείωση των απωλειών ανθρώπινων ζωών. Η βασική μας υποχρέωση είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

«Η Ελλάδα έχει προσφέρει άσυλο και καταφύγιο σε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Η Ελλάδα θα είναι πάντα μία χώρα ανοιχτή, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς», ανέφερε στη συνέχεια για το μεταναστευτικό.

«Η πολιτική της Ελλάδας είναι σκληρή αλλά δίκαιη. Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε το σύστημα επιστροφών. Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν θα εξαλειφθεί δια μαγείας. Η αποτροπή των αποχωρήσεων πρέπει να είναι το βασικό μας βήμα. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία, βεβαίως, αλλά και τη βόρεια Αφρική».

«Σήμερα θα μιλήσω για το μέλλον. Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν. Η βασική μας διαφορά, η ΑΟΖ, μπορεί να επιλυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Το θέμα της Κύπρου παραμένει στον πυρήνα των δύο χωρών. Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.