Η αποχώρηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ από την προεδρία της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, βελτι...
Η αποχώρηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ από την προεδρία της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, βελτιώνει (υποτίθεται) τις πιθανότητες για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Τα παραπάνω -σε ελεύθερη απόδοση- φέρεται να υποστηρίζει κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος νομοθέτης, στον ιστότοπο Politico, οι δημοσιογράφοι του οποίου προσπαθούν να περιγράψουν τη νέα κατάσταση πραγμάτων μετά τη συνωμοσία εναντίον του φιλέλληνα νομοθέτη, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία ισλαμικών κύκλων του Καΐρου.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, HELLAS JOURNAL
Πίσω από αυτή την άθλια πράξη, είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκονται -ανάμεσα και σε άλλους βρώμικους παίκτες- οι Αιγύπτιοι, λόγω της «σχέσης μίσους» του γερουσιαστή με τον δικτάτορα αλ Σίσι. Σύμμαχος μεν της Αθήνας και της Λευκωσίας, σχεδίασε την «πρώτη» του φιλέλληνα γερουσιαστή χρησιμοποιώντας ασύστολα την αφελέστατη σύζυγό του, Ναντίν.
Βεβαίως, η αμερικανική ιστοσελίδα, χάνει την ουσία του πράγματος, καθώς αντιμετωπίζει επιφανειακά την πραγματική αιτία της θλιβερής υπόθεσης, αν και δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί, αυτό που λέγαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια στους «μπουνταλάδες» των διεφθαρμένων Ελίτ, στην Αθήνα και τη Λευκωσία: ότι ο γερουσιαστής δεν ήταν ο μόνος Αμερικανός νομοθέτης που εναντιώθηκε σκληρά στην αγορά -εκ μέρους της κατοχικής Τουρκίας- των αμερικανικών F-16. Είναι πολλοί οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, που στέκονται έτοιμοι να εκτροχιάσουν ξανά κάθε προσπάθεια του Λευκού Οίκου, να παραδώσει κάτω από τα …τραπέζι, τα μαχητικά.
Όλοι οι σημαντικοί νομοθέτες, που πρέπει να συμφωνήσουν για την αγοραπωλησία, μέχρι και αυτή τη στιγμή, αρνούνται να αλλάξουν θέση. Αντίθετα -θα έλεγα με απόλυτη βεβαιότητα- μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν (και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν) να ζήσουν το αδιανόητο, γι’ αυτούς, σενάριο:
Να γίνουν πιο σκληροί και από τον κ. Μενέντεζ έναντι της Τουρκίας, τουλάχιστον οι δύο: ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ριτς και ο Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υόρκης, Γκρέγκορι Μικς.
Ο έγκυρος ιστότοπος καταγράφει ότι υπάρχει ακόμα πολλή αντίθεση σε μία συμφωνία, και από τα δύο νομοθετικά σώματα, για την πώληση των μαχητικών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τεξανός Μάικ ΜακΚόλ μπορεί θεωρητικά να πιστεύει ότι η Τουρκία έχει καλύτερες πιθανότητες μετά την αποχώρηση του κ. Μενέντεζ από την προεδρία της δικής του επιτροπής, αλλά τίθεται και σ’ αυτόν το βασικό ερώτημα: Θα πει το μεγάλο «ναι» στον εξοπλισμό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας χωρίς την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; ‘Η θα κλείσει τα μάτια στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου -αν και χώρα μη μέλος στη Δυτική Συμμαχία; Πως την είδε τη δουλειά;
Σύμφωνα με το Politico, ο κ. Μενέντεζ μπλόκαρε την πώληση των αεροσκαφών λόγω της επιθετικότητας της Άγκυρας κατά των γειτόνων της, αλλά και της εσωτερικής καταστολής εναντίον των αντιπάλων του, όπως και στην προσβολή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αλλά, σημειώνει, είναι αυτό μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Οι ΗΠΑ, ως γνωστό, δεν μπορούν να πουλήσουν τα πολεμικά αεροσκάφη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κορυφαίων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, στις Επιτροπές που ασχολούνται με την αμερικανική εξωτερική πολιτική, και στα δύο νομοθετικά σώματα.
Ο ιστότοπος, ομολογεί την αλήθεια βεβαίως: ότι υπάρχει ακόμα αρκετή αντιπολίτευση και στις δύο πλευρές του Καπιτωλίου, εναντίον της Τουρκίας.«Διαβάζω τα φύλλα του τσαγιού. (Ο Μπομπ Μενέντεζ) ήταν ένας από τους τέσσερις που άντεχαν ακόμα (σ.σ.: εννοεί που δεν έλεγαν το ναι στην πώληση των F-16), οπότε νομίζω ότι είναι πιο πιθανό να εγκριθεί (σ.σ.: η πώληση) -αλλά η Σουηδία πρέπει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ», είπε ο McCaul στο Politico.
Την ίδια στιγμή αναγκάζεται και αυτός να «βγει» σκληρά απέναντι στον Ερντογάν: Λέμε ότι δεν πρόκειται να το εξετάσουμε (σ.σ.: το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά των F-16), αν πρόκειται να παίξετε σκληρό μπαλάκι εναντίον της Σουηδίας. Αυτή είναι η θέση του…
Όπως γράφει η ιστοσελίδα, η Τουρκία προσπαθεί να αγοράσει 40 από τα μαχητικά αεροσκάφη της Lockheed Martin και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν τον περασμένο Ιούλιο (στο Βίλνιους) ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν στη μεταφορά των F-16 στη σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ, μια ημέρα αφότου η Άγκυρα δεσμεύτηκε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται, αν και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε μία από τις πολλές φορές που έχει μπερδέψει τα λόγια του, ομολόγησε πως τα δύο θέματα συνδέονται.
Οι «φύλακες» του Κογκρέσου, όπως χαρακτηρίζονται οι τέσσερις νομοθέτες, που πρέπει να δώσουν ταυτόχρονα θετική απάντηση, έχουν δηλώσει ότι η Τουρκία πρέπει επίσης να επιδιορθώσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα, μετά από αρκετές «πολεμικές» αναζωπυρώσεις που έχει προκαλέσει στο Αιγαίο, προτού επιτρέψουν την πώληση.
Μετά τη συνάντηση του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, ο ΜακΚόλ είπε ότι προσδοκά σε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για αυτό το θέμα: «Δεν βλέπω να καθυστερεί η διαδικασία», δήλωσε στο Politico.
Για το τι εννοεί, πρέπει ο ίδιος να είναι πιο καθαρός. Θα συνεχίσει να αποδέχεται τις τουρκικές προσβολές εναντίον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ; Γιατί δεν απορρίπτει τους τουρκικούς εκβιασμούς μία και καλή;
Και γιατί δεν βάζει στη θέση του τον Ερντογάν, ο οποίος παρεμβαίνει στις αμερικανικές εσωτερικές υποθέσεις, και εκβιάζει ανοικτά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στον οποίο διαμηνύει δημόσια ότι αν δεν λάβει τα F-16 δεν θα επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας.
Αποδεχόμενοι τους τουρκικούς εκβιασμούς, οι Αμερικανοί δείχνουν και την μη σημαντικότητα τους.«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας σχετικά με τα F-16 ήταν οι δραστηριότητες του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ εναντίον της χώρας μας», είπε ο «κλαμένος» και «δαρμένος» Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν.
«Η έξοδος του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το ζήτημα των F-16 δεν είναι ένα ζήτημα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ», παραδέχθηκε ο μικρός «Σουλτάνος», ο οποίος θα ηττηθεί από τον γερουσιαστή, ακόμα και αν βρίσκεται για την ώρα στο καναβάτσο.
Ο κ. Μακόλ, ο κ. Μενέντεζ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Τζιμ Ρις (από το Αϊντάχο) και ο επικεφαλής της μειοψηφίας Γκρέγκορι Μικς, αντιτάχθηκαν όλοι στην πώληση των αεροσκαφών στην Άγκυρα για αλληλοεπικαλυπτόμενους λόγους. Ο κ. Μενέντεζ ήταν ο «φωνακλάς» και απαιτούσε ακόμα τη μείωση των εντάσεων που προκαλεί η Τουρκία στους γείτονες της, ενώ είχε πρόθεση την περασμένη εβδομάδα να «κολλήσει» πάνω στο ενδεχόμενο της αγοράς των F-16 και την τουρκική κατοχή της Κύπρου.
Όπως γράφει το Politico, ο κ. Μις δεν είναι ακόμα έτοιμος να υποχωρήσει. Αναμένει πρώτα την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Στη συνέχεα αναμένει από την Τουρκία να συνεχίσει η Τουρκία να κατευνάζει τις εντάσεις με τους γείτονές της και να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των παράνομων ρωσικών χρηματοοικονομικών ροών. Ακόμα ένας όρος, ξεχωριστός από αυτούς που έθεσε ο φιλέλληνας γερουσιαστής.
«Έχω κάποια από τα ίδια θέματα που είχε ο κ. Μενέντεζ. … Όλα αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά για μένα», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής.
«Θέλω να βεβαιωθώ ότι έχουμε έναν αληθινό, ισχυρό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που είναι εκεί, ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε. Οπότε υπάρχει διάλογος και συζήτηση που είχα», πρόσθεσε. “Είναι ένα παιχνίδι αναμονής αυτή τη στιγμή.”
Και ο κ. Ρις είπε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με την αντίθεσή του στη μεταφορά των F-16 και αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση του Μενέντεζ ή τα συγκεκριμένα σχόλια του Ερντογάν, αλλά είπε ότι ήταν «πολύ απογοητευμένος» με τον Τούρκο ισλαμιστή ηγέτη.
«Ο Ερντογάν θα μπορούσε να το είχε λύσει αυτό εδώ και πολύ καιρό. Τους έχω πει ευθέως ότι έως ότου και η Φινλανδία και η Σουηδία είναι στο ΝΑΤΟ, τα F-16 δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τελεία. Οπότε το ξέρει αυτό», είπε ο κ. Ρις σε συνέντευξή του αναφερόμενος στον Ερντογάν.
Για το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας και της Ελλάδας, ο κ. Ρις είπε ότι είναι «ικανοποιημένος που και τα δύο μέρη εργάζονται καλή τη πίστη για τη μείωση της ‘θερμοκρασίας’ μεταξύ τους» και χαιρέτισε τη «σημαντική πρόοδο» (που υποτίθεται πως σημειώθηκε).
Ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ), ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει τον κ. Μενέντεζ στην προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, αρνήθηκε να αποκαλύψει πώς θα προσεγγίσει το θέμα μόλις αναλάβει.
Άλλοι νομοθέτες εκτός της ηγεσίας των Επιτροπών που επιβλέπουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή για να πιέσουν την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν. Αν και δεν έχουν τόση επιρροή όσο οι ηγέτες των Επιτροπών, αυτοί οι νομοθέτες έχουν πιέσει για τη θέσπιση νομοθεσίας που να δένει τα χέρια του Λευκού Οίκου σχετικά με την πώληση των μαχητικών.
Πίσω από αυτή την άθλια πράξη, είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκονται -ανάμεσα και σε άλλους βρώμικους παίκτες- οι Αιγύπτιοι, λόγω της «σχέσης μίσους» του γερουσιαστή με τον δικτάτορα αλ Σίσι. Σύμμαχος μεν της Αθήνας και της Λευκωσίας, σχεδίασε την «πρώτη» του φιλέλληνα γερουσιαστή χρησιμοποιώντας ασύστολα την αφελέστατη σύζυγό του, Ναντίν.
Όλοι οι σημαντικοί νομοθέτες, που πρέπει να συμφωνήσουν για την αγοραπωλησία, μέχρι και αυτή τη στιγμή, αρνούνται να αλλάξουν θέση. Αντίθετα -θα έλεγα με απόλυτη βεβαιότητα- μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν (και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν) να ζήσουν το αδιανόητο, γι’ αυτούς, σενάριο:
Να γίνουν πιο σκληροί και από τον κ. Μενέντεζ έναντι της Τουρκίας, τουλάχιστον οι δύο: ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ριτς και ο Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υόρκης, Γκρέγκορι Μικς.
Ο έγκυρος ιστότοπος καταγράφει ότι υπάρχει ακόμα πολλή αντίθεση σε μία συμφωνία, και από τα δύο νομοθετικά σώματα, για την πώληση των μαχητικών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τεξανός Μάικ ΜακΚόλ μπορεί θεωρητικά να πιστεύει ότι η Τουρκία έχει καλύτερες πιθανότητες μετά την αποχώρηση του κ. Μενέντεζ από την προεδρία της δικής του επιτροπής, αλλά τίθεται και σ’ αυτόν το βασικό ερώτημα: Θα πει το μεγάλο «ναι» στον εξοπλισμό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας χωρίς την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; ‘Η θα κλείσει τα μάτια στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου -αν και χώρα μη μέλος στη Δυτική Συμμαχία; Πως την είδε τη δουλειά;
Σύμφωνα με το Politico, ο κ. Μενέντεζ μπλόκαρε την πώληση των αεροσκαφών λόγω της επιθετικότητας της Άγκυρας κατά των γειτόνων της, αλλά και της εσωτερικής καταστολής εναντίον των αντιπάλων του, όπως και στην προσβολή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αλλά, σημειώνει, είναι αυτό μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Οι ΗΠΑ, ως γνωστό, δεν μπορούν να πουλήσουν τα πολεμικά αεροσκάφη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κορυφαίων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, στις Επιτροπές που ασχολούνται με την αμερικανική εξωτερική πολιτική, και στα δύο νομοθετικά σώματα.
Ο ιστότοπος, ομολογεί την αλήθεια βεβαίως: ότι υπάρχει ακόμα αρκετή αντιπολίτευση και στις δύο πλευρές του Καπιτωλίου, εναντίον της Τουρκίας.«Διαβάζω τα φύλλα του τσαγιού. (Ο Μπομπ Μενέντεζ) ήταν ένας από τους τέσσερις που άντεχαν ακόμα (σ.σ.: εννοεί που δεν έλεγαν το ναι στην πώληση των F-16), οπότε νομίζω ότι είναι πιο πιθανό να εγκριθεί (σ.σ.: η πώληση) -αλλά η Σουηδία πρέπει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ», είπε ο McCaul στο Politico.
Την ίδια στιγμή αναγκάζεται και αυτός να «βγει» σκληρά απέναντι στον Ερντογάν: Λέμε ότι δεν πρόκειται να το εξετάσουμε (σ.σ.: το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά των F-16), αν πρόκειται να παίξετε σκληρό μπαλάκι εναντίον της Σουηδίας. Αυτή είναι η θέση του…
Όπως γράφει η ιστοσελίδα, η Τουρκία προσπαθεί να αγοράσει 40 από τα μαχητικά αεροσκάφη της Lockheed Martin και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν τον περασμένο Ιούλιο (στο Βίλνιους) ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν στη μεταφορά των F-16 στη σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ, μια ημέρα αφότου η Άγκυρα δεσμεύτηκε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται, αν και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε μία από τις πολλές φορές που έχει μπερδέψει τα λόγια του, ομολόγησε πως τα δύο θέματα συνδέονται.
Οι «φύλακες» του Κογκρέσου, όπως χαρακτηρίζονται οι τέσσερις νομοθέτες, που πρέπει να δώσουν ταυτόχρονα θετική απάντηση, έχουν δηλώσει ότι η Τουρκία πρέπει επίσης να επιδιορθώσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα, μετά από αρκετές «πολεμικές» αναζωπυρώσεις που έχει προκαλέσει στο Αιγαίο, προτού επιτρέψουν την πώληση.
Μετά τη συνάντηση του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, ο ΜακΚόλ είπε ότι προσδοκά σε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για αυτό το θέμα: «Δεν βλέπω να καθυστερεί η διαδικασία», δήλωσε στο Politico.
Για το τι εννοεί, πρέπει ο ίδιος να είναι πιο καθαρός. Θα συνεχίσει να αποδέχεται τις τουρκικές προσβολές εναντίον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ; Γιατί δεν απορρίπτει τους τουρκικούς εκβιασμούς μία και καλή;
Αποδεχόμενοι τους τουρκικούς εκβιασμούς, οι Αμερικανοί δείχνουν και την μη σημαντικότητα τους.«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας σχετικά με τα F-16 ήταν οι δραστηριότητες του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ εναντίον της χώρας μας», είπε ο «κλαμένος» και «δαρμένος» Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν.
«Η έξοδος του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το ζήτημα των F-16 δεν είναι ένα ζήτημα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ», παραδέχθηκε ο μικρός «Σουλτάνος», ο οποίος θα ηττηθεί από τον γερουσιαστή, ακόμα και αν βρίσκεται για την ώρα στο καναβάτσο.
Ο κ. Μακόλ, ο κ. Μενέντεζ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Τζιμ Ρις (από το Αϊντάχο) και ο επικεφαλής της μειοψηφίας Γκρέγκορι Μικς, αντιτάχθηκαν όλοι στην πώληση των αεροσκαφών στην Άγκυρα για αλληλοεπικαλυπτόμενους λόγους. Ο κ. Μενέντεζ ήταν ο «φωνακλάς» και απαιτούσε ακόμα τη μείωση των εντάσεων που προκαλεί η Τουρκία στους γείτονες της, ενώ είχε πρόθεση την περασμένη εβδομάδα να «κολλήσει» πάνω στο ενδεχόμενο της αγοράς των F-16 και την τουρκική κατοχή της Κύπρου.
Όπως γράφει το Politico, ο κ. Μις δεν είναι ακόμα έτοιμος να υποχωρήσει. Αναμένει πρώτα την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Στη συνέχεα αναμένει από την Τουρκία να συνεχίσει η Τουρκία να κατευνάζει τις εντάσεις με τους γείτονές της και να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των παράνομων ρωσικών χρηματοοικονομικών ροών. Ακόμα ένας όρος, ξεχωριστός από αυτούς που έθεσε ο φιλέλληνας γερουσιαστής.
«Έχω κάποια από τα ίδια θέματα που είχε ο κ. Μενέντεζ. … Όλα αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά για μένα», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής.
Και ο κ. Ρις είπε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με την αντίθεσή του στη μεταφορά των F-16 και αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση του Μενέντεζ ή τα συγκεκριμένα σχόλια του Ερντογάν, αλλά είπε ότι ήταν «πολύ απογοητευμένος» με τον Τούρκο ισλαμιστή ηγέτη.
«Ο Ερντογάν θα μπορούσε να το είχε λύσει αυτό εδώ και πολύ καιρό. Τους έχω πει ευθέως ότι έως ότου και η Φινλανδία και η Σουηδία είναι στο ΝΑΤΟ, τα F-16 δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τελεία. Οπότε το ξέρει αυτό», είπε ο κ. Ρις σε συνέντευξή του αναφερόμενος στον Ερντογάν.
Για το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας και της Ελλάδας, ο κ. Ρις είπε ότι είναι «ικανοποιημένος που και τα δύο μέρη εργάζονται καλή τη πίστη για τη μείωση της ‘θερμοκρασίας’ μεταξύ τους» και χαιρέτισε τη «σημαντική πρόοδο» (που υποτίθεται πως σημειώθηκε).
Άλλοι νομοθέτες εκτός της ηγεσίας των Επιτροπών που επιβλέπουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή για να πιέσουν την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν. Αν και δεν έχουν τόση επιρροή όσο οι ηγέτες των Επιτροπών, αυτοί οι νομοθέτες έχουν πιέσει για τη θέσπιση νομοθεσίας που να δένει τα χέρια του Λευκού Οίκου σχετικά με την πώληση των μαχητικών.
«Όταν πρόκειται για την απόκτηση του F-16 από την Τουρκία, τίποτα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ), ένας πολύ κριτικός νομοθέτης εναντίον της Τουρκίας.
«Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν θα δεχτεί καμία πώληση έως ότου εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Θα συνεχίσω να πιέζω για να διασφαλίσω ότι η Τουρκία δεν θα λάβει τα F-16 έως ότου η Σουηδία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ και μέχρι να δούμε τη δέσμευση της Τουρκίας να σεβαστεί τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και να σταματήσει την επιθετικότητά της στους Σύρους Κούρδους συμμάχους μας».
Υπάρχει επίσης αρκετή αντίσταση στην πώληση των F-16. Οι νομοθέτες έριξαν ένα «οδόφραγμα» πέρυσι στην απόφαση του κ. Μπάιντεν να πουλήσει τα F-16 στην Τουρκία στο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής, με επικεφαλής κυρίως τους Δημοκρατικούς.
Η διάταξη – η οποία θα απαγόρευε τη μεταφορά των μαχητικών εκτός εάν η κυβέρνηση πιστοποιούσε στο Κογκρέσο ότι η πώληση ήταν κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι τα πολεμικά αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου – δεν «επέζησε» των διαπραγματεύσεων με τη Γερουσία για μια συμβιβαστική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την άμυνα, θυμίζει το Politico.
Ο βουλευτής Κρις Πάππας (Chris Pappas) Δημοκρατικός από το Νιου Χαμσάιαρ, συμπρόεδρος του Hellenic Caucus και χορηγός της διάταξης της Βουλής για τον περιορισμό της πώλησης των F-16, υποσχέθηκε να συνεχίσει να εργάζεται για να την εμποδίσει.
«Ανεξάρτητα από το ποιος προεδρεύει της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, το γεγονός είναι ότι η Βουλή και η Γερουσία έχουν καταστήσει σαφή την αντίθεσή τους σε αυτές τις πωλήσεις», είπε ο κ. Πάππας.
«Θα συνεχίσω να εργάζομαι μαζί με τους συναδέλφους μου στο Hellenic Caucus και στο Σώμα ως σύνολο για να αποτρέψω να προχωρήσει αυτή η πώληση (των F-16) για όσο η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, να υπονομεύει το ΝΑΤΟ και να καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας».
Απλές καθαρές κουβέντες από ένα νέο βουλευτή που διδάσκει ήθος στο Κογκρέσο.
Μέσα στην κόλαση των τελευταίων ημερών και στην καταστροφολογία που επιχειρούν οι διεφθαρμένες Ελίτ της Αθήνας και της Λευκωσίας, πολλοί, μα πάρα πολλοί, Αμερικανοί νομοθέτες, δίνουν τη δική τους μάχη εναντίον της Τουρκίας. Και μπορεί να έφυγε -προς το παρόν- από το πολιτικό κάδρο και το σκηνικό της Ουάσιγκτον ο κ. Μενέντεζ, όμως όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, υποστηρίζουν τις θέσεις του. Άλλωστε, είναι θέσεις αρχών…
Όπου και αν είναι ο γερουσιαστής -κατ’ εμέ σίγουρα θα επιστρέψει ισχυρός- θα παραμείνει ο απόλυτος εφιάλτης για τον Ταγίπ Ερντογάν…
Με πληροφορίες από τον ιστότοπο Politico
«Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν θα δεχτεί καμία πώληση έως ότου εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Θα συνεχίσω να πιέζω για να διασφαλίσω ότι η Τουρκία δεν θα λάβει τα F-16 έως ότου η Σουηδία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ και μέχρι να δούμε τη δέσμευση της Τουρκίας να σεβαστεί τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και να σταματήσει την επιθετικότητά της στους Σύρους Κούρδους συμμάχους μας».
Υπάρχει επίσης αρκετή αντίσταση στην πώληση των F-16. Οι νομοθέτες έριξαν ένα «οδόφραγμα» πέρυσι στην απόφαση του κ. Μπάιντεν να πουλήσει τα F-16 στην Τουρκία στο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής, με επικεφαλής κυρίως τους Δημοκρατικούς.
Η διάταξη – η οποία θα απαγόρευε τη μεταφορά των μαχητικών εκτός εάν η κυβέρνηση πιστοποιούσε στο Κογκρέσο ότι η πώληση ήταν κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι τα πολεμικά αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου – δεν «επέζησε» των διαπραγματεύσεων με τη Γερουσία για μια συμβιβαστική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την άμυνα, θυμίζει το Politico.
Ο βουλευτής Κρις Πάππας (Chris Pappas) Δημοκρατικός από το Νιου Χαμσάιαρ, συμπρόεδρος του Hellenic Caucus και χορηγός της διάταξης της Βουλής για τον περιορισμό της πώλησης των F-16, υποσχέθηκε να συνεχίσει να εργάζεται για να την εμποδίσει.
«Ανεξάρτητα από το ποιος προεδρεύει της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, το γεγονός είναι ότι η Βουλή και η Γερουσία έχουν καταστήσει σαφή την αντίθεσή τους σε αυτές τις πωλήσεις», είπε ο κ. Πάππας.
«Θα συνεχίσω να εργάζομαι μαζί με τους συναδέλφους μου στο Hellenic Caucus και στο Σώμα ως σύνολο για να αποτρέψω να προχωρήσει αυτή η πώληση (των F-16) για όσο η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, να υπονομεύει το ΝΑΤΟ και να καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας».
Απλές καθαρές κουβέντες από ένα νέο βουλευτή που διδάσκει ήθος στο Κογκρέσο.
Μέσα στην κόλαση των τελευταίων ημερών και στην καταστροφολογία που επιχειρούν οι διεφθαρμένες Ελίτ της Αθήνας και της Λευκωσίας, πολλοί, μα πάρα πολλοί, Αμερικανοί νομοθέτες, δίνουν τη δική τους μάχη εναντίον της Τουρκίας. Και μπορεί να έφυγε -προς το παρόν- από το πολιτικό κάδρο και το σκηνικό της Ουάσιγκτον ο κ. Μενέντεζ, όμως όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, υποστηρίζουν τις θέσεις του. Άλλωστε, είναι θέσεις αρχών…
Όπου και αν είναι ο γερουσιαστής -κατ’ εμέ σίγουρα θα επιστρέψει ισχυρός- θα παραμείνει ο απόλυτος εφιάλτης για τον Ταγίπ Ερντογάν…
Με πληροφορίες από τον ιστότοπο Politico
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.