Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Γάλλια πρότεινε την κατασκευή δικών της Gowind στην Ελλάδα!

Είναι γνωστό πως οι Γάλλοι προσφέρουν τις κορβέτες Gowind στο Πολεμικό μας Ναυτικό από το Σεπτέμβριο του 2021. Και μάλλον αν τότε δεν ήταν ...





Είναι γνωστό πως οι Γάλλοι προσφέρουν τις κορβέτες Gowind στο Πολεμικό μας Ναυτικό από το Σεπτέμβριο του 2021. Και μάλλον αν τότε δεν ήταν τόσο “άκαμπτοι” στις διαπραγματεύσεις, ειδικά στο θέμα της κατασκευής στην Ελλάδα, και είχαν προσφέρει ότι κατάφερε να τους αποσπάσει το ΠΝ αργότερα, θα είχαν κλείσει γρήγορα τη συμπληρωματική παραγγελία 3 ή 4 κορβετών Gowind HN, μαζί με τις 3 FDI HN. 




H στάση τους ανάγκασε όμως το ΠΝ να ζητήσει προσφορά και από τους Ολλανδούς, ανοίγοντας έτσι την πόρτα και σε άλλες υποψηφιότητες. Κάπως έτσι βρέθηκαν οι Ιταλοί να προηγούνται με τις FCx-30HN, τη συνεργασία με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και μια πιο γενική συζήτηση για κατασκευή Constellation στην Ελλάδα.

Το θέμα είναι πως την ίδια περίπου στιγμή που το ΠΝ αποφάσιζε πως χρειάζεται νέες κορβέτες, το Γαλλικό Ναυτικό διαπίστωνε πως χρειάζεται περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος που η Γαλλία συμμετέχει στο πρόγραμμα EPC (European Patrol Corvette). Η ΕPC όμως θα έχει δυο “σκαριά”, που όπως φαίνεται ένα θα βασίζεται στη Gowind κι ένα στην FCx-30. Οπότε δεν αποκλείεται η “περιπολική” EPC να είναι εξέλιξη της Gowind (που έτσι κι αλλιώς ως σχεδίαση ξεκίνησε ως περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης), ενώ η πιο οπλισμένη εκδοχή να έχει στον πυρήνα της τη FCx-30. Το πιθανότερο είναι οι δύο εκδοχές να αποκτήσουν αρκετά κοινά υποσυστήματα, οπότε να αποτελέσουν τη βάση για μια σειρά πολεμικών σκαφών μέχρι το εκτόπισμα των ~4.000 τόνων (που φτάνει το σχέδιο FCx-40 της Fincantieri).

Υπενθυμίζουμε πως η σημερινή κορβέτα Gowind βασίστηκε στο σχέδιο Gowind 1000 ΟPV, το οποίο υιοθέτησε η Αργεντινή. Τα χαρακτηριστικά της Gowind 1000, παρέχουν την ικανότητα για αποτελεσματική δράση σε ένα ευρύ φάσμα αποστολών περιπολίας, όπως προστασία ναυτιλίας και επίδειξη “σημαίας”. Η γαλλική έκδοση όμως θα έχει εκτόπισμα κοντά στην ελληνική, οπότε έχει λογική η υιοθέτηση ενός κοινού σχεδίου από τις δυο χώρες. flight.com.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.