Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ευρωπαϊκή αεράμυνα, τι θα προσφέρει στην Ελλάδα το IRIS-T SLM;

   Επιτέλους πλησιάζει η ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Ολοκληρωμένης Αεράμυνας (European Sky Shield Initiative-ESSI). Το ε...

  



Επιτέλους πλησιάζει η ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Ολοκληρωμένης Αεράμυνας (European Sky Shield Initiative-ESSI). Το είχαμε ανακοινώσει – ως αποκλειστικότητα τον Απρίλιο- αλλά κάτι οι διπλές εκλογές, κάτι οι πολιτικές εξελίξεις όπως και απρόοπτα, το καθυστέρησαν. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προβλέπει την από κοινού εξέλιξης των δυνατοτήτων αεράμυνας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, σε μέσο, μεγάλο και πολύ μεγάλο βεληνεκές, με αντιβαλλιστική ικανότητα.



Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε κατόπιν πρότασης του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ως απάντηση στα προβλήματα αμυντικής φύσης που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η μεταφορά Ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander στον θύλακα του Καλίνινγκραντ. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν δεκαεννέα ευρωπαϊκά κράτη με τα ουδέτερα, Αυστρία και Ελβετία να αποτελούν τα πιο νέα μέλη.

Με σκούρο πράσινο τα ιδρυτικά μέλη που εντάχθηκαν το 2022 και με ανοιχτό τα μέλη που προστέθηκαν το 2023. Η Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει σύντομα το 20ο μέλος της Πρωτοβουλίας

Το ESSI θα περιλαμβάνει κοινή προμήθεια συστημάτων αεράμυνας για τα μέλη του, ενώ ως σύστημα μέσου βεληνεκούς προκρίνεται το IRIS-T SLM της Diehl, για μεγάλου το MIM-104 Patriot της Raytheon και για πολύ μεγάλου, με εξωατμοσφαιρικές αντιβαλλιστικές ικανότητες, το ARROW-3 της ΙΑΙ.

Με αφορμή λοιπόν την χρήση του IRIS-T SLM ως κομμάτι της ευρωπαϊκής αεράμυνας, αλλά και έπειτα από την απόδοση του στα πεδία μαχών της Ουκρανίας, πήραμε αποκλειστική συνέντευξη από τον Sascha Straub, Senior Manager Ground Based Air Defence της Diehl.

Εκτοξευτές IRIS-T SLM, μαζί με ραντάρ εντοπισμού

Περισσότερες πληροφορίες λοιπόν σύντομα με την πλήρη συνέντευξη και με λεπτομέρειες για το μέλλον της ελληνικής αεράμυνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.