Μια μελέτη για τον σχηματισμό των πρώιμων γαλαξιών έχει ανατρέψει τις μακροχρόνιες θεωρίες για την εξέλιξη του σύμπαντος. Χρησιμοποιώντα...
Μια μελέτη για τον σχηματισμό των πρώιμων γαλαξιών έχει ανατρέψει τις μακροχρόνιες θεωρίες για την εξέλιξη του σύμπαντος. Χρησιμοποιώντας το ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, μια ομάδα ερευνητών μελέτησαν κάποιους γαλαξίες που σχηματίστηκαν πριν από 10 δισεκατομμύρια χρόνια.
Κάποτε οι αστρονόμοι πίστευαν ότι ο γαλαξίας μας, Milky Way, ήταν δύσκολο να σχηματιστεί, επειδή το σχήμα του, που μοιάζει με τηγανίτα, ήταν πολύ εύθραυστο για να επιβιώσει σε μια περίοδο που οι συγχωνεύσεις γαλαξιών ήταν πιο συχνές. Όμως τώρα βρήκαν στοιχεία ότι πολλοί από αυτούς τους πρώιμους γαλαξίες ήταν στην πραγματικότητα παρόμοιοι με τον δικό μας.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τέτοιοι γαλαξίες είναι 10 φορές πιο κοινοί στο σύμπαν από ό,τι είχαν δείξει προηγούμενες παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γαλαξίες σε σχήμα δίσκου είναι κατάλληλοι για την ανάπτυξη ζωής, δεδομένου ότι η σχετικά σταθερή δομή τους βοηθά στην οργάνωση των άστρων και άλλων ουράνιων αντικειμένων σε ένα οργανωμένο επίπεδο.
πηγή: NASA
Αυτό μπορεί να προσφέρει ένα βαρυτικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό για το σχηματισμό πλανητών, καθιστώντας τους ενδιαφέροντες στόχους για αστρονόμους που αναζητούν δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους.
Ο καθηγητής εξωγαλαξιακής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Christoper Conselice, δήλωσε πως η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι γαλαξίες είναι οι πιο κοινοί στο σύμπαν. Και πρόσθεσε: «Με βάση τα αποτελέσματά μας, οι αστρονόμοι πρέπει να επανεξετάσουν την κατανόησή μας για τους πρώτους γαλαξίες και πώς συνέβη η εξέλιξη των γαλαξιών τα τελευταία 10 δισεκατομμύρια χρόνια».
Ο κεντρικός συγγραφέας της μελέτης, ο Leonardo Ferreira, από το Πανεπιστήμιο της Βικτώριας, απέτισε φόρο τιμής στη δύναμη του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, λέγοντας ότι αυτές οι νέες αποκαλύψεις δεν θα ήταν δυνατές χωρίς αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.