Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η απόδειξη του Πυθαγόρειου Θεωρήματος βρέθηκε σε βαβυλωνιακή πλάκα που χρονολογείται 1.000 χρόνια πριν τη γέννηση του Πυθαγόρα

   Η ανακάλυψη μίας αρχαίας Βαβυλωνιακής πλάκας που χρονολογείται από το 1.770 π.Χ. ανατρέπει όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για το Πυθαγόρειο...

  



Η ανακάλυψη μίας αρχαίας Βαβυλωνιακής πλάκας που χρονολογείται από το 1.770 π.Χ. ανατρέπει όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για το Πυθαγόρειο Θεώρημα και τον «πατέρα» αυτού. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι ο Πυθαγόρας γεννήθηκε γύρω στο 570 π.Χ. δηλαδή πολλούς αιώνες μετά.

Επίσης, μία άλλη πλάκα από το 1.800-1.600 π.Χ. απεικονίζει ένα τετράγωνο με επισημασμένα τα τρίγωνα εντός του, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι μαθηματικοί γνώριζαν το θεώρημα καθώς και άλλες μαθηματικές έννοιες.



«Το συμπέρασμα είναι αναπόφευκτο. Οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν τη σχέση μεταξύ του μήκους της διαγωνίου ενός τετραγώνου και της πλευράς του», γράφει ο μαθηματικός Bruce Ratner σε μια εργασία σχετικά με το θέμα, σύμφωνα με το iflscience. «Αυτός ήταν πιθανώς ο πρώτος αριθμός που ήταν γνωστός ότι είναι άρρητος. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι ήταν εξοικειωμένοι με το Πυθαγόρειο Θεώρημα – ή, τουλάχιστον, με τη διαγώνιο ενός τετραγώνου– περισσότερα από χίλια χρόνια πριν από τον μεγάλο σοφό από τον οποίο και ονομάστηκε το εν λόγω θεώρημα».

Γιατί λοιπόν αυτό αποδόθηκε στον Πυθαγόρα; Δεν σώζεται πρωτότυπη γραφή από τον Πυθαγόρα. Ό,τι γνωρίζουμε γι’ αυτόν μεταδόθηκε από άλλους, ιδιαίτερα από τους Πυθαγόρειους – μέλη μιας σχολής που ίδρυσε στη σημερινή νότια Ιταλία.

«Ένας λόγος για τη σπανιότητα των αρχικών πηγών του Πυθαγόρα ήταν ότι η πυθαγόρεια γνώση μεταδόθηκε από τη μια γενιά στην άλλη από στόμα σε στόμα, καθώς το υλικό γραφής ήταν σπάνιο», συνέχισε ο Ράτνερ. «Επιπλέον, από σεβασμό προς τον αρχηγό τους, πολλές από τις ανακαλύψεις που έκαναν οι Πυθαγόρειοι αποδόθηκαν στον ίδιο τον Πυθαγόρα· αυτό θα εξηγούσε τον όρο “Πυθαγόρειο Θεώρημα”». Αν και ο Πυθαγόρας δεν δημιούργησε τη θεωρία, η σχολή του σίγουρα την έκανε δημοφιλή και συνδέθηκε μαζί του για τα επόμενα χιλιάδες χρόνια, τουλάχιστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.