Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή... 10 φονικές παγίδες στο σπίτι

  «Μην κάνεις μπάνιο με τον θερμοσίφωνα αναμμένο, κινδυνεύεις με ηλεκτροπληξία», έλεγαν οι παλιότεροι και οι νεότεροι γέλαγαν. Και ήρθε το ...

 



«Μην κάνεις μπάνιο με τον θερμοσίφωνα αναμμένο, κινδυνεύεις με ηλεκτροπληξία», έλεγαν οι παλιότεροι και οι νεότεροι γέλαγαν. Και ήρθε το τραγικό περιστατικό με την 24χρονη Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη που βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο να μας θυμίσει ότι ακόμα και στο σπίτι δεν είμαστε ασφαλείς. Εάν το σπίτι είχε ρελέ, η Ειρήνη δεν θα πέθαινε από ηλεκτροπληξία.

Αυτή η «λεπτομέρεια», το ρελέ που δεν είχε τοποθετηθεί ποτέ και όχι το γεγονός ότι η άτυχη 24χρονη έκανε μπάνιο με αναμμένο τον θερμοσίφωνα ήταν που έκανε τη διαφορά. Τέτοιες «λεπτομέρειες» μπορούν να εξελιχθούν σε παγίδες θανάτου, ή να προκαλέσουν βαρείς τραυματισμούς στο σπίτι. Από πού κινδυνεύουμε;

1) Υπερφορτωμένες πρίζες

Κάποιοι έχουν τη συνήθεια να «υπερφορτώνουν» τις πρίζες. Σε ένα πολύπριζο -και όχι ασφαλείας- καποιες οικογένειες συνηθίζουν να συνδέουν πολλές συσκευές. Ιδιαίτερα όταν κάποιες (ή έστω και μία) από αυτές είναι ενεργοβόρες, άρα "τραβούν" πολύ ρεύμα (πχ αερόθερμο), οι συνέπειες μπορεί να είναι τρομακτικές.

Τα καλώδια λιώνουν και μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά η οποία μεταδίδεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί. Μπορεί δε να αποβεί μοιραία εάν κάποιος επιχειρήσει να τη σβήσει χρησιμοποιώντας νερό, ή ακατάλληλο πυροσβεστήρα -καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

2) Χαλασμένες πρίζες και καλωδιώσεις

Ιδιαίτερα σε σπίτια που είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή ασυντήρητα, η έλλειψη γειώσεων, οι χαλασμένες πρίζες, ή και οι ελαττωματικές καλωδιώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε εκδήλωση πυρκαγιάς. Μπορεί να υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια, όπως μυρωδιά καμμένου πλαστικού, περίεργες μυρωδιές, ασφάλειες που πέφτουν, φώτα τα οποία "τρεμοπαίζουν", ή μπορεί και να ξεσπάσει απροειδοποίητα. Το πλέον επικίνδυνο είναι ότι μια πυρκαγιά από ελαττωματική καλωδίωση, ή από μια πρίζα μπορεί να ξεκινήσει από καλώδιο πίσω από τοίχο και να μη γίνει αντιληπτή μέχρι να πάρει διαστάσεις, φτάνοντας σε ντουλάπες και άλλα εύφλεκτα σημεία του σπιτιού. Η λύση είναι η λογική: Συντήρηση των καλωδιώσεων και όλων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του σπιτιού από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους.

3) «Βρώμικη» καμινάδα στο τζάκι
Μια από τις πλέον συνηθισμένες αιτίες πυρκαγιών σε σπίτια είναι τα τζάκια. Κάτι που αγνοούν πολλοί είναι ότι ο -ετήσιος- καθαρισμός των καμινάδων από τα τζάκια είναι απαραίτητος καθώς συνήθως η καμινάδα είναι που «αρπάζει», με την πυρκαγιά να μη γίνεται αντιληπτή, καθώς κατευθύνεται «ανάποδα»: Από το εξωτερικό, τη στέγη του σπιτιού, στο εσωτερικό. Ένας μεγάλος κίνδυνος είναι η συσσώρευση λιπών στην καμινάδα από τη συνήθεια να ψήνουμε κρέατα κ.α. στο τζάκι επειδή είναι πιο... γραφικό.

4) Σάπια κάγκελα στο μπαλκόνι

Σε πολλές παλιές πολυκατοικίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα κάγκελα στο μπαλκόνι να μην έχουν συντηρηθεί ποτέ. Η βαφή -πασάλειμμα- απλά κρύβει το πρόβλημα της οξείδωσης που προχωρά όσο προχωρούν τα χρόνια. Έρχεται, κάποια στιγμή, η ώρα που τα κάγκελα είναι ετοιμόρροπα και μπορούν να σπάσουν εάν κάποιος στηριχτεί επάνω τους. Τον περασμένο Απρίλιο, βρήκε τραγικό θάνατο ο 55χρονος αντιδήμαρχος Καλλιθέας, Λάζαρος Λασκαρίδης, όταν ακούμπησε σε κάγκελο που είχε διαβρωθεί και έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου.

5) Μπαλκόνι ετοιμόρροπο, που «βρέχει» σοβάδες
Όσο παράξενο φαίνεται, τόσο συνηθισμένο είναι. Ιδιαίτερα στη διάρκεια καιρικών φαινομένων, αλλά και συχνά χωρίς λόγο, τμήματα μπαλκονιών ή και ολόκληρα μπαλκόνια μπορεί να αποκολληθούν πέφτοντας, παρασύροντας μαζί τους όποιον βρίσκεται εκεί. Ή και ακόμα χειρότερα, να πέσει πάνω σε διερχόμενους. Για του λόγου το αληθές, φέτος μόνο έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 6 μπαλκόνια στη χώρα. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί δεκάδες ατυχήματα με σοβαρούς τραυματισμούς από μπαλκόνια που αποκολλήθηκαν, ή τμήματά τους.

6) Ολισθηρή μπανιέρα, σκάλες

Κίνδυνος για πολύ σοβαρό, αν όχι θανάσιμο τραυματισμό υπάρχει από γλιστρήματα μέσα στο σπίτι. Είναι πολύ συνηθισμένο το γλίστρημα σε μπανιέρες, κυρίως παλιότερες, οι οποίες δεν έχουν στιλβωθεί σωστά και είναι ολισθηρές. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στο πάτωμα του μπάνιου, εάν σε αυτό πέφτουν, ή συσσωρεύονται νερά. Το ίδιο επικίνδυνες μπορεί να αποδειχτούν και οι εσωτερικές σκάλες που έχουν μεζονέτες εάν είναι ολισθηρές.




7) Σόμπα - Θερμαντικά σώματα
Ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, τα θερμαντικά σώματα αποτελούσαν τις πλέον συνηθισμένες αιτίες τραγωδιών. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Παλιές σόμπες πετρελαίου που εκρήγνυνται, σόμπες με διαρροές που μολύνουν τον αέρα του δωματίου, μαγγάλια που δηλητηριάζουν, ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κακής ποιότητας που προκαλούν πυρκαγιές, σόμπες υγραερίου με διαρροές. Ο κίνδυνος παραμονεύει στην προσπάθεια να... ζεσταθούμε τον χειμώνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα θύματα δεν αντιλαμβάνονται ότι δηλητηριάζονται (το μονοξείδιο του άνθρακα δεν έχει οσμή και προκαλεί υπνηλία πριν τον θάνατο) ή ότι ξεσπά πυρκαγιά, καθώς συνήθως το κακό γίνεται τη νύχτα.

8) Ο θερμοσίφωνας
Όχι μόνο να προκαλέσει θάνατο από ηλεκτροπληξία Ο θερμοσίφωνας μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εκραγεί. Όταν ο θερμοσίφωνας είναι παλιός και ασυντήρητος μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα, ή, αν δεν διαθέτει βαλβίδα διαφυγής, όταν θερμαίνει το νερό που έχει μέσα του, διαστέλλεται. Αν η πίεση από τη διαστολή στα τοιχώματά του ξεπεράσει ένα όριο (8 ή 10 ατμόσφαιρες) μπορεί να εκραγεί. Κάτι τέτοιο συνέβη τον Μάρτιο του 2022 στον Πειραιά, με το ωστικό κύμα της έκρηξης να τραυματίζει -ευτυχώς ελαφρά- τον 25χρονο ένοικο του διαμερίσματος του οποίου "έσκασε" ο θερμοσίφωνας.

9) Σάπιες σωληνώσεις και μούχλα
Σε πολλά σπίτια, ιδιαίτερα παλιότερης κατασκευής, υπάρχουν «κρυφές» διαρροές από σωληνώσεις, καζανάκια κλπ οι οποίες φτάνουν μέχρι και να σαπίζουν ολόκληρους τοίχους. Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ωστόσο, προκαλείται μούχλα, η οποία δεν «παραμονεύει» μόνο σε σημεία που συνήθως τρέχει νερό (κουζίνα, ή μπάνιο) αλλά ακόμα και στις κρεβατοκάμαρες, πίσω από τους τοίχους ή τις ντουλάπες. Η έκθεση σε συγκεκριμένους τύπους μούχλας για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει από αλεργικά συμπτώματα όπως καταρροή, φαγούρα, βήχας, άσθμα, ως και πνευμονικές λοιμώξεις που μπορούν να αποδειχθούν μοιραίες. Μια τέτοια περίπτωση είναι η έκθεση σε μαύρη μούχλα.

10) Πίνακες και έπιπλα που κρέμονται
Ζούμε σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον Εγκέλαδο. Με δεδομένο ότι οι κατοικίες μας είναι χτισμένες ακολουθώντας τους αντισεισμικούς κανονισμούς που έχει επιβάλλει το κράτος, είναι... κρίμα και άδικο να κινδυνεύσουμε από ένα αντικείμενο που θα μας έρθει... ουρανοκατέβατο. Πίνακες ή έπιπλα που δεν είναι καλά στερεωμένα και είναι τοποθετημένα σε σημεία που μπορεί να αποκλείσουν την είσοδο, ή να καταλήξουν στο... κεφάλι μας μπορούν να αποδείχθουν πολύ επικίνδυνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.