Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σαν σήμερα το ευλογημένο 1912: Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης καταλαμβάνει με ηρωισμό τη Λήμνο, την απελευθερώνει απ΄τους Τουρκαλάδες και συνεχίζει...

08/10/1912: Μικρό άγημα του ελληνικού στόλου, υπό τον Ταγματάρχη Ιουλιανό Κονταράτο, αφού αποβιβάζεται και συγκρούεται με τις τοπικές τουρκ...


08/10/1912: Μικρό άγημα του ελληνικού στόλου, υπό τον Ταγματάρχη Ιουλιανό Κονταράτο, αφού αποβιβάζεται και συγκρούεται με τις τοπικές τουρκικές δυνάμεις, απελευθερώνει τη Λήμνο. Το πρωί της επομένης, κάτω από τους χαιρετιστήριους κανονιοβολισμούς των ελληνικών θωρηκτών, υψώνεται στο φρούριο η ελληνική σημαία. Η κατάληψη του νησιού εξασφαλίζει στο στόλο το σπουδαιότατο λιμάνι του Μούδρου, το οποίο από τότε χρησιμοποιείται ως ναυτική βάση σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.




Ο Πάυλος Κουντουριώτης γεννήθηκε στην Ύδρα τον Απρίλιο του 1855 και πέθανε τον Αύγουστο του 1935, ήταν ναύαρχος του Βασιλικού ναυτικού, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και αρχηγός του Β΄ Στόλου στην διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. Σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου 1912, ο Π. Κουντουριώτης με παράτολμο ηρωισμό, καταλαμβάνει την Λήμνο και εν συνεχεία όλα τα νησιά του βόρειου Αιγαίου:

"...με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, ο Ελληνικός Στόλος υπό την καθοδήγηση του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη ελευθερώνει το νησί της Λήμνου. Η κίνηση αυτή θα σημάνει το τέλος της Τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την απαρχή του Λυτρωτικού Αγώνα για τη Βόρεια Ελλάδα.




Για την απελευθέρωση της Λήμνου αναφέρει, ο Δρ. Κώστας Χασάπης πρόεδρος του συλλόγου Ήφαιστος , «η έγκαιρη κατάληψη της Λήμνου από τον ελληνικό στόλο βοήθησε αποφασιστικά στην γρήγορη προώθηση του ελληνικού στρατού στο μακεδονικό μέτωπο και στην έγκαιρη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης πριν από τους Βούλγαρους».

«Ηταν ξεκάθαρο ότι η διαμάχη στο Αιγαίο θα κρινόταν υπέρ εκείνου που θα έλεγχε τα Στενά. Αν οι Τούρκοι είχαν προβλέψει να οχυρώσουν τη Λήμνο θα ναυμαχούσαν με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις. 

Κατά συνέπεια, η απώλεια της Λήμνου στην αρχή των βαλκανικών πολέμων στοίχισε στους Τούρκους μια σύντομη στρατιωτική ήττα και επομένως την αδυναμία αξιοπρεπούς διαπραγμάτευσης»..."

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.