Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολεμική Αεροπορία: Τερματική αντιβαλλιστική και αντιπυραυλική άμυνα αεροπορικών βάσεων απέναντι στο νέο τουρκικό οπλοστάσιο

     Το αεροπορικό όπλο είναι το κύριο βαρόμετρο μιας ένοπλης σύγκρουσης. Η τοπική όσο και η τακτική αεροπορική υπεροχή εξασφαλίζουν στις ν...

    



Το αεροπορικό όπλο είναι το κύριο βαρόμετρο μιας ένοπλης σύγκρουσης. Η τοπική όσο και η τακτική αεροπορική υπεροχή εξασφαλίζουν στις ναυτικές και στις χερσαίες δυνάμεις την κάλυψη για την επιτυχή έκβαση των αποστολών τους. 

Οι αεροπορικές βάσεις είναι νευραλγικής σημασίας γιατί προσφέρουν το έδαφος όπου τα φίλια αεροσκάφη μπορούν με ασφάλεια να επανεξοπλιστούν, να αλλάξουν πλήρωμα, να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να ετοιμαστούν για την επόμενη αποστολή τους. Η κρισιμότητα του αεροπορικού όπλου στο σύγχρονο πόλεμο απαιτεί τη διαφύλαξη και τη σωστή λειτουργία των βάσεων ώστε τα αεροσκάφη να μπορούν να επιχειρούν απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Οι τρόποι προσβολής μιας αεροπορικής βάσεως είναι δύο. Είτε με διολοφθορά και επίθεση επίλεκτων δυνάμεων όπου εκεί αναλαμβάνουν οι επίγειες δυνάμεις άμυνας φρούρισης των βάσεων και η σωστή διάταξη φυλακίων, τοιχίων και συστημάτων παρακολούθησης βοηθάει στην πρόληψη και εξουδετέρωση των απειλών αυτών. Η δεύτερη είναι με αεροπορική ή βαλιστική επίθεση. Στη δεύτερη αυτή κατηγορία, τα συστήματα εγγύς άμυνας εξασφαλίζουν την παρακολούθηση και εξουδετέρωση των απειλών αυτών.

Η Π.Α. στις αεροπορικές βάσεις της χρησιμοποιεί από τα μέσα του 1980 το σύστημα «Skyguard» της Oerlicon Contraves νυν Rheinmetall ή «ΒΕΛΟΣ» σε ελληνική υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η Π.Α. προμηθεύτηκε 20 μονάδες εκτόξευσης των τεσσάρων πυραύλων RIM-7M Sparrow έκαστη με απόθεμα 280 πυραύλων περίπου, 44 μονάδες δίδυμων πυροβόλων Oerlicon GDF-002A, 12 μονάδων ελέγχου πυρός skyguard και έξι ραντάρ αποκάλυψης στόχων μεσαίων αποστάσεων Super Giraffe της σουηδικής SAAB. 

Η κάθε μονάδα ελέγχου πυρός μπορεί να ελέγχει μέχρι τέσσερις μονάδες πυρός, 2 μονάδες πυροβόλων και δύο μονάδες εκτοξευτών Α/Α πυραύλων, και να αντιμετωπίζει μέχρι έξι στόχους ταυτόχρονα. Τέσσερις με πυραύλους και δύο με τα πυροβόλα. Τα 12 συστήματα Skyguard είναι χωρισμένα σε έξι σμήνη και παίρνουν εικόνα από τα έξι ραντάρ Super Giraffe. Οπότε προφανώς τα έξι σμήνη αυτά καλύπτουν τις έξι κύριες αεροπορικές βάσεις που εδρεύουν τα μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α.

Στις αρχές του 2000 η Π.Α. προχώρησε στην πλήρη ανακατασκευή και αναβάθμιση των συστημάτων αυτών σε δύο φάσεις, συνολικού κόστους 163.190.416 ευρώ. Κατά την αναβάθμιση έγινε βελτιστοποίηση του ραντάρ παρακολούθησης στόχων, ψηφιοποίηση των εκτοξευτών πυραύλων ώστε να μπορούν αυτόνομα να αναλαμβάνουν την εμπλοκή ενός στόχου που τους έχει μεταβιβάσει η μονάδα ελέγχου πυρός, έγινε αναβάθμιση των πυροβόλων σε GDF-005 με προσθήκη μαγνητικών επαγωγικών πηνίων και δυνατότητα χρήσης των πυρομαχικών AHEAD και τέλος προσθήκη ζεύξης δεδομένων Link 11B για διασύνδεση με το υπόλοιπο σύστημα αεράμυνας. Μετά την αναβάθμιση το σύστημα μπορούσε να αντιμετωπίσει βλήματα αεροδυναμικής πτήσης, Μη-επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV) και βλήματα αντι-ραντάρ υψηλής ταχύτητας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.