Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μίλησε για το μείζον θέμα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά και αυτό είναι η τιμή του ελαιόλαδου,...
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μίλησε για το μείζον θέμα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά και αυτό είναι η τιμή του ελαιόλαδου, η οποία σκαρφαλώνει από τα 4 ευρώ το κιλό σε 8 και 9 ευρώ.
Έλεγχοι για πάταξη της αισχροκέρδειας
Όσον αφορά το γενικότερο πρόβλημα της ακρίβειας εξήγησε: «Το θέμα της ακρίβειας είναι πράγματι αυτό που απασχολεί περισσότερο το ελληνικό νοικοκυριό. Γίνονται προσπάθειες όλο το προηγούμενο διάστημα με μέτρα παρέμβασης που έχουμε πάρει που φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι στις 3 χώρες που έχουν τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Στην τελευταία έκθεση που έχουμε, βλέπουμε 20 προϊόντα, φρούτα και λαχανικά φθηνότερα από την Ισπανία και έχουμε 13 προϊόντα πιο ακριβά. Βρισκόμαστε στον μέσο όρο θα έλεγα της Ευρώπης»
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN ανέφερε για την αισχροκέρδεια ότι θα εντεθούν οι έλεγχοι. «Δεν θα σταματήσουμε και έχουμε εντείνει τους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της αθέμιτης κερδοφορίας. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και το επόμενο διάστημα. Στην πηγή του κακού γίνονται οι έλεγχοι. Το να προχωρήσουμε σε ένα πλαφόν ή σε μια διατίμηση στον παραγωγό αυτό θα σημαίνει άδεια ράφια. Εμείς πάμε στον έμπορο, στην εισαγωγική εταιρεία και ελέγχουμε τα μικτά κέρδη. Να επιβάλλουμε εκεί τα πρόστιμα. Στους μεσάζοντες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.
Ελαιόλαδο: 100% αυξήθηκε η τιμή του μέσα σε δύο μήνες - Παραδείγματα
Όπως είναι ήδη γνωστό από τα 3,5 και 4 ευρώ που πωλούταν πέρυσι το κιλό από τον παραγωγό στον έμπορο πλέον αγγίζει τα 8 με 9 ευρώ με αποτέλεσμα να φτάνει στα ράφια στα… 15 ευρώ.
Ο Γιώργος Κατσούλης, ελαιοπαραγωγός από τη Μεσσηνία εξηγεί για ποιον λόγο αναγκάστηκαν οι παραγωγοί να πουλήσουν 30% πάνω το λάδι, ένα από τα πιο βασικά αγαθά της ελληνικής κουζίνας.
Σύμφωνα με τον κ. Κατσούλη, η παραγωγή είναι μειωμένη στις μεγάλες χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες καθορίζουν τις τιμές μιας και το ελαιόλαδο δεν διακατέχεται στη χώρα από εθνική στρατηγική.
Ένας ακόμα παράγοντας που έφτασε τις τιμές στα ύψη είναι η αύξηση του εργατικού κόστους καθώς είναι αρκετά δύσκολο να βρει κανείς εργάτες, αλλά και η αύξηση στα υλικά για τον αγρό, όπως τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Τέλος η αύξηση στο ενεργειακό κόστος επηρεάζει και τους παραγωγούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.