defencereview.gr_Το αντιαρματικό όπλο αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση από τις μονάδες του πεζικού, που δεν υποστηρίζονταν στο πεδίο της...
defencereview.gr_Το αντιαρματικό όπλο αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση από τις μονάδες του πεζικού, που δεν υποστηρίζονταν στο πεδίο της μάχης από φίλια άρματα ή αντιαρματικά πυροβόλα, αντίπαλων αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων. Από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα υπάρχει μια αέναη μάχη εξέλιξης μεταξύ του αντιαρματικού όπλου και της θωράκισης των αρμάτων. Από τους πυραύλους επιβατικής ακτίνας πήγαμε στους fire & forget όπου έδωσαν τη δυνατότητα στο πεζικό είτε για γρήγορη απεμπλοκή και απόκρυψη είτε για άμεση εμπλοκή δεύτερου στόχου, είχαμε την εξέλιξη της πολεμικής κεφαλής για αντιμετώπιση νέας γενιάς θωρακίσεων και τύπου ERA και δυνατότητα Top attack για αποφυγή αντιμέτρων και προσβολή του ασθενέστερου σημείου ενός άρματος.
Η Π.Α. σε ρόλους CAS διαθέτει στο οπλοστάσιό της εκτός από κατευθυνόμενες βόμβες, πυραύλους AGM-65 A/B με τηλεοπτική καθοδήγηση και τους νεότερους της έκδοσης G με καθοδήγηση IR, όλοι με εμβέλεια περίπου τα 25 χιλιόμετρα ανάλογα με το ύψος άφεσης. Η τελευταία έκδοση αποκτήθηκε το 1998 με την παραγγελία 200 πυραύλων.
Ο Στρατός Ξηράς κατέχει το μεγαλύτερο απόθεμα αντιαρματικών όπλων με διαφορετικές δυνατότητες και εμβέλειες. Τα βαρέα αντιαρματικά όπλα είναι όλα εποχούμενα και διατείθεντε στους σχηματισμούς είτε μέσω των ΛΥΤ είτε μέσω των ΛΑΤ. Tα αντιαρματικά όπλα τύπου ΑΤ-4 Fagot, ΑΤ-15 Kornet και Milan είναι όλα εποχούμενα σε τροχοφόρα τύπου Hamvee και Mercedes D240G ένω οι πύραυλοι TOW μεταφέρονται στα ειδικοποιημένα οχήματα τεθωρακισμένα Μ-901 ITV. Το κάθε M-901 μπορεί να μεταφέρει δύο πυραύλους έτοιμους για εκτόξευση και δέκα επιπλέον εσωτερικά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Από την άλλη στην ομάδα πεζικού διατίθενται ελαφρά αντιαρματικά όπλα τύπου Μ72Α2 LAW και RPG-18 των 66 και 64 χιλιοστών. Το βασικό πρόβλημα των αντιαρματικών όπλων είναι ότι το μεγαλύτερο απόθεμα είναι παλαιών εκδόσεων πράγμα που σημαίνει ότι είτε είναι μη λειτουργικά λόγω παλαιότητας είτε ότι έχουν μηδαμηνές επιχειρησιακές ικανότητες ειδικά απέναντι σε βαριά θωρακισμένα οχήματα με θωρακίσεις νέας γενιάς και συστήματα αυτοπροστασίας. Π.χ. στο απόθεμα των πυραύλων ΤΟW υπάρχουν πύραυλοι που αποκτήθηκαν τη δεκαετία του 1970. Το απόθεμα αυτό πρέπει να θεωρείται και μη λειτουργικό και απαρχαιωμένα για τα σημερινά δεδομένα. Επομένως το διόλου ευκαταφρόνητο αυτό απόθεμα θα πρέπει να αντικατασταθεί με νεότερης γενιάς πυραύλους είτε TOW για χρήση από τον στόλο των Μ-901 είτε άλλου τύπου. Επίσης να επισημάνουμε ότι ο TOW χρειάζεται επαναπιστοποίηση κάθε 20 χρόνια και οι τελευταίες παραγγελίες ήταν το 1996 και 1998 για πυραύλους TOW 2A. Έχουν γίνει οι κατάλληλες επαναπιστοποιήσεις στην πιο σύγχρονη έκδοση που διαθέτουμε η οποία έχει περάσει τα 20 χρόνια υπηρεσίας με τον Ε.Σ. ώστε να είναι πλήρως επιχειρησιακή όταν αυτό χρειαστεί; Επίσης η έκδοση αυτή δεν είναι η πιο σύγχρονη. Διαθέτει μεν κεφαλή τύπου tandem για να υπερνικήσει θωρακίσεις τύπου ERA αλλά δεν είναι fire and forget.M-901 ITV – No.8 Αποθηκευτικός χώρος πυραύλων TOW
Επίσης μια ακόμη πτυχή του προγράμματος των αντιαρματικών πυραύλων είναι και η απόκτηση ή μη νέων ΤΟΜΑ. Τόσο τα αμερικάνικα Bradley όσο και τα γερμανικά kF-41 φέρουν διπλό εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων TOW και Spike αντίστοιχα. Η εισαγωγή των οχημάτων αυτών σε υπηρεσία με τους μηχανοκίνητους σχηματισμούς θα επηρεάσει τους σχηματισμούς αυτούς όσον αφορά το πλήθος των αντιαρματικών φορέων. Στον αμερικάνικο στρατό παραδείγματος χάρη, αυτό είχε ως αφορμή την απόσυρση των Μ-901 από την ενεργό υπηρεσία μιας και η αντιαρματική άμυνα με βαρέα αντιαρματικά καλυπτόταν τώρα από τα Bradley.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η αντικατάσταση των γαλλικών Milan 1 & 2 και των ρωσικών AT-4 Fagot που αποκτήθηκαν από τα ανατολικο-γερμανικά αποθέματα. Για τους πρώτους απ’ ότι φαίνεται θα υπάρξει στο μέλλον πρόβλημα υποστήριξης μιας και ο πύραυλος έχει αποσυρθεί από την πλειονότητα των χρηστών και η παραγωγή του έχει σταματήσει. Στο αντόποδα η Γαλλία προσφέρει τον νέας γενιάς A/T πύραυλο Akeron MP. Έχει εμβέλεια 5 χλμ και μπορεί να διατρήσει 1000 χιλ ομογενοποιημένου χάλυβα. Είναι πέμπτης γενιάς με δυνατότητα fire & forget, Man in the loop, LOAL και NLOS. Τόσο τα Milan όσο και τα AT-4 Fagot θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από Spike ER που ήδη έχει παραγγελθει σε μικρό αριθμό είτε με τον γαλλικό Akeron MP αυξάνοντας όμως την πολυτυπία.
Τέλος το επόμενο μεγάλο κενό που πρέπει να καλυφθεί άμεσα είναι η αντικατάσταση των Μ72Α2 LAW και RPG-18. Είναι και τα δύο όπλα παλαιάς τεχνολογίας και παραγωγής και είναι αμφίβολο εάν είναι πλήρως λειτουργικά. Ο Μ72Α2 LAW ακόμη και στις τελευταίες του εκδόσεις, υπήρξε μη ικανοποιητικός και στον αμερικάνικο στρατό αντικαταστάθηκε από τον σουηδικό ΑΤ4. Επίσης ένα όπλο που λείπει από την φαρέτρα της ομάδας πεζικού είναι ένα βαρύτερο Α/Τ όπλο όπως ο FGM-148 Javelin ή ο NLAW που μπορεί να προσφέρει πραγματικές Α/Τ δυνατότητες απένταντι σε σύγχρονα άρματα για το πεζικό.
Με εξαίρεση την τελευταία παραγγελία του συστήματος Spike NLOS και Spike ER από την ισραηλινή Rafael είναι μεγάλη ανάγκη να εκσυγχροσνιστεί το αντιαρματικό οπλοστάσιο του ελληνικού στρατού στο σύνολό του. Οι αριθμοί είναι υπέρ των αντιαρματικών όταν το μέσο κόστος ενός σύγχρονου Α/Τ όπλου είναι στα 135-150.000 δολάρια ενώ ενός άρματος τα 20 εκατομύρια δολάρια. Όμως να μην ξεχνάμε και την εξέλιξη της τεχνολογίας όπου στο σύγχρονο πεδίο όπως αυτό διαμορφώνεται στις τελευταίες συγκρούσεις στην Ουκρανία και προσφάτως στο Ισραήλ, τα αντιαρματικά όπλα συνεπικουρούνται από περιφερόμενα πυρομαχικά αυξάνοντας την καταστρεπτική ισχύ του πεζικού έναντι των αρμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.