Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Rafale, F-16 Viper και Belh@rra παρέχουν στον ελληνισμό αποτρεπτική ισχύ: Η Κύπρος πλέον δεν είναι… μακρυά

Διόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή του υπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Δένδια να συμπεριλάβει στην ομιλία του τρεις διαφορετικές πλατφόρμες, δυ...





Διόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή του υπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Δένδια να συμπεριλάβει στην ομιλία του τρεις διαφορετικές πλατφόρμες, δυο αεροπορικές και μια ναυτική, που ανοίγουν υπερθετικά το ισοζύγιο των δυνάμεων στην περιοχή.

«Η διασφάλιση ότι η Κύπρος θα παραμείνει φάρος σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί διαρκή μας επιδίωξη. Η Ελλάδα, η ελληνική δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των Κύπριων αδελφών μας σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Θέλω να πω εδώ από την Λευκωσία ότι για την Ελλάδα των “Belharra”, των “Rafale” και των “Viper” η Κύπρος δεν κείται μακράν. Η πραγματική ανεξαρτησία, κυρίες και κύριοι, είναι μια συνεχής», σημείωσε με έμφαση μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός από τη Μεγαλόνησο.Οι πλατφόρμες αυτές με τις δυνατότητες που παρέχουν στο εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο τις υπηρετεί -σε συνδυασμό πάντοτε με τ’ ανάλογα όπλα που είναι ικανές να φέρουν- εξασφαλίζουν ενότητα στον Ελλαδικό χώρο. Την συνοχή Αιγαίου και ανατολικής Μεσογείου, αποτελώντας εν δυνάμει το αποτρεπτικό εργαλείο και για την Κύπρο, ανεξαρτήτως των οιονδήποτε πολιτικών αποφάσεων.

Τα Rafale F3R βρίσκονται ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο, μαζί με στρατηγικά γαλλικά όπλα που έχουν αποδεσμευτεί για την «πυριτιδαποθήκη» της 332 Μοίρας και που το Παρίσι δεν έφερε ουδεμία αντίρρηση για την παραχώρησή τους στην ελληνική πολεμική αεροπορία.

Παράλληλα τα μαχητικά 4,5 γενιάς με τις δεξαμενές καυσίμων που έχουν μπορούν με σχετική άνεση να επιχειρήσουν και να επιστρέψουν από τη Μέση Ανατολή. Κατά συνέπεια για τα Rafale η Κύπρος μπορεί να μην είναι μια απλή βόλτα σε καταστάσεις επιχειρήσεων, αλλά από την άλλη πλευρά το καύσιμο επαρκεί για τις αποστολές που μπορούν να λάβουν οι αεροπόροι των «ριπών».

Οι δε ηλεκτρονικές δυνατότητες που έχουν τα Rafale, κυρίως το ραντάρ τύπου AESA και το σύστημα αυτοπροστασίας, δημιουργούν όλες εκείνες τις συνθήκες για μια αθέατη προσέγγιση.
Τα F-16 πολύ πριν γίνουν Viper, γνώριζαν καλά την Κύπρο

Όμως και τα F-16 Viper είναι διαθέσιμα στην φαρέτρα της πολεμικής αεροπορίας. Τα μαχητικά που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του εναέριου στόλου συνεχίζει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία να παραδίδει στις πολεμικές μοίρες. Ήδη η 343 Μοίρα «Αστέρι» γέμισε από F-16 Viper και το επόμενο βήμα είναι να παραδοθούν αναβαθμισμένες «οχιές» και στην 340 μοίρα «Αλεπού».
Ενδεικτικό των αποφάσεων της πολεμικής αεροπορίας για την ενίσχυση της οπλικής φαρέτρας των F-16 Viper είναι η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τους Ισραηλινούς πυραύλους Rampage & τις συλλογές Spice. Το ελληνικό επιτελείο προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις ύστερα από πολυετή αναμονή για απαντήσεις σε αιτήματα της Αθήνας που αφορούσαν στρατηγικά όπλα.

Τόσο τα Rafale, όσο και τα μαχητικά F-16 δεν είναι λίγες οι φορές τα τελευταία χρόνια που έχουν εμφανιστεί πάνω από την Κυπριακή γη. Το έχουν κάνει με «καπέλο» διασυμμαχικές ασκήσεις, όπως η ΕUNOMIA, το έχουν κάνει και σε διμερές επίπεδο συνεκπαίδευσης με τις Κυπριακές δυνάμεις.

Ιστορική ήταν η προσγείωση των F-16 της 336 Μοίρας «Όλυμπος» στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, τότε που ο λεπτομερής σχεδιασμός της πολεμικής αεροπορίας τρύπησε την τουρκική αεράμυνα και αποστόμωσε μέχρι και το ιπτάμενο ραντάρ της γείτονος που περιπολούσε βόρεια των κατεχομένων, με αποστολή τον εντοπισμό ελληνικών ιχνών στον εναέριο χώρο, νότια της Μεγαλονήσου.

Το μάτι των 300 χλμ των Belh@rra…

Σ’ ότι αφορά τις νέες ψηφιακές φρεγάτες Belh@rra, τα ραντάρ και οι αισθητήρες τους αναμένεται ότι θα δοκιμαστούν στο περιβάλλον του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου από τα μέσα του 2025 και μετά. Παρ’ όλα αυτά οι δοκιμές που έχουν γίνει κατά την κατασκευή του PSIM, του ιστού δηλαδή με τους περίπου 60 αισθητήρες, έχουν δείξει πως οι Belh@rra θα μπορούν με ευκολία να ελέγχουν και τον εναέριο χώρο στην Αν. Μεσόγειο, με ότι αυτό σημαίνει για την Κύπρο.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο κος Δένδιας που από τη Μεγαλόνησο αναφέρθηκε στις φρεγάτες του μέλλοντος για τον ελληνικό στόλο, θα χει την ευκαιρία να πατήσει στο κατάστρωμα της πρώτης Belh@rra, της ΚΙΜΩΝ. Και οι επιτελείς του πολεμικού ναυτικού αλλά και οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας θα τον ξεναγήσουν και στον επιχειρησιακό «κόσμο» της νέας πλατφόρμας του πολεμικού ναυτικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.