Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

WSJ: Εκατοντάδες μέλη της Χαμάς εκπαιδεύτηκαν σε ιρανικά στρατόπεδα πριν την επίθεση

   Η Wall Street Journal αποκάλυψε, την Τετάρτη, ότι εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ έλαβαν «ειδική εκπαίδευση» στ...

  



Η Wall Street Journal αποκάλυψε, την Τετάρτη, ότι εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ έλαβαν «ειδική εκπαίδευση» στο Ιράν, εβδομάδες πριν από την επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε πηγές που γνωρίζουν στοιχεία πληροφοριών σχετικά με την επίθεση, οι οποίες ανέφεραν ότι περίπου 500 Παλαιστίνιοι μαχητές έλαβαν ειδική εκπαίδευση μάχης σε ιρανικές εγκαταστάσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι πηγές πρόσθεσαν, «Αξιωματικοί της ιρανικής δύναμης Quds οδήγησαν την εκπαίδευση παρουσία του διοικητή της μονάδας, στρατηγού Ismail Kaani, και Παλαιστινίων αξιωματούχων».

Χρησιμοποίησαν υψηλή τεχνολογία

Οι μαχητές της Χαμάς έχουν χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να διαταράξουν τα ισραηλινά παρατηρητήρια χρησιμοποιώντας εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, καθώς και μηχανοκίνητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να περάσουν τον φράχτη των συνόρων που χωρίζει τη Γάζα.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι πρόσθετοι μαχητές έφτασαν με μοτοσικλέτες, μια μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι ιρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, και την οποία η Χαμάς δεν είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που λένε ότι το Ιράν εκπαιδεύει τακτικά μαχητές στο Ιράν και αλλού, αλλά δεν έχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν ότι η ομαδική εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την επίθεση.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι και πηγές με γνώση του θέματος πρόσθεσαν ότι δεν είχαν πληροφορίες που να δείχνουν ότι το Ιράν είχε πραγματοποιήσει ειδική εκπαίδευση για να προετοιμαστεί για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η εφημερίδα ανέφερε προηγουμένως, επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ότι η Δύναμη Quds βοήθησε στο σχεδιασμό της επίθεσης και συμφώνησε να συνεχίσει να το κάνει σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό στις 2 Οκτωβρίου με τους ηγέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ένας σύμβουλος της συριακής κυβέρνησης και ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος παρείχαν τις ίδιες πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή του Ιράν.

Ωστόσο, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι και άλλοι εξοικειωμένοι με τις πληροφορίες γύρω από τις επιθέσεις αμφισβητούν τις αναφορές της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στον Λίβανο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

“Αιφνιδιάστηκε το Ιράν από την επίθεση της Χαμάς”

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι αρκετοί ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον διέθετε «επιτακτικές» πληροφορίες που δείχνουν ότι οι ηγέτες του Ιράν αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση της Χαμάς.

Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα αναφέρει ότι Δυτικοί και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι όταν ξεκίνησε η επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς επικοινώνησε με αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και της Χεζμπολάχ για να τους ενημερώσει για την έναρξη της επίθεσης.

Η Wall Street Journal προσθέτει ότι από τότε, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και άλλες πολιτοφυλακές συντονίζουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε ηγέτες πολιτοφυλακών και σύμβουλο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν να λένε ότι ο Κάανι είχε επισκεφθεί τον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες για να διαβουλευτεί με αξιωματούχους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Το Ιράν παρέχει εκπαίδευση σε μαχητές σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών στη Γάζα, λέει ο ειδικός των Φρουρών της Επανάστασης του Πανεπιστημίου του Τενεσί, Saeed Golkar.

Πρόσθεσε, «Είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις αυτού του τύπου χωρίς την υποστήριξη της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης. Η Χαμάς δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό».

Με τη σειρά του, ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση του Ιράν στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, Σέλτον Νόρμαν, πιστεύει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν χρηματοδοτήσει και εκπαιδεύσει πολιτοφυλακές στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι το Ιράν διεξήγαγε την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου».

Εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, και κρατώντας περισσότερους από 200 ομήρους.

The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.