Επιστήμονες ανακάλυψαν την αρχαία χαμένη ήπειρο, μετά από 155 εκατ. χρόνια από τη στιγμή που πιστεύεται πως εξαφανίστηκε. Η ήπειρος της Αργ...
Επιστήμονες ανακάλυψαν την αρχαία χαμένη ήπειρο, μετά από 155 εκατ. χρόνια από τη στιγμή που πιστεύεται πως εξαφανίστηκε. Η ήπειρος της Αργολάνδης, η οποία είχε εξαφανιστεί μετά τη διάσπασή της από την Αυστραλία πριν από 155 εκατ. χρόνια, ανακαλύφθηκε ξανά, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Συνήθως, οι διασπάσεις ηπείρων αφήνουν πίσω τους ίχνη από απολιθώματα, πέτρες και οροσειρές βουνών. Αλλά μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν μπορούσαν να βρουν τίποτα από την Αργολάνδη, σύμφωνα με το businessinsider.com.
Τώρα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, σημειώνουν πως έλυσαν το μυστήριο γύρω από την ξηρά που κρύβεται κάτω από τα ανατολικά νησιά της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η ανακάλυψη αυτή, θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί η γραμμή Wallace, η οποία είναι ένα «όριο» μεταξύ της πανίδας της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας.
«Είχαμε κυριολεκτικά να κάνουμε με νησίδες γεμάτες πληροφορίες, γι’ αυτό και η έρευνά μας διήρκεσε τόσο πολύ. Ξοδέψαμε επτά χρόνια για να ενώσουμε το παζλ», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Eldert Advokaat, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, σε δελτίο Τύπου.
Η Αργολάνδη είναι κατακερματισμένη
Χρειάστηκε προσεκτική δουλειά για να βρεθεί πού είχε εξαφανιστεί η Αργολάνδη μετά τη διάσπασή της από την Αυστραλία. Οι επιστήμονες είχαν βρει κομμάτια από «διασπασμένες ηπείρους» γύρω από τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά δεν μπορούσαν να τα συναρμολογήσουν ξανά, δήλωσε ο Advokaat στο Live Science. «Τίποτα δεν ταίριαζε», είπε.
Τελικά, είχαν μια άλλη ιδέα: Μήπως η Αργολάνδη ξεκινούσε ως μια σειρά από κομμάτια ηπείρων και όχι ως ένα συμπαγές κομμάτι; «Η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία είναι πολύ διαφορετική, από ότι αυτή σε Αφρική και Νότια Αμερική, όπου μια ήπειρος έσπασε καθαρά σε δύο κομμάτια», δήλωσε ο Advokaat στο δελτίο τύπου. «Η Αργολάνδη διασπάστηκε σε πολλά διαφορετικά κομμάτια. Αυτό δυσκόλεψε το έργο μας, για το ποια κατέληξε να είναι η μορφή της ηπείρου», είπε.
Ένα βίντεο δείχνει τη θέση της Αργολάνδης στο χάρτη. Η ήπειρος εμφανίζεται κάτω από την ανατολική πλευρά της Ινδονησίας. Ο χάρτης δείχνει τη θέση της Αργολάνδης στο σήμερα. Τα θραύσματα της Αργολάνδης έχουν παρασυρθεί κυρίως προς την ανατολική πλευρά της Ινδονησίας, ενώ ορισμένα έχουν μετακινηθεί προς τη Μιανμάρ.
Με βάση αυτή την υπόθεση, οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι η Αργολάνδη δεν είχε πραγματικά εξαφανιστεί. Είχε επιβιώσει ως ένα «πολύ εκτεταμένο και κατακερματισμένο σύνολο» κάτω από τα νησιά στα ανατολικά της Ινδονησίας. Με αυτή την υπόθεση, κατάφεραν τελικά να δουν ξανά το ταξίδι της Αργολάνδης τα τελευταία 155 εκατ. χρόνια.
Επειδή δεν πρόκειται για μια συμπαγή μάζα, αλλά μάλλον για μια σειρά από μικροηπείρους που χωρίζονται από τον πυθμένα του ωκεανού, ο Advokaat και ο συνάδελφός του στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Douwe van Hinsbergen, επινόησαν έναν νέο όρο για να ορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την Αργολάνδη: «Αργοπέλαγος».
Ένα εμπόδιο που χωρίζει τα ζώα στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία
Η έρευνα μπορεί να μας πει όχι μόνο πώς ο πλανήτης μας έγινε όπως είναι σήμερα, αλλά θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την παράξενη γραμμή Wallace, ένα αόρατο φράγμα που διατρέχει το κέντρο της Ινδονησίας και χωρίζει τα θηλαστικά, τα πτηνά, ακόμη και τα πρώιμα ανθρώπινα είδη στα νησιά της Νοτιοανατολικής Ασίας, δήλωσε ο Advokaat στο Live Science.
Η γραμμή Wallace έχει προβληματίσει τους επιστήμονες λόγω του πόσο έντονα διαχωρίζει την άγρια ζωή του νησιού. Στα δυτικά της γραμμής βρίσκονται θηλαστικά, όπως πίθηκοι, τίγρεις και ελέφαντες – τα οποία βρίσκονται επίσης στη Νοτιοανατολική Ασία. Αλλά αυτά σχεδόν απουσιάζουν στα ανατολικά, όπου μπορεί κανείς να βρει μαρσιποφόρα και ζώα που συνήθως συνδέονται με την Αυστραλία.
Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι μαζί με την εξαφάνιση της Αργολάνδης, εξαφανίστηκε και όλη η άγρια ζωή που υπήρχε σε αυτή και θα υπήρχε σε μια, θεωρητικά, μελλοντική Αυστραλία. «Αυτές οι ανακατατάξεις είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση διαδικασιών, όπως η εξέλιξη της βιοποικιλότητας και του κλίματος», δήλωσε ο van Hinsbergen.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.