«Κούρεμα» του τέλους επιτηδεύματος στο μισό είναι το «αντίδοτο» που προσφέρει η Κυβέρνηση σε όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελμ...
«Κούρεμα» του τέλους επιτηδεύματος στο μισό είναι το «αντίδοτο» που προσφέρει η Κυβέρνηση σε όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες για το νέο τρόπο φορολόγησής τους. Με το σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στη Βουλή, «εμπλουτίζονται» οι εξαιρέσεις από το «τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής», προστίθεται μία ακόμη δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού φόρου και υιοθετείται ειδική πρόβλεψη για την επιβολή φόρου στις εποχικές επιχειρήσεις.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Οι βασικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, λοιπόν, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση, περιλαμβάνεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους τους επαγγελματίες, εκτός φυσικά των επιχειρήσεων που έτσι και αλλιώς έχουν μείνει και εκτός του νέου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης.
Πέρα όμως από το «κούρεμα» στο Μνημονιακό «χαράτσι» εμπλουτίστηκε και η λίστα των εξαιρέσεων από το «τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής».
Συγκεκριμένα, ο τεκμαρτός φόρος μειώνεται ή μηδενίζεται για τις εξής περιπτώσεις:Απαλλάσσονται οι αγρότες, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες, καθώς και οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%
Μειώνεται το τεκμαρτό εισόδημα κατά 50% για τους επαγγελματίες, που:
-παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%,
-ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,
-είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα,
-είναι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,
-είναι γονείς πολύτεκνων οικογενειών
Τι προβλέπεται για μισθωτούς με «μπλοκάκι»
Προβλέψεις υπάρχουν και για όσους έχουν και άλλες πηγές εσόδων πέρα από το «μπλοκάκι»: Έτσι, τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.
Για παράδειγμα, αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ.
Οι εποχικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τους μήνες λειτουργίας εφόσον είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση από το υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.
Πώς θα φορολογηθούν οι επαγγελματίες
Η «φιλοσοφία» πάντως του νομοσχεδίου δεν άλλαξε, δεδομένου ότι θα υιοθετηθεί κανονικά η φορολόγηση βάσει «τεκμηρίου ελάχιστης αμοιβής»: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης θα μεταβάλλεται.
Ειδικότερα:
- Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης δεν θα υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα
- Τον τέταρτο χρόνο θα είναι μειωμένο κατά 67%
- Τον πέμπτο 33% μειωμένο
- Στον έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τα 10.920 ευρώ, για τα έτη 7-9 το τεκμαρτό θα ανέλθει στα 12.012, στα 9-12 στα 13.104 και μετά το 12 έτος στα 14.196 ευρώ.
Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ).
Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ.
Πότε μπορεί να αμφισβητηθεί το τεκμήριο
Με το νομοσχέδιο εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις προκειμένου ο φορολογούμενος να αμφισβητήσει το τεκμήριο.
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο στις παρακάτω περιπτώσεις:
- στρατιωτική θητεία,
- φυλάκιση,
- νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,
- αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
- εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
- ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
- απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
- άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Πέραν όμως των ανωτέρω, ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει επιπλέον τη δυνατότητα να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.