Ένα «νεογέννητο» νησί που αναδύθηκε πρόσφατα στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην Ιαπωνία, ύστερα από μια υποβρύχια ηφαιστειακή έκρηξη είναι πλέον...
Ένα «νεογέννητο» νησί που αναδύθηκε πρόσφατα στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην Ιαπωνία, ύστερα από μια υποβρύχια ηφαιστειακή έκρηξη είναι πλέον ορατό από το διάστημα.
esa
Από τότε που άρχισε να εκρήγνυται το ηφαίστειο, «ηφαιστειακή τέφρα και πέτρες συσσωρεύτηκαν για να σχηματίσουν το νέο νησί, το οποίο είναι πλέον ορατό από το διάστημα», ανέφερε η ESA. Η τελευταία εικόνα τραβήχτηκε με τον δορυφόρο Landsat 9 στις 3 Νοεμβρίου. Δείχνει την Ίβο Τζίμα— η οποία βρίσκεται περίπου 750 μίλια (1.200 χλμ.) νότια του Τόκιο — πριν και μετά την τελευταία έκρηξη.
Λόγω της έκρηξης, στη θάλασσα επιπλέουν ελαφρόπετρες – ένας εξαιρετικά πορώδης τύπος βράχου που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια εκρήξεων.
Νέα ανάλυση αυτής της ελαφρόπετρας αυτής διαπίστωσε ότι η χημική της σύνθεση διέφερε από εκείνη που εκτοξεύεται από άλλα ηφαίστεια της κατηγορίας. Η ελαφρόπετρα πιθανότατα προήλθε από μια έκρηξη κατά μήκος της ζώνης ρήγματος οπίσθιου τόξου – την περιοχή που βρίσκεται πίσω από ένα ηφαιστειακό τόξο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η τελευταία έκρηξη έγινε σχεδόν στο ίδιο ακριβώς σημείο με εκείνη που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2022, υποδηλώνοντας ότι η δραστηριότητα του μάγματος επαναλαμβάνεται στην Ίβο Τζίμα. Το φαινόμενο έχει πλέον υποχωρήσει, δήλωσε στο AP ο Yuji Usui, αναλυτής της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Το νέο νησί είχε πλάτος περίπου 330 πόδια (100 μέτρα) και ύψος έως και 20 μέτρα, αλλά φαίνεται να συρρικνώνεται καθώς τα κύματα διαβρώνουν τον «θρυμματισμένο» βράχο, είπε ο Usui. Το αν το νέο νησί θα επιβιώσει είναι ασαφές και εξαρτάται από τι είναι φτιαγμένο: Εάν είναι λάβα, θα μπορούσε να παραμείνει για περισσότερο χρόνο. «Απλώς πρέπει να δούμε την εξέλιξη», είπε στο AP.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.