Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πόσο από το σύμπαν μπορούμε να δούμε πραγματικά από τη Γη;

Όταν γέρνουμε το κεφάλι μας προς τον ουρανό μια καθαρή νύχτα που είναι απαλλαγμένη από τη φωτορύπανση της πόλης, ανεξάρτητα από την εποχή, ...








Όταν γέρνουμε το κεφάλι μας προς τον ουρανό μια καθαρή νύχτα που είναι απαλλαγμένη από τη φωτορύπανση της πόλης, ανεξάρτητα από την εποχή, η θέα όλων των αστεριών μπορεί να προκαλέσει δέος. Το οπτικό μας πεδίο είναι γεμάτο με αυτές τις κουκκίδες φωτός που συχνά λάμπουν χάρη στην ατμόσφαιρά μας. Κάθε μία από αυτές τις μικροσκοπικές κουκκίδες μπορεί να αντιπροσωπεύει πλανήτες, αστέρια, ακόμη και γαλαξίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το grunge.com, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν περισσότερα αστέρια από κόκκους άμμου στη Γη. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποτέ πόσο από το σύμπαν μας μπορούμε να δούμε πραγματικά από τον πλανήτη που ονομάζουμε σπίτι;

Πόσο από το σύμπαν μπορούμε να δούμε πραγματικά από τη Γη;

Η απάντηση σύμφωνα με τη NASA και όσα αναφέρει το grunge.com, είναι «όχι πολλά». Το οπτικό μας πεδίο για το σύμπαν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με το μέγεθος του πυθμένα του ωκεανού μας -περίπου 5%. Υπάρχουν πολλά πράγματα άγνωστα κάτω από αυτά τα νερά, τα οποία είναι τόσο σκοτεινά όσο και ο χώρος. Γιατί, όμως, δεν μπορούμε να δούμε μεγάλο μέρος του σύμπαντός μας -εκτός από την τεράστια απόσταση μεταξύ ακόμη και αστεριών που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε γείτονές μας, όπου θα χρειαζόταν τέσσερα χρόνια για να φτάσουμε κινούμενοι ακόμη και με την ταχύτητα του φωτός; Η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη έχουν μεγάλη σχέση με όλο αυτό, αναφέρει το grunge.com.


Με τα τηλεσκόπια μπορεί σύντομα να βλέπουμε περισσότερα

Αυτήν τη στιγμή, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σύμπαν είναι κατά 68% σκοτεινή ενέργεια και 27% σκοτεινή ύλη, σύμφωνα με τη NASA. Το οποίο αθροίζει έως και 95%, πολλά άγνωστα πράγματα, δηλαδή, που συνθέτουν το σύμπαν μας. Θα μπορέσουμε όμως, ποτέ, να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτά; Οι επιστήμονες συνεχίζουν να επεξεργάζονται το «παζλ» που είναι η σκοτεινή ύλη και πώς αυτή επηρεάζει το πόσο μέρος του σύμπαντος μπορούμε να δούμε.

Υπάρχουν βλέψεις, λοιπόν, ώστε να λειτουργήσουν τηλεσκόπια που θα τεθούν σε τροχιά, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο μπορεί να είναι σε θέση να δει ακόμη πιο μακριά από το τηλεσκόπιο Hubble. Αυτό θα στείλει νέα δεδομένα για να εξετάσουν οι αστρονόμοι, δίνοντας ελπίδες ότι θα είμαστε σε θέση μελλοντικά να γνωρίζουμε τι νέο υπάρχει εκεί έξω που σήμερα δεν το γνωρίζουμε ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.