Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αλβανικό δημοσίευμα: «Ελλάδα και Βουλγαρία ασκούν πιέσεις για τις μειονότητές τους στην αλβανική απογραφή πληθυσμού»

   «Καταγγελίες για πιέσεις για τον προσδιορισμό της εθνότητας σε μια σειρά από αλβανικές περιοχές περιέχονται σε μια σειρά από ρεπορτάζ πο...

  




«Καταγγελίες για πιέσεις για τον προσδιορισμό της εθνότητας σε μια σειρά από αλβανικές περιοχές περιέχονται σε μια σειρά από ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στην ενότητα “Inside Story” του δημοφιλούς αλβανικού μέσου “Top Channel”, δημοσιεύει το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.



Η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών στην Αλβανία ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί έως τις 15 Νοεμβρίου. Επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 28 Οκτωβρίου, αλλά παρατάθηκε λόγω απροθυμίας συμμετοχής στη διαδικασία, με λόγους όπως της απομακρυσμένης απόστασης, έλλειψης επαφής με ορισμένα σπίτια και εμφάνισης νέων κατασκευών σε περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό του 2019.

Τα ερωτηματολόγια περιέχουν 100 ερωτήσεις, εκ των οποίων μόνο οι τρεις είναι προαιρετικές – οι ερωτήσεις σχετικά με την εθνικότητα, τη γλώσσα και τη θρησκεία των Αλβανών πολιτών.

Αυτή είναι επίσης η πρώτη απογραφή στην Αλβανία μετά την επίσημη αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας το 2017.

Πιέσεις από τις γειτονικές χώρες



Τα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι, τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα, έχουν εξακριβωθεί πιέσεις από γειτονικές χώρες για πλασματική διόγκωση των μειονοτικών στατιστικών.

Υπάρχουν συνολικά οκτώ πληροφορίες σχετικά με την πίεση της απογραφής στην ενότητα «Inside Story» – μία συνοπτική, δύο για την Ελλάδα και πέντε για τη Βουλγαρία. Άλλες χώρες δεν αναφέρονται σε σχέση με το θέμα.

Η στήλη αναφέρει ότι τέτοια επιρροή καταγράφηκε στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που δήλωσαν Έλληνες, αλλά και σε εκείνα τα μέρη της Αλβανίας όπου υπάρχουν εκπρόσωποι της βουλγαρικής μειονότητας.

«Αυτοί οι στόχοι (να αυξηθεί ο αριθμός των μειονοτικών μελών) κρύβουν συμφέροντα για την ανακήρυξη μειονοτικών ζωνών», γράφουν τα ΜΜΕ.

«Πολυάριθμοι Έλληνες διπλωμάτες επισκέπτονται τη νότιο Αλβανία»

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πολυάριθμα στοιχεία Ελλήνων διπλωματών και αξιωματούχων που σταθμεύουν στο έδαφος στους δήμους της νότιας Αλβανίας, Φιέρ, Αυλπωνα, Κορυτσά και Δέλβινο, όπου συναντώνται και με εκπροσώπους της Βλαχικής (Αρουμάνης) κοινότητας.

 

Σύμφωνα με το «Top Channel», ο φερόμενος σκοπός των συναντήσεων είναι να πειστούν να δηλώσουν Έλληνες με αντάλλαγμα την παροχή ελληνικών εγγράφων που θα τους επιτρέψουν να μεταναστεύσουν στην Ε.Ε.

Όσον αφορά τη Βουλγαρία, τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι έχει επίσης επικεντρωθεί στην προσέλκυση πολιτών να δηλώσουν Βούλγαροι στην απογραφή παρέχοντας βουλγαρικά διαβατήρια, τα οποία φέρουν οφέλη επειδή η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε.

«Στην περιοχή Γκόρα και Γκόλο Μπάρντο υπάρχει αλβανικός πληθυσμός, ο οποίος όμως μιλάει και άλλες γλώσσες ή, (όπως συμβαίνει με) τη Χιμάρα, όπου ομιλούνται αλβανικά και ελληνικά», δήλωσε στο Top Channel ο Αλβανός ιστορικός Μπεχίρ Μέτα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ιστορικά στοιχεία δείχνουν αναγνωρισμένη βουλγαρική μειονότητα στην περιοχή των Πρεσπών, αλλά όχι στην περιοχή Γκόρα.

Το «Top Channel» δημοσίευσε και πληροφορίες με τίτλο «Σλαβομακεδόνες ή Βούλγαροι; Η μάχη των μειονοτήτων στο Πούστετς» – δήμος της επαρχίας Μάλα Πρέσπας.

«Σε αυτόν τον μικρό δήμο υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των Βουλγάρων και των Σλάβων. Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι το βουλγαρικό κράτος προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του στους πολίτες για να δηλώσουν τους εαυτούς τους Βούλγαροι. Και σε αυτόν τον τομέα, νέοι έχουν μεταναστεύσει με Βουλγαρικά διαβατήρια», γράφουν τα ΜΜΕ.

Δώρα στο δήμο Πούστετς από τη Βουλγαρία

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο δήμαρχος του δήμου Πούστετς, Πάλι Κολέφσκι, λέει ότι η απογραφή του πληθυσμού εξελίσσεται ομαλά και δεν υπήρξε ένταση, προσθέτουν τα ΜΜΕ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, δεν υπήρξε καμία (ένταση) εκτός από την πίεση να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το έργο (συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου)», είπε ο Κολέφσκι.

Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι ο δήμος έκανε αίτηση για έργα από μη κυβερνητικές οργανώσεις, όχι από το βουλγαρικό κράτος, και προσθέτει ότι η Βουλγαρία στήριξε την κοινότητα Πούστετς προσφέροντας πυροσβεστικό όχημα, ασθενοφόρο και προμηθεύοντας πολλά σχολεία με καρέκλες και θρανία.

Παραλείψεις καταγγέλλουν οι Έλληνες

Το «Top Channel» επικαλέστηκε επίσης τον αρχηγό του κόμματος που συνδέεται με την ελληνική εθνική μειονότητα «Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» (ΚΕΑΔ- PBDNJ) Βαγγέλη Ντούλες, ο οποίος δήλωσε αρκετές φορές ότι η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία δεν διεξάγεται σύμφωνα με το νόμο στις περιοχές αυτές.

Στην Αλβανία υπάρχουν μειονότητες επειδή οι δημοσκόποι παραλείπουν τις τρεις προαιρετικές ερωτήσεις – σχετικά με την εθνικότητα, τη γλώσσα και τη θρησκεία.

Ωστόσο, τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «διαπιστωμένη επιρροή στο έδαφος από ξένους εθνικιστικούς παράγοντες» και κατηγορούν την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ότι απειλούν την Αλβανία με παρεμπόδιση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αν και η Βουλγαρία δεν έχει διατυπώσει τέτοιους όρους.

“Έλαβα διαβεβαιώσεις στο υψηλότερο επίπεδο ότι η εθνική απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα, με σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των εθνοτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της βουλγαρικής. Αυτή είναι η πρώτη απογραφή από την επίσημη αναγνώριση της βουλγαρικής εθνική μειονότητα το 2017», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Ιλιάνα Γιότοβα κατά την επίσκεψή της στην Αλβανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το «Top Channel».

Η Ελλάδα εξέδωσε προειδοποιήσεις για πιθανά εμπόδια στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης της σύλληψης του εκλεγμένου δημάρχου της αλβανικής πόλης της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, εκπροσώπου της ελληνικής μειονότητας, και σε συνέντευξη στο BTA τον Σεπτέμβριο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο σεβασμός του κράτους δικαίου, καθώς και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, περιλαμβάνεται στις βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία μιας χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.