Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Θα αλλάξουν όλα στη Μέση Ανατολή που γνωρίζαμε (ανάλυση)

   Ένα μήνα μετά τον πόλεμο της Γάζας, η στρατιωτική κατάσταση παραμένει ομιχλώδης και ασαφής παρά την προέλαση των ισραηλινών δυνάμεων σε ...

  



Ένα μήνα μετά τον πόλεμο της Γάζας, η στρατιωτική κατάσταση παραμένει ομιχλώδης και ασαφής παρά την προέλαση των ισραηλινών δυνάμεων σε ορισμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Η ανθρωπιστική κατάσταση εμφανίζεται στη χειρότερη έκφρασή της, ρίχνοντας κατηγορίες σε όλους τους διεθνείς φορείς λήψης αποφάσεων, τους θεσμούς και τους παγκόσμιους οργανισμούς που ασχολούνται με τον έλεγχο των συγκρούσεων και την καταδίωξη εγκληματιών πολέμου.

Πρόκειται, σαφώς για το τέλος του Διεθνούς Συμβολαίου και μια νέα αρχή για ένα στάδιο του οποίου τα χαρακτηριστικά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, αν και οι δρόμοι του φαίνεται να έχουν καθοριστεί με άνευ προηγουμένου βίαιες μεθόδους και μέσα.

Φαίνεται ξεκάθαρο ότι το «Status quo» που υπήρχε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, έχει καταρρεύσει λόγω παραμέτρων που αγνοήθηκαν και λανθασμένων υπολογισμών των μεγάλων παικτών που ελέγχουν όλες τις λεπτομέρειες, πιστεύοντας ότι κρατούν τα νήματα του παιχνιδιού.

Παρά τους πολλούς επικίνδυνους δείκτες που έχουν εκδηλωθεί σε ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία αγνοήθηκαν, η αντίδραση σε αυτά αναβλήθηκε ή η εύρεση ριζικών λύσεων στα αίτια τους.

Την ευθύνη φέρουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την έκρηξη της κατάστασης με αυτόν τον τρόπο, καθώς είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή και στον κόσμο, και την εποχή που διεξήγαγαν διπλωματικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη μιας πολιτικο -οικονομική κατάστασης στην περιοχή που θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα των συμμάχων τους.

Προφανώς έκαναν λάθη στους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις τους για θέματα και δεν έδωσαν την προσήκουσα σημασία στους τομείς της ασφάλειας και ανθρωπισμού και της απονομής της δικαιοσύνης.

Θα αλλάξουν όλα στη Μέση Ανατολή

Ανεξάρτητα από τις ευθύνες των άλλων παικτών για αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, όλοι έχουν γίνει σίγουροι ότι αυτό που θα ακολουθήσει μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023, δεν θα είναι το ίδιο με πριν, αλλά μάλλον θα είναι εντελώς διαφορετικό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή και πέραν αυτής, επιδιώκουν να επιφέρουν μια ριζική αλλαγή στο status quo, και αυτή η αλλαγή θα είναι πολύ οδυνηρή και δαπανηρή για όλους, και ιδιαίτερα για τις χώρες και τα μέρη της περιοχής που εμπλέκονται τη σύγκρουση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η εστίαση θα είναι στη δημιουργία μιας «κατάλληλης κατάστασης», που αντιπροσωπεύεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νετανιάχου, από την απουσία του κινήματος της Χαμάς και την εξάλειψη του ρόλου του από την εξίσωση οριστικά, μετά την οποία μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις και ριζικές λύσεις.

Το βασικό ζήτημα, που είναι το Παλαιστινιακό, μπορεί να βρεθεί. Η λύση των δύο κρατών πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με νέους και σκληρούς όρους να επιβληθούν στο υποσχόμενο Παλαιστινιακό κράτος.

Η «έξυπνη δύναμη» της αμερικανικής πολιτικής αλλάζει…

Η αμερικανική εξωτερική πολιτική βασίζεται στη χρήση της έξυπνης δύναμης, δηλαδή στον συνδυασμό σκληρής δύναμης (στρατιωτική και οικονομική) και ήπιας δύναμης (που αντιπροσωπεύεται με την παρουσίαση ελκυστικών μοντέλων συμπεριφοράς και στην πολιτική, κοινωνική και ανθρωπιστική ζωή).

Ενώ τώρα, στην παρούσα κατάσταση, τα εργαλεία και τα μέσα που χρησιμοποιούνται έχουν αντικατασταθεί από άλλα. Φαίνεται επίσης ξεκάθαρο ότι η μεταφορά αεροπλανοφόρων, υποβρυχίων και η ενίσχυση της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης μπορεί πιθανότατα να είναι προετοιμασία για μια μεγάλη στρατιωτική ενέργεια, η οποία φαίνεται να έχει γίνει πολύ δύσκολο να αποφευχθεί, ή τουλάχιστον, η απειλή αυτών των δυνάμεων να επιβάλουν την αμερικανική βούληση στην περιοχή, η οποία φυσικά θα ήταν συμβατή με τη βούληση του Ισραήλ.

Η «Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ» ιδρύθηκε το 1983 και το πεδίο εφαρμογής της Κεντρικής Διοίκησης καλύπτει στρατιωτικές επιχειρήσεις, μια περιοχή που περιλαμβάνει 21 χώρες, που εκτείνεται από την Αίγυπτο στα δυτικά έως το Καζακστάν στα ανατολικά, και περιλαμβάνει όλες τις αραβικές χώρες.



Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν περίπου 50 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό στις χώρες της περιοχής, εκτός από περίπου 5.000 άλλους στρατιώτες στο κύριο αρχηγείο της διοίκησης στην αεροπορική βάση MacDill στη Φλόριντα.

Οι πιο εξέχουσες αποστολές που εκτελέστηκαν από αυτή τη διοίκηση είναι η Επιχείρηση «Desert Storm» 1991 και η Επιχείρηση «Iraki Freedom» 2003.

Η αποστολή της δηλώνει κυριολεκτικά: Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ κατευθύνει και επιτρέπει στρατιωτικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες με συμμάχους και εταίρους για την αύξηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας για την υποστήριξη των διαρκών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Προτεραιότητες ηγεσίας: αποτροπή του Ιράν, καταπολέμηση βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων και στρατηγικός ανταγωνισμός.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2021, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ εισήλθε επίσημα στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της στρατιωτικής περιοχής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM), αφού είχε συνδεθεί με την Ευρωπαϊκή Διοίκηση (EUROCOM).



Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις και μια ένδειξη μιας ριζικής αλλαγής στη στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τον Απρίλιο του 2022, ο στρατηγός Michael E. Kurilla ανέλαβε τα καθήκοντα του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ και πραγματοποίησε αρκετές επισκέψεις και δραστηριότητες αναγνώρισης.

Ανησυχητική η στρατιωτική συσσώρευση

Μετά την Επιχείρηση «Πλημμύρα αλ Άκσα», η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ενδυναμώθηκε γρήγορα με: το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford» με την ομάδα πλοίων του ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων 4 αντιτορπιλικών, και ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, « USS Dwight D.” Eisenhower και τα ναυτικά του, το υποβρύχιο USS Florida, το οποίο φέρει 154 κατευθυνόμενους πυραύλους Tomahawk, επιπλέον της αποστολής πολλών μοιρών μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στην περιοχή.

Η στρατιωτική συσσώρευση στην περιοχή δεν περιορίστηκε στις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά οι βρετανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την αποστολή δύο πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή και η Γερμανία έστειλε περίπου 1.000 μέλη των ειδικών δυνάμεων, που περιλάμβαναν επίσης μια ειδική ναυτική μονάδα και μια ειδική μονάδα συνδεδεμένη με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία που ειδικεύεται στην απελευθέρωση ομήρων και στάθμευσε στην Κύπρο και στην Ιορδανία. Υπάρχει επίσης ο έκτος στόλος των ΗΠΑ στην περιοχή, εντός του πεδίου δράσης του στη Μεσόγειο, και ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ερυθρά Θάλασσα και στην περιοχή του Κόλπου.

Το ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή είναι:

Γιατί αυτή η μεγάλη κινητοποίηση και η επίκληση αυτών των συγκεκριμένων και εξειδικευμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων, παρά την προηγούμενη παρουσία μεγάλων αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή;

Είναι αυτό απλώς μια επίδειξη δυνάμεων στο πλαίσιο της στρατηγικής αποτροπής και απειλής που έχουν υιοθετήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ή αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης της Ουάσιγκτον να πραγματοποιήσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή;

Όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι, αλλά με προσεκτική και προσεκτική ανάγνωση του διπλωματικού κινήματος και των δηλώσεων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, φαίνεται ότι η απόφαση έχει ληφθεί και υπάρχει αμερικανική και δυτική βούληση να αλλάξει η πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Είναι, άλλωστε, σαφές ότι οι δυτικές δυνάμεις που είναι σύμμαχοι με τις ΗΠΑ ακολουθούν στις αποφάσεις και τη βούλησή τους. Μέχρι τέλους. Η αλλαγή θα διαρκέσει πολύ, θα είναι σκληρή και καταστροφική και θα έρθει σε στάδια, που μπορεί να χρειαστούν χρόνια.

«Έρχονται μεγάλες καταιγίδες, με σύννεφα να φαίνονται στον ορίζοντα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα αντιμετωπίσουν τεράστια και σοβαρά διλήμματα και προκλήσεις, τα οποία επισημαίνονται στα ακόλουθα σημεία:

Μειωμένη εμπιστοσύνη στην πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή μεταξύ των φίλων της, ειδικά των κρατών του Κόλπου, που πιθανότατα δεν θα εμπλακούν σε κανέναν πόλεμο που κάνει η Αμερική.

Η παρουσία μη διεθνών παραγόντων στη σκηνή, με στρατιωτικές δυνατότητες εξαπλωμένες σε πολλές χώρες και με επαρκή ποιοτικά και ποσοτικά όπλα, που αποτελεί σοβαρή απειλή για το Ισραήλ και τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο λίγος χρόνος που απομένει από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ο οποίος πιθανότατα δεν θα είναι αρκετός για να εφαρμόσει τα απαιτούμενα, σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνοντας εδώ τη μείωση της δημοτικότητάς του και τη δυνατότητα αλλαγής όλων των σχεδίων και αποφάσεων όταν μια νέα κυβέρνηση έρθει.

Όλοι περιμένουν τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Έρχονται μεγάλες καταιγίδες, με σύννεφα να φαίνονται στον ορίζοντα.

Το θέμα δεν συνδέεται πλέον μόνο με την επιχείρηση «Πλημμύρα αλ Άκσα» και την εξάλειψη της Χαμάς. Είναι δύσκολο στάδιο και κανείς δεν ξέρει πώς θα τελειώσει, αλλά πιθανότατα θα καθορίσει την τύχη της περιοχής για πολύ καιρό. Θα καταφέρει η διπλωματία να διασώσει την περιοχή ή έχει αναβληθεί η δραστηριότητά της για μετά την καταιγίδα;

Επιτελείο Συνταγματάρχη M.Dhafer Murad Defense Arabia

The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.