Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Πολεμική Αεροπορία θα εκσυγχρονίσει τα F-16C/D Block 50 σε επίπεδο F-16V Block 70!

   Η Πολεμική Αεροπορία όπως όλα δείχνουν θα εκσυγχρονίσει τα μαχητικά F-16C/D Block 50 σε επίπεδο F-16V Block 70, δημιουργώντας έναν ομοιο...

  



Η Πολεμική Αεροπορία όπως όλα δείχνουν θα εκσυγχρονίσει τα μαχητικά F-16C/D Block 50 σε επίπεδο F-16V Block 70, δημιουργώντας έναν ομοιογενή στόλο με 121 μαχητικά F-16V πριν το 2030. Παρά τα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς, η ΠΑ είχε δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των Block 50 σε Block 50+Adv, για πάρα πολλούς λόγους, και οι καθυστερήσεις οφείλονται και σε αυτούς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα F-16V υπηρετούν ήδη στην ΠΑ, και οι πιλότοι μας έχουν εκπλαγεί από τις δυνατότητες του νέου ραντάρ AESA SABR. Ακόμη η ΠΑ δεν έχει ανακαλύψει το πλήρες “βάθος” που αυτές προσφέρουν, και η σύγκριση και με το APG-68v9, το πλέον προηγμένο σε υπηρεσία πριν λίγα χρόνια, δείχνει πως οι διαφορές μεταξύ τους είναι “χαοτικές”. Το ίδιο διαπιστώνει και η ΠΑ με το αντίστοιχο ραντάρ των Rafale στις επιχειρησιακές αξιολογήσεις που κάνει. Έτσι, το ΓΕΑ βλέπει πως το μέλλον είναι τα ραντάρ AESA, κι εκεί σκοπεύει να επικεντρωθεί.

Την ίδια στιγμή, με τα Rafale και την προοπτική των F-35A, η ΠΑ συγκεντρώνει και πάλι πολλούς διαφορετικούς τύπους μαχητικών. Έτσι, θα ήθελε να τους μειώσει κατά έναν, κρατώντας σε υπηρεσία μόνο F-16V. To Block 50 φέρει κινητήρα F-110, αλλά αυτή θα είναι η μόνη διαφορά μεταξύ του στόλου των μαχητικών (τα υπόλοιπα φέρουν τα F-100). O σκοπός λοιπόν είναι να έχουμε 83 F-16V με κινητήρα F100 και 38 F-16V με κινητήρα F110.

Ένα άλλο σημείο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει, είναι πως τα ραντάρ APG-68v9 είναι ικανότατα μεν, αλλά έχουν μπει σε υπηρεσία με πολύ λίγους χρήστες. Η Αμερικανική Αεροπορία δεν αγόρασε τον τύπο, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον η έλλειψη ανταλλακτικών μέσω αυτής της πηγής (οπότε θα πρέπει να στραφούμε σε προμήθεια μέσω εμπορικών συμφωνιών). Έτσι, η ΠΑ προτιμά κάποιο ραντάρ που θα υπηρετεί με την USAF, για ευνόητους λόγους υποστήριξης.


Θα πρέπει επίσης να πούμε πως δεν υπάρχει τελικά πρότυπο μετατροπής των Block 50 σε Block 50+Adv, καθώς πολλά απαραίτητα απάρτια ήταν παρωχημένα, και το αποτέλεσμα με τα δεδομένα του 2023 δεν ήταν εξασφαλισμένο. Θα έπρεπε να γίνει πρωτότυπο, να εξασφαλιστεί πως τα δομικά ηλεκτρονικά του Block 50 (για παράδειγμα το FBW) μπορούσε να συνεργαστεί με το νέο υπολογιστή, ενώ άλλα ηλεκτρονικά έπρεπε να αλλάξουν τελείως. Η ΠΑ δεν θα ήθελε να μπει σε μια τέτοια περιπέτεια.

Το κόστος ούτως ή άλλως για τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50 ήταν υψηλό, παρά την ύπαρξη των -δωρεάν πρακτικά- απαρτίων από τα F-16C/D Block 52+ & Block 52+Adv. Συνεπώς, αφού η ΠΑ ήταν έτοιμη να πληρώσει αρκετά για τον εκσυγχρονισμό (και τον δομικό), και τα αεροσκάφη θα έλειπαν για αρκετό καιρό από υπηρεσία, υπήρξαν ξεκάθαρες εισηγήσεις για μετατροπή των Block 50 σε F-16V.



Τα απάρτια που θα περισσέψουν από τον εκσυγχρονισμό των 121 αεροσκαφών, θα μπορούσαν να πουληθούν στην διεθνή αγορά, για χρηματοδότηση του προγράμματος. Καθώς γνωρίζουμε τη σκέψη αρκετών από τους φίλους μας, θα πούμε πως δεν υπάρχει σκέψη αυτή τη στιγμή για τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 30, τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία θα χρειαστούν δυσανάλογα πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό τους σε ένα αξιόλογο επίπεδο. Το μέλλον των F-16C/D Block 30 θα κριθεί από τις εναπομείνουσες ώρες πτήσης που έχουν, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εδώ και σχεδόν 45 χρόνια κάνουν αναχαιτίσεις στο Αιγαίο.

Βέβαια, εδώ δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε το λάθος της ΠΑ, όταν το 2017 προώθησε τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 52+Adv, που μόλις είχαν παραληφθεί, αντί του εκσυγχρονισμού των F-16C/D Block 50. Ουσιαστικά τότε η ΠΑ πήρε την -εκ των υστέρων διαπιστωμένη- ανορθολογική απόφαση του να στείλει τον εκσυγχρονισμό των Block 50 στο μέλλον, ενώ έπρεπε να είχε ξεκινήσει από εκεί. Πιστεύουμε πως αυτό έγινε για να κρατηθεί χαμηλά το κόστος του εκσυγχρονισμού, και να μην προκληθούν αντιδράσεις στην τότε πολιτική ηγεσία.F-16C Block 50

Το ακριβές κόστος του εκσυγχρονισμού των F-16C/D Block 50 δεν το γνωρίζουμε, αλλά η ΠΑ μπορεί να επωφεληθεί από τις τιμές που είχε εξασφαλίσει το 2017. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το F-16V είναι το νέο πρότυπο για τα F-16, και τέτοια αεροσκάφη θα πετούν και μετά το 2060, ενώ τα απάρτια του Block 70 τοποθετούνται και στα αμερικανικά του τύπου. Αυτό που σκεφτόμαστε, ίσως χαιρέκακα, είναι πως η ΠΑ θα έχει 121 F-16V, ενώ η Τουρκία σύντομα θα προσπαθεί να διατηρήσει επιχειρησιακά τα δικά της F-16C/D CCIP.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.