Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Kατηγορούν το Ιρακινό Κουρδιστάν ότι κάνει «τα στραβά μάτια»στον πόλεμο της Γάζας

    Εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής για τον πόλεμο της Γάζας από μια σειρά πολιτικών στη Βαγδάτη, το Ιρακινό Κουρδιστάν εξακολουθεί να σιω...

   



Εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής για τον πόλεμο της Γάζας από μια σειρά πολιτικών στη Βαγδάτη, το Ιρακινό Κουρδιστάν εξακολουθεί να σιωπά καθώς βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Σιιτικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ έχουν προειδοποιήσει ότι θα στοχοποιήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις εάν η Ουάσιγκτον επέμβει απευθείας στη Γάζα ή εάν το Ισραήλ «επεκτείνει το πεδίο της μάχης».

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη αναφερθεί μια σειρά επιθέσεων σε αμερικανικές βάσεις.



Δεδομένου ότι το Ιρακινό Κουρδιστάν φιλοξενεί δύο τέτοιες βάσεις -και έχοντας υπόψη τις διαμάχες του ίδιου του Ερμπίλ με σιίτες παράγοντες- οι εσωτερικές διαμάχες στο Ιράκ θα μπορούσαν να διογκωθούν από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς σε ένα ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο.

Οι επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Στις 18 Οκτωβρίου και ξανά στις 20 Οκτωβρίου , μια οντότητα που αναφέρεται ως «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» φέρεται να επιχείρησε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Χαρίρ, που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα έξω από το Ερμπίλ.

Και τα δύο χτυπήματα απέτυχαν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά. Η ίδια σκιώδης ομάδα στις 21 Οκτωβρίου υποστήριξε ότι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα στόχευαν τη «βάση της αμερικανικής κατοχής κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Ερμπίλ». Δεν είναι σαφές εάν ομάδα αναφέρεται στην Χαρίρ.



Η βάση Χαρίρ, γνωστή και ως Μπασούρ, πιστεύεται ότι φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα. Βρίσκεται σε μια αγροτική κοιλάδα, αλλά οι προηγούμενες επιθέσεις στη βάση έχουν θέσει σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα περιστατικό στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση του Συνασπισμού δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ερμπίλ. Βρίσκεται στα περίχωρα ενός μεγάλου αστικού κέντρου, και στο παρελθόν έχει γίνει στόχος επιθέσεων με ρουκέτες που ανέλαβαν άλλες σκιώδεις ένοπλες ομάδες.
Τα δύο πρόσφατα επεισόδια στο Χαρίρ αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης σειράς επιθέσεων σε βάσεις των ΗΠΑ στο δυτικό Κυβερνείο Ανμπάρ του Ιράκ και στη γειτονική Συρία. Ένα αντιτορπιλικό του αμερικανικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαίτισε επίσης πρόσφατα με επανδρωμένα αεροχήματα και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, πιθανώς με στόχο το νότιο Ισραήλ.

Σε δύσκολη θέση η ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν



Εν μέσω της επιδείνωσης των εντάσεων στην περιοχή, οι κουρδικές περιφερειακές αρχές στο Ιράκ βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του στη Βαγδάτη έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό το Ερμπίλ ότι φιλοξενεί εχθρική ισραηλινή παρουσία ασφαλείας, κάτι που αρνούνται οι Κούρδοι πολιτικοί ηγέτες.

Τον Μάρτιο του 2022, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων στο Ερμπίλ, σε προφανή απάντηση σε ύποπτες μυστικές ισραηλινές επιχειρήσεις εντός του Ιράν. Σε ανακοίνωσή του, το IRGC ισχυρίστηκε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο ένα υποτιθέμενο ισραηλινό «στρατηγικό κέντρο».

Το πετρέλαιο της κουρδικής περιφέρειας πάει στο Ισραήλ




Μέχρι τον Μάρτιο του 2023, πριν από την απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ λόγω νομικής διαμάχης με τη Βαγδάτη, σημαντικό μέρος του αργού που αντλείται στην περιοχή του Κουρδιστάν πήγαινε στο Ισραήλ.

Τον Φεβρουάριο, το Ισραήλ εισήγαγε περίπου 183.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν —σχεδόν το ήμισυ των ανεξάρτητων εξαγωγών αργού ιρακινού Κουρδιστάν.

Ένα τεράστιο 40% των προμηθειών πετρελαίου του Ισραήλ φέρεται να προέρχεται από την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ το πρώτο τρίμηνο του 2023. Για να αντιμετωπίσει το ξαφνικό έλλειμμα, το Ισραήλ αναφέρεται ότι στράφηκε σε αφρικανούς παραγωγούς και τη Βραζιλία.

Στον απόηχο της έκρηξης του πολέμου στη Γάζα, Ιρακινοί πολιτικοί στη Βαγδάτη καταδίκασαν έντονα το Ισραήλ.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους Άραβες ομοτίμους τους, τα κυβερνώντα κουρδικά πολιτικά κόμματα στο Ερμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλά σχετικά με τη σύγκρουση. Δεν έχουν σχολιάσει δημόσια τα επεισόδια στη βάση Χαρίρ.

Οι πιο λεπτομερείς δημόσιες δηλώσεις προέρχονται από τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί.

Σε μια διάσκεψη στο Ερμπίλ στις 10 Οκτωβρίου, εξέφρασε την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ.

Ο Μπαρζανί, ο οποίος είναι επίσης ανώτερος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP), πρόσθεσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το φυσικό δικαίωμα να έχει ένα ανεξάρτητο κράτος».

Η αντίπαλη Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), η οποία εδρεύει στη Σουλεϊμανίγια, δεν έχει εκδώσει καμία δήλωση σχετικά με τη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ.

Ενώ το KDP και το PUK διατηρούν χαμηλό προφίλ, τα δύο ισλαμιστικά κόμματα του Ιρακινού Κουρδιστάν έχουν ταχθεί σθεναρά κατά των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Στις 18 Οκτωβρίου, η Ισλαμική Ένωση του Κουρδιστάν (KIU) οργάνωσε διαμαρτυρία στη Σουλεϊμανίγια για να εκφράσει την αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους.

Η Ομάδα Δικαιοσύνης του Κουρδιστάν (KJG) σχεδίαζε να πραγματοποιήσει υπαίθρια διαμαρτυρία στις 20 Οκτωβρίου στο Ερμπίλ, το οποίο ελέγχεται από το KDP.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα αναγκάστηκε να μεταφέρει τη διαδήλωση σε κλειστό χώρο από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό της επιθυμίας των τοπικών αρχών να περιορίσουν στο ελάχιστο τις δημόσιες εκθέσεις που σχετίζονται με τη Γάζα.


Μεγάλα οικονομικά προβλήματα των Κούρδων

Οι κουρδικές αρχές στο Ιράκ αντιμετωπίζουν βαθιά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) εξαρτάται πλέον πλήρως από τη Βαγδάτη για χρηματοδότηση μετά την απόφαση της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2023 να σταματήσει τις ροές πετρελαίου μέσω ενός αγωγού που χρησιμοποιείται για εξαγωγές.



Η ενέργεια της Άγκυρας υποκινήθηκε από απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) που εκδόθηκε ως απάντηση σε καταγγελία για ανεξάρτητη εξαγωγή κουρδικού πετρελαίου που υπέβαλε η Βαγδάτη. Οι Κούρδοι ηγέτες δεν θέλουν να επιδεινώσουν αυτή την ευπάθεια εμπλεκόμενοι σε μια περιφερειακή σύγκρουση.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, το Ερμπίλ δεν έχει καταβάλει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων του για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Παρά τη συμφωνία για την παροχή δανείων από τη Βαγδάτη, δεν είναι σαφές εάν θα καταβληθεί ούτε ο μισθός του Οκτωβρίου.

Οι κουρδικές αρχές τον περασμένο χρόνο αγωνίστηκαν επίσης να διεξαγάγουν τις υποσχεθείσες περιφερειακές εκλογές. Παράλληλα, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου ότι τα επαρχιακά συμβούλια του Ιρακινού Κουρδιστάν λειτουργούν αντισυνταγματικά.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουχάμαντ Σια αλ Σουντάνι ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2022 με την υποστήριξη του Σιιτικού Συντονιστικού Πλαισίου που υποστηρίζεται από το Ιράν.

 

Πολλά από τα κόμματα που συνθέτουν το Συντονιστικό Πλαίσιο έχουν ταχθεί σθεναρά κατά των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα, όπως και άλλες ιρακινές πολιτικές δυνάμεις.

Στις 14 Οκτωβρίου, οι Σαδριστές οργάνωσαν μεγάλη διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης. Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στις ξένες πρεσβείες. Ο Σουντάνι ελπίζει να αποφύγει την επανάληψη των επεισοδίων το καλοκαίρι όπου η σουηδική πρεσβεία πυρπολήθηκε από διαδηλωτές για το κάψιμο των Κορανίων στη Στοκχόλμη.

Η παλαιστινιακή υπόθεση έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό από τους περιφερειακούς ηγέτες ως τρόπο ενίσχυσης της εγχώριας περιουσίας τους.

Εάν ο πόλεμος στη Γάζα κλιμακωθεί, οι πολιτικές προσωπικότητες στη Βαγδάτη θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις αυξανόμενες εντάσεις για να κυνηγήσουν πολιτικούς αντιπάλους που θεωρούνται άπιστοι.

Οι Κούρδοι του Ιράκ βρίσκονται κάπως έξω από την ευρύτερη δυναμική της αραβικής αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους.

Εκτός από τους υποστηρικτές κυρίως των κουρδικών ισλαμιστικών κομμάτων, υπάρχει μικρή λαϊκή υποστήριξη για την παλαιστινιακή υπόθεση μεταξύ των Κούρδων.

Μέρος αυτής της δυναμικής μπορεί να έχει τις ρίζες της στη συνεργασία δεκαετιών με το Ισραήλ ως σπάνιο εταίρο που αντιτίθεται επίσης στην αραβική και ιρανική επιρροή στην περιοχή.

«Θα προτιμούσαν να αποφύγουν την εμπλοκή τους στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς»

Εάν η σύγκρουση στη Γάζα κλιμακωθεί, θα μπορούσε να φέρει τους ηγέτες των Κούρδων του Ιράκ σε μια κατάσταση που θα προτιμούσαν να αποφύγουν.

Οι βάσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα είναι πιθανοί στόχοι για ιρακινές ένοπλες ομάδες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ζημιάς σε αμάχους και πιέζοντας τις αρχές στο Ερμπίλ να απαντήσουν.

Οι Κούρδοι ηγέτες στο Ιράκ δεν αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις εκλογικές τους περιφέρειες να εμπλακούν στη σύγκρουση της Γάζας και γι’ αυτό θα προσπαθήσουν σκληρά να παραμείνουν σιωπηλοί.

Εάν πιεστεί πολιτικά ή εάν υπάρξουν μεγάλες επιθέσεις σε στόχους στο Ιρακινό Κουρδιστάν, η ηγεσία του KDP πιθανότατα θα υποχωρήσει στην κουρδική εθνικιστική ρητορική σχετικά με τις προσπάθειες υπονόμευσης του Ιρακινού Κουρδιστάν. Ωστόσο, δεν θα ασχοληθεί άμεσα με το περιφερειακό ζήτημα.

Amwaj


The Hellenic Information Team


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.