Ένας από τους ισχυρούς λόγους που είχε προβάλλει ο πρόεδρος Ερντογάν τον Ιούλιο του 2021 για να μετατραπεί το Μουσείο της Αγίας Σοφίας κα...
Ένας από τους ισχυρούς λόγους που είχε προβάλλει ο πρόεδρος Ερντογάν τον Ιούλιο του 2021 για να μετατραπεί το Μουσείο της Αγίας Σοφίας και πάλι σε τέμενος και να ανοίξει τις θύρες του σε όλον τον κόσμο, ήταν ότι θα καταργείτο το εισιτήριο εισόδου που ήταν το ακριβότερο από όλα τα αξιοθέατα της Πόλης.
Πράγματι από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας κατακλύζεται από πιστούς και επισκέπτες.
Εκατομμύρια μουσουλμάνοι, από κάθε γωνιά του πλανήτη, από κάθε ήπειρο έχουν σπεύσει να δουν για πρώτη φορά το μοναδικό αυτό μνημείο πίστης και πολιτισμού να επιστρέφει στην πρότερη κατάστασή του, δηλαδή εκείνη του τεμένους, όπως δηλαδή ήταν για 482 χρόνια, από την Άλωση έως την μετατροπή του σε Διεθνές Μουσείο, με απόφαση της Κεμαλικής Εθνοσυνέλευσης το 1935.
Η δωρεάν είσοδος εκτίναξε τους αριθμούς των επισκεπτών.
Το 2014 το Μουσείο της Αγίας Σοφίας συγκέντρωνε γύρω στα 3,3 εκ. επισκέπτες. Σήμερα το Τέμενος της Αγίας Σοφίας το επισκέπτονται γύρω στα 7 εκ.
Όμως ο τεράστιος αριθμός επισκεπτών και πιστών που κατακλύζουν πλέον καθημερινά το εύθραυστο αυτό οικοδόμημα, η απειθάρχητη συμπεριφορά του κοινού και η αδυναμία ελέγχου του πλήθους από τις αρμόδιες Αρχές, άρχισε να προκαλεί ανεπανόρθωτες καταστροφές στο χώρο.
Τούρκοι αρχαιολόγοι και ιστορικοί πρότειναν να μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών ή να μένει το κτίριο ανοικτό για λίγες μόνο ώρες.
Το γεγονός ότι η ευθύνη για την φροντίδα του κτιρίου ανήκει στην Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, προκαλεί προβλήματα καθώς η υπηρεσία αυτή δεν διαθέτει ειδικούς για την κτιριακή συντήρηση του αρχαίου αυτού αρχιτεκτονικού αριστουργήματος.
Εργασίες συντήρησης
Πριν από λίγο καιρό η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα κλείσει για συντήρηση.
Προφανώς το πρόβλημα είναι πλέον σοβαρό.
Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης αναμένεται να αρχίσουν από τον Ιανουάριου του 2024.
Οι δηλώσεις του τούρκου Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, είχαν ακριβώς αυτό το λόγο, να ενημερώσει για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ώστε να προστατευτεί η Αγία Σοφία σε συνεργασία με τις συστάσεις της UNESCO.
Ο Ερσόι, ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης σε διάφορα τμήματα του κτιρίου της Αγίας Σοφίας, με σχέδια να προχωρήσουν και σε άλλα μέρη μετά την ολοκλήρωσή τους.
Τόνισε ότι με βάση τις συστάσεις της UNESCO, θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο διαχείρισης επισκεπτών για τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των επισκέψεων, διατηρώντας παράλληλα την ιστορική σημασία του χώρου.
«Ξεκινώντας από τις 15 Ιανουαρίου 2024, εφαρμόζουμε ένα σχέδιο διαχείρισης επισκεπτών σύμφωνα με τις οδηγίες της UNESCO.
»Αυτή η στρατηγική κίνηση στοχεύει στη διασφάλιση της διατήρησης του τεμένους της Αγίας Σοφίας και της πλατείας του ως Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» είπε ο Ερσόι στην ενημέρωση του.
Μία από τις βασικές αλλαγές είναι να εισέρχονται οι επισκέπτες από ξεχωριστά σημεία εισόδου για λατρευτικούς και τουριστικούς σκοπούς.
Οι Τούρκοι πολίτες που επισκέπτονται για λατρεία «δεν θα βιώσουν καμία αλλαγή, ωστόσο, οι ξένοι επισκέπτες που φθάνουν για τουρισμό και πολιτιστική εξερεύνηση θα πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο εισόδου, μια πρακτική που παρατηρείται συνήθως σε πολλούς εικονικούς τόπους λατρείας παγκοσμίως» είπε ο Ακσόι.
Απαντώντας στις ανησυχίες σχετικά με το εισιτήριο εισόδου, ο υπουργός Ερσόι διευκρίνισε:
«Δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμη το αντίτιμο.
»Θα καθορίσουμε το σύστημα για αυτό πριν από τις 15 Ιανουαρίου 2024.
»Η εστίασή μας αυτή τη στιγμή, είναι στην αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης επισκεπτών.
»Η εφαρμογή της πολιτικής διαχείρισης επισκεπτών αναμένεται να εξορθολογήσει τη ροή των επισκεπτών, να μειώσει τον συνωστισμό και να προστατεύσει την ιστορική και πολιτιστική σημασία του Μεγάλου Τζαμιού της Αγίας Σοφίας», είπε.
«Το κόσμημα των ματιών μας, το τέμενος μας, η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, το κέντρο έλξης μας, η Αγία Σοφία, θα ενταχθεί σε ένα πολύ καλύτερο σύστημα με στόχο την προστασία της», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.
Το 2024 είναι ένα ακόμα κρίσιμο έτος για την πολιτική κυριαρχία του προέδρου Ερντογάν.
Στις δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος θα ήθελε να ολοκληρώσει το έργο του ύστερα από την εντυπωσιακή διπλή νίκη του στις βουλευτικές/προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.
Θα ήθελε άλλη μια νίκη, κατακτώντας τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κων/πολης και ανατρέποντας τον δημοφιλή Εκρέμ Ιμάμογλου.
Σε μια τέτοια φάση που τα κοσμικά και τα θρησκευτικά σύμβολα έχουν μεγάλη σημασία, η προβολή της Αγίας Σοφίας θα αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης για τα εκατομμύρια ψηφοφόρων του υποψηφίου δημάρχου της Πόλης, που θα επιλέξει ο Ερντογάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.