Στα πλαίσια της άσκησης ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» -23, ο Ελληνικός Στρατός και συγκεκριμένα το Δ Σώμα Στρατού παρουσίασε τα νέα Μη Επανδρωμένα...
Στα πλαίσια της άσκησης ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» -23, ο Ελληνικός Στρατός και συγκεκριμένα το Δ Σώμα Στρατού παρουσίασε τα νέα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ), τα οποία αξιοποιούνται επιχειρησιακά στη Περιοχή Ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού.
Πρόκειται για ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής drones ή UAV (ελληνιστί ΜΕΑ ή Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών / ΣμηΕΑ όπως αναφέρονται επισήμως από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) με την ονομασία ATLAS 204 της ελληνικής εταιρείας ALTUS.
Πρόκειται για UAV τακτικού επιπέδου που αξιοποιούνται από τις Μονάδες Διαβιβάσεων των Σχηματισμών του Δ Σώματος Στρατού με στόχο τη παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και γενικότερα τη τακτική αναγνώριση επ’ ωφελεία των Μονάδων του Στρατού Ξηράς. Έχουν μέγιστη εμβέλεια πτήσης τα 10km, μέγιστη ταχύτητα 65 χιλιομέτρων ανά ώρα και μέγιστο ύψος πτήσης τα 3km ή 9000 πόδια. Εξοπλίζονται με σύγχρονη κάμερα ημέρας και νύχτας (θερμική κάμερα) και μπορούν να αναμεταδίδουν τα οπτικά δεδομένα που λαμβάνουν μέσω κρυπτασφαλισμένης ζεύξης δεδομένων με σταθμούς εδάφους. Διαθέτουν σύστημα προσδιορισμού θέσης GNSS τόσο με βάση το GPS όσο και το GLONASS.
Ο έλεγχος του UAV ATLAS 204 πραγματοποιείται από ένα στέλεχος του Στρατού Ξηράς το οποίο διαθέτει ειδική κονσόλα πλοήγησης όπως αυτή που παρουσιάζεται στη παραπάνω φωτογραφία.
Έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση στρατιωτικές νατοϊκές προδιαγραφές και μπορούν να αναλάβουν μια πλειάδα επιχειρησιακών αποστολών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γράφοντα μελετάται η απόκτηση ικανού αριθμού τέτοιων UAV για τις Μοίρες Πυροβολικού Μάχης προκειμένου να διατεθούν στους Παρατηρητές του Πυροβολικού.
Ιδιαίτερα κομβικός είναι ο ρόλος των ATLAS 204 της ελληνικής εταιρείας ALTUS στην παρατήρηση των συνόρων στον Έβρο αφού μπορούν να εντοπίζουν λαθρομετανάστες ημέρα και νύχτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.