Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τις επαφές του στην Ελλάδα, όπου ήρθε μετά από 6 χρόνια. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος έγινε δεκ...
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τις επαφές του στην Ελλάδα, όπου ήρθε μετά από 6 χρόνια.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος έγινε δεκτός με επίσημη τελετή στην Αθήνα, συναντήθηκε αρχικά με την Ελληνίδα ομόλογό του Κατερίνα Σακελαροπούλου.
Οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου πριν από τη συνάντηση και έδωσαν μηνύματα για τη νέα εποχή.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα κυριότερα σημεία από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν:
Συνάντηση μια φορά το χρόνο
Σας χαιρετώ με τα πιο ειλικρινή μου συναισθήματα. Η τελευταία μου επίσκεψη ήταν το 2017. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα, θα είναι επωφελές και για τις δύο χώρες να πραγματοποιούν αυτή τη συνάντηση μία φορά το χρόνο, αντί να χρειάζεται να κάνουν ένα τέτοιο διάλειμμα για την επόμενη συνάντηση.
Κάναμε χρήσιμες συζητήσεις. Συζητήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν. Οι δίαυλοι διαλόγου θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί στο πλαίσιο των επαφών υψηλού επιπέδου. Υπογραμμίσαμε ότι ο μηχανισμός συνεργασίας συμβάλλει στην πρόοδο στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Μεταφέραμε τη βούλησή μας να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας στο υψηλότερο επίπεδο.
Υπογράφηκαν εμπορικές συμφωνίες
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της εργασίας. Συμφωνήσαμε να αυξήσουμε το εμπόριο από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Επισημάναμε τη σημασία της δεύτερης γέφυρας στα Ύψαλα.
«Καλωσορίζουμε το κλείσιμο του στρατοπέδου Λαυρίου»
Κατά τις συναντήσεις μας, συζητήσαμε τις στάσεις μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Επιθυμία μας είναι να λύσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.
Συζητήσαμε επίσης πώς να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Χαιρετίσαμε το κλείσιμο του στρατοπέδου του Λαυρίου. Υπογραμμίσαμε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν στην Ελλάδα στρατόπεδα που να φιλοξενούνται τρομοκράτες.
Η αύξηση της ειρήνης και της ευημερίας των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας.
Εκφράσαμε τις προσδοκίες μας για τη μειονότητα στη δυτική Θράκη. Μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού θα ωφελήσει την περιοχή.
Συζητήθηκε το θέμα της Γάζας
Μιλήσαμε με τον αξιότιμο πρωθυπουργό για περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Συζητήσαμε την τραγωδία στην Παλαιστίνη, ειδικά στη Γάζα. Η δολοφονία 17 χιλιάδων Παλαιστινίων, κυρίως παιδιών και γυναικών, πληγώνει τις συνειδήσεις.
Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Είδαμε για άλλη μια φορά ότι ένα παλαιστινιακό κράτος είναι αναπόφευκτο εντός των συνόρων του 67.
Ανακοινώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη ως εγγυητής. Συνεχίζουμε τη βοήθειά μας από την πρώτη μέρα.
Είμαστε χώρες που μοιραζόμαστε τον ίδιο πολιτισμό και το ίδιο κλίμα. Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές απόψεων.
Ως Τουρκία και Ελλάδα, θέλουμε να γίνουμε παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα βήματα που θα κάνουμε.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να λυθεί. Ας εστιάσουμε μόνο στη μεγάλη εικόνα. Ας μην είμαστε από αυτούς που διασχίζουν τη θάλασσα και πνίγονται στο ρέμα. Χαίρομαι πολύ που συμφωνούν και αυτοί.
Δηλώσεις Μητσοτάκη
Τους προηγούμενους μήνες αποφασίσαμε να αναθερμάνουμε τη σχέση μας. Μιλήσαμε για τα βήματα που θα κάναμε στις προηγούμενες συναντήσεις μας. Μιλήσαμε για την οικονομία, τις μικρές μονάδες και τον στόχο της αύξησης του διμερούς εμπορίου. Πετύχαμε επίσης ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη μετανάστευση. Οι σχέσεις αυτές, που αναπτύχθηκαν χάρη στη συνεργασία της αστυνομίας με το λιμενικό, θα προχωρήσουν περαιτέρω στο μέλλον.
Συζητήσαμε επίσης τη στήριξη που θα παράσχει η Ελλάδα στην Τουρκία στη διαδικασία της ΕΕ. Συζητήσαμε επίσης στενότερη συνεργασία για το θέμα των θεωρήσεων.
Περίοδος ταξιδιού χωρίς θεώρηση στα ελληνικά νησιά για Τούρκους πολίτες
Συζητήσαμε επίσης στενότερη συνεργασία για το θέμα των θεωρήσεων. Συζητήσαμε επίσης το θέμα της απαλλαγής από τη βίζα μεταξύ Τούρκων φοιτητών και Ευρωπαίων φοιτητών.
Το λάβαμε ως απόφαση να επιτρέψουμε στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα για 7 ημέρες σε 10 ελληνικά νησιά.
Θα είμαστε επίσης έτοιμοι να συζητήσουμε θέματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιου χώρου όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Haber7
—
The Hellenic Information Team
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.