Ένα εκπληκτικής ομορφιάς άγαλμα που φέρεται να αναπαριστά τις «Μούσες που χορεύουν» ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Στρατονίκη ή Στρατονικεία. Ε...
Ένα εκπληκτικής ομορφιάς άγαλμα που φέρεται να αναπαριστά τις «Μούσες που χορεύουν» ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Στρατονίκη ή Στρατονικεία. Είναι ηλικίας 2175 ετών και βρέθηκε στην πόλη των αιώνιων ερώτων και των μονομάχων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το άγαλμα που βρέθηκε στις ανασκαφές στην αρχαία πόλη είναι το μοναδικό αυθεντικό κομμάτι της ελληνιστικής περιόδου και αποδίδεται σε ένα έργο το οποίο με την σειρά του φημίζεται για τις αντιγραφές του, κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Η περιοχή που βρέθηκε το άγαλμα είναι το χωριό Εσκίχισαρ, της Περιφέρειας Yatagan της επαρχίας Mugla, στην Τουρκία. Είναι μία από τις πόλεις της περιοχής της Αρχαίας Καρίας. Με έκταση 7 χιλιομέτρων, είναι μία από τις μεγαλύτερες μαρμάρινες πόλεις στον κόσμο. Και είναι η μόνη πόλη-κράτος που είχε δύο μεγάλα ιερά αφιερωμένα στην Εκάτη και τον Δία.
Ιστορικά, οι “Χορεύουσες Μούσες”, θεωρείται ότι είναι μία από τις μούσες που γεννήθηκαν από την ένωση του Δία και της Μνημοσύνης. Φημολογείται ότι φιλοτεχνήθηκε από τον Φιλίσκο, έναν διάσημο γλύπτη του 2ου αιώνα π.Χ. Ενώ υπάρχουν πολυάριθμα αντίγραφα αυτού του έργου της ρωμαϊκής περιόδου σε όλη την Ανατολία και την Ελλάδα, το άγαλμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τη Στρατονικεία ξεχωρίζει ως το μοναδικό αυθεντικό έργο του Φιλίσκου από την ελληνιστική εποχή.
Οι πληροφορίες για τον Φιλίσκο, τον διάσημο γλύπτη της ελληνιστικής περιόδου, είναι αρκετά σπάνιες. Ο Φιλίσκος ήταν γνωστός για το έργο του στη χάλκινη γλυπτική, ιδίως για τη δημιουργία αγαλμάτων και γλυπτών, αθλητών και θεών. Δραστηριοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ. και καταγόταν από τη Ρόδο, κέντρο καλλιτεχνικής καινοτομίας κατά την εποχή εκείνη.
Ο Φιλίσκος αναφέρεται συχνά σε ιστορικά αρχεία και κείμενα για τη μαεστρία του στην απεικόνιση της κίνησης και την ανατομική ακρίβεια στα γλυπτά του. Δυστυχώς, κανένα από τα πρωτότυπα έργα του δεν έχει διασωθεί. Οι αρχαιολόγοι βασίζονται σε γραπτές αναφορές και σε αναφορές άλλων αρχαίων συγγραφέων, για να κατανοήσουν την καλλιτεχνική του δεινότητα και τη συμβολή του στον τομέα της γλυπτικής, κατά την Ελληνιστική Περίοδο.
Ως εκ τούτου, η ανακάλυψη του αγάλματος στη Στρατονικεία είναι σημαντική για τους αρχαιολόγους, διότι αποδεικνύει την καλλιτεχνική παρουσία του Φιλίσκου στην συγκεκριμένη αρχαία πόλη, κατά την ελληνιστική περίοδο.
Το άγαλμα και το βάθρο βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο εσωτερικό του ψυγείου του ρωμαϊκού λουτρού στη Στρατονικεία. Ωστόσο, το κεφάλι και τα χέρια του γλυπτού δεν βρέθηκαΝ
Προηγουμένως, ένα αντίγραφο αυτού του σεβαστού αγάλματος είχε ανακαλυφθεί στα ρωμαϊκά λουτρά της αρχαίας πόλης της Πέργης (στην Μικρά Ασία), ενώ ένα άλλο βρέθηκε στην Ρόδο, αποδεικνύοντας την ευρεία αντιγραφή του κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Το άγαλμα θα εκτεθεί στο Μουσείο της Muğla όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες που έχουν προγραμματιστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.