Ο κάθε άνθρωπος έχει μια δική του, μοναδική σχέση με τα χρήματα. Άλλοι είναι ικανοί να αποταμιεύουν χρήματα με μεγάλη ευκολία, σχεδιάζοντ...
Ο κάθε άνθρωπος έχει μια δική του, μοναδική σχέση με τα χρήματα. Άλλοι είναι ικανοί να αποταμιεύουν χρήματα με μεγάλη ευκολία, σχεδιάζοντας μέχρι και την παραμικρή οικονομική λεπτομέρεια, ενώ άλλοι με το που πάρουν χρήματα στα χέρια τους τα… εξαφανίζουν. Φυσικά, όλοι αναζητούμε ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι διαχείρισης χρημάτων. Κανείς δεν θέλει στο τέλος του μήνα να μετράει τα χρήματα και τον χρόνο που απομένει μέχρι να πληρωθεί.
Οι προσωπικότητες των χρημάτων είναι επτά – σου φαίνονται πολλές ε; Τόσες, όμως, όρισε ο Ken Honda, συγγραφέας του βιβλίου “Happy Money”, ο οποίος έχει περάσει χρόνια διαβάζοντας για τους ανθρώπους και τη σχέση τους με τα χρήματα. Ας δούμε, λοιπόν, τι λέει ο ίδιος.
Ο ψυχαναγκαστικός “moneymaker”
Αυτός ο τύπος προσωπικότητας αναφέρεται σε όσους βάζουν ως προτεραιότητα το να βγάλουν χρήματα. Η φιλοδοξία είναι θετικό χαρακτηριστικό, αρκεί να υπάρχει ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής και να μην δημιουργούνται προβλήματα στην προσωπική ζωή του ατόμου. Οι ψυχαναγκαστικοί moneymakers, συχνά επικεντρώνονται στο να βγάλουν χρήματα εις βάρος όλων των άλλων και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν για να αγοράσουν όσα νομίζουν ότι θέλουν. Τους αρέσει να εντυπωσιάζουν τους ανθρώπους με την οικονομική τους δύναμη. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους ίδιους γιατί ψάχνουν να βρουν επιβεβαίωση για τον εαυτό τους στα υλικά αγαθά.
Τι να προσέχεις: Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία και ψάχνεις ποιοι τρόποι διαχείρισης χρημάτων ταιριάζει σε εσένα, πρέπει αρχικά να καταλάβεις πόσο επικίνδυνο είναι και για την ψυχική σου υγεία αλλά και για τα οικονομικά σου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η ζωή έχει πιο σημαντικά πράγματα από τα χρήματα και τα υλικά αγαθά. Προσπάθησε να βρεις μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και διασκέδασης και δώσε προτεραιότητα στην ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο σου.
Ο λογικός αποταμιευτής
Του αρέσει η ασφάλεια και γι’αυτό τη δημιουργεί. Αποταμιεύει χρήματα στον λογαριασμό του και δεν τα επενδύει κάπου που αποτελεί ρίσκο. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να είναι σχολαστικοί και προγραμματίζουν τα έξοδα τους με πολύ σαφή όρια.
Τι να προσέχεις: Ενώ η αποταμίευση είναι αναμφίβολα καλό πράγμα, αξίζει να αποδίδεις ένα μικρό μέρος αυτών των αποταμιεύσεων σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να πολλαπλασιάσουν τα χρήματα σου. Επίσης, η αποταμίευση στα άκρα μπορεί να στερήσει τη χαρά από το να κερδίζεις χρήματα, αλλά και από τις διάφορες δραστηριότητες. Οι μεγάλοι αποταμιευτές μπορεί να κρατούν χρήματα, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει στόχος γι’ αυτό. Δεν χρειάζεται να σπαταλάς αλόγιστα τα χρήματα σου, αλλά είναι σημαντικό να μην παραλείπεις δραστηριότητες που θα σε κάνουν χαρούμενη.
Ο αποφευκτικός
Ο άνθρωπος που αγχώνεται με την πραγματικότητα οπότε επιλέγει να την αποφεύγει! Πρόκειται για ένα άτομο που σπάνια ελέγχει τον τραπεζικό του λογαριασμό, καθώς μπορεί να αγχωθεί και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σαφή εικόνα για τα χρήματα που διαθέτει. Εν ολίγοις, τα οικονομικά του είναι χαοτικά. Αυτός ο τύπος ατόμου είναι συχνά αποδιοργανωμένος, αλλά συνήθως η συμπεριφορά αυτή προέρχεται από άγχος.
Τι να προσέχεις: Το να αποκτήσεις έναν έλεγχο των οικονομικών σου θα σου προκαλέσει στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο άγχος μακροπρόθεσμα, καθώς δεν θα υπάρχει το σοκ ενός μεγάλου λογαριασμού που έρχεται απροειδοποίητα ή εκείνη η ντροπιαστική στιγμή της απόρριψης της κάρτας. Προσπάθησε να φτιάχνεις έναν μηνιαίο προϋπολογισμό και να γνωρίζεις πάντα τι συμβαίνει στον λογαριασμό σου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.