Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολεμική Αεροπορία: Σύγχρονα Συστήματα Αυτοπροστασία Μαχητικών Αεροσκαφών, Τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες

   Ένα από τα σημαντικότερα συστήματα για την επιβίωση των εναέριων μέσων είναι τα συστήματα αυτοπροστασίας. Όλες οι σύγχρονες αεροπορικές δ...

  



Ένα από τα σημαντικότερα συστήματα για την επιβίωση των εναέριων μέσων είναι τα συστήματα αυτοπροστασίας. Όλες οι σύγχρονες αεροπορικές δυνάμεις και στρατοί έχουν εγκατεστημένα σε όλα τα εναέρια μέσα που ενδέχεται να εμπλακούν σε μάχη ή να πετάξουν πάνω από επικίνδυνες περιοχές συστήματα αυτοπροστασίας. Επομένως όλα τα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τα μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς και μονάδες με μεγάλη επιχειρησιακή αξία (high asset value) όπως ιπτάμενα ραντάρ και ιπτάμενα τάνκερ πρέπει να διαθέτουν συστήματα αυτοπροστασίας.


Ένα πλήρες σύστημα αυτοπροστασίας διαθέτει δέκτες RWR (Radar Warning Receiver) που ανιχνεύουν τις εκπομπές συστημάτων ραντάρ στο χώρο και προειδοποιούν τον πιλότο όταν ανιχνεύεται ένα σήμα ραντάρ που μπορεί να αποτελεί απειλή. Αντίστοιχα μπορεί να διαθέτει και LWR (Laser Warning Receiver) που προειδοποιεί όταν μία ακτίνα λέιζερ προσπίπτει πάνω στο αεροσκάφος. Σύστημα προειδοποίησης επερχόμενου πυραύλου, αντίμετρα chaffs και flares για την αντιμετώπιση των επερχόμενων πυραύλων και τέλος παρεμβολέα ραδιοσυχνοτήτων για την υποβάθμιση των εχθρικών ραντάρ με τη χρήση μεθόδων παρεμβολής και εξαπάτησης. Στα αεροσκάφη με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικού πολέμου και δημιουργίας παρεμβολών από το ίδιο το ραντάρ.

Eπιπροσθέτως, τα σύγχρονα συστήματα αυτοπροστασίας εναερίων μέσων περιλαμβάνουν τα συστήματα κατηγορίας Missile Approach Warning System (MAW) και τα συστήματα Directional Infrared Counter Measures (DIRCM).

Αποστολή των πρώτων είναι η έγκαιρη προειδοποίηση για την αντιμετώπιση και αποφυγή εχθρικών πυραύλων (MAW) κατηγορίας απειλών (IR) ενώ των δεύτερων η πρωταρχική αποστολή είναι η αντιμετώπιση των φορητών αντιαεροπορικών όπλων κατηγορίας MANPAD.

F-16V / L3Harris AN/ALQ-254(V)1 Viper Shield

Το 2021 η Lockheed Martin και η Αμερικάνικη Πολεμική Αεροπορία (USAF) επέλεξαν την L3Harris για την ανάπτυξη του νέου συστήματος αυτοπροστασίας που θα φοράνε τα αεροσκάφη της F-16 στην έκδοση Viper. Η κύρια απαίτηση του συστήματος ήταν η πλήρης διαλειτουργικότητα με το νέας τεχνολογίας ραντάρ τύπου AESA APG-83 SABR χωρίς το ένα σύστημα να παρεμβάλει το άλλο.

Σύμφωνα με την εταιρία το AN/ALQ-254(V)1 Viper Shield διαθέτει τα κατάλληλα εξαρτήματα και λογισμικό για την αποκάλυψη απειλών ψηφιακών ραντάρ και να παρέχει δυνατότητα παρεμβολών από ένα πλήρως ενσωματωμένο και εσωτερικά τοποθετημένο σύστημα. Στο επίκεντρο του συστήματος βρίσκεται το σύστημα παρεμβολών DRFM (Digital Radio Frequency Memory : Ψηφιακή Μνήμη Ραδιοσυχνοτήτων). Η προηγμένη τεχνολογία του ψηφιακού δέκτη προειδοποίησης εκπομπών ραντάρ θα ενσωματωθεί στο ραντάρ AESA για να δώσει στους πιλότους αυξημένη επίγνωση της κατάστασης. Το σύστημα παρεμβολής με βάση τη μνήμη ψηφιακών ραδιοσυχνοτήτων (RF) θα μπορεί να καταπολεμήσει προηγμένες απειλές. Η βασική έκδοση του Viper Shield θα ενσωματωθεί στην άτρακτο του αεροσκάφους, εξοικονομώντας χώρο για πρόσθετες δυνατότητες.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.