Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία περιέχεται σε ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στον χώρο της άμυνας, που φιλοξενείται στις σελίδες της εφημερίδας ...
Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία περιέχεται σε ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στον χώρο της άμυνας, που φιλοξενείται στις σελίδες της εφημερίδας “Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο” και φέρει την υπογραφή της συναδέλφου, Αλεξάνδρας Φωτάκη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, έθεσε θέμα διμερούς βοήθειας για την εξασφάλιση ανταλλακτικών για τη συντήρηση των καθηλωμένων μεταφορικών αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως φαίνεται, η εξάντληση των περιθωρίων συντήρησης και επαναφοράς σε πτητική κατάσταση των υφισταμένων αεροσκαφών, αποκτά πλέον απόλυτη προτεραιότητα.
Κατά τα άλλα, αποτυπώνονται πληροφορίες οι οποίες εν μέρει προέρχονται από την ομιλία Δένδια στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Δεν πρόκειται να προχωρήσουν νέα εξοπλιστικά προτού γίνει εκ νέου αξιολόγηση και προτεραιοποίηση με βάση και όσα έχουν προκύψει από τα εν εξελίξει πολεμικά μέτωπα, σε συνδυασμό με τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας, που θα καθορίσει το ύψος των πιστώσεων που θα διατεθούν. Για το θέμα αυτό, το ρεπορτάζ επικαλείται και όσα προέκυψαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του ΥΕΘΑ, του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, του Α/ΓΕΕΘΑ και άλλων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται να υπάρξουν εξελίξεις στα εξοπλιστικά, “πριν τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις αποφάσεις για νέα ηγεσία, που αναμένονται τον Ιανουάριο”. Ωστόσο, “η κυβέρνηση θα παραμείνει συνεπής στις συμβατικές δεσμεύσεις που απορρέουν από τον προγραμματισμό των μειζόνων εν εξελίξει εξοπλιστικών προγραμμάτων”.
Η υπουργική αναφορά έγινε, εννοώντας προφανώς το πρόγραμμα των τριών φρεγατών FDI HN, την ολοκλήρωση των παραλαβών των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού 83 μαχητικών αεροσκαφών F-16 (Block 52+ και 52+ Advanced) στο επίπεδο “V” και την ολοκλήρωση του προγράμματος των εφτά (7) ναυτικών ελικοπτέρων Sikorsky (ανήκει στην Lockheed Martin) MH-60R (Romeo). Για την αναμονή της “Επιστολής Προσφοράς προς Αποδοχή” (LOA: Letter of Offer and Acceptance) που αφορά τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα παραδοθεί στην ελληνική πλευρά, μια προμήθεια η οποία παρά την ανακοινωμένη πρόθεση προμήθειας, δεν είναι ακόμα σαφές το πόσο θα καθυστερήσει.
Όσον αφορά στο Πολεμικό Ναυτικό, “έως το καλοκαίρι αναμένεται να έχει υπογραφεί η σύμβαση με τη γερμανο – ολλανδική κοινοπραξία και να έχουν καταλήξει στο ελληνικό ναυπηγείο που θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ” (200HN). Το πρόγραμμα των κορβετών “μπαίνει στον πάγο” και στο προσκήνιο “επανέρχονται ως λύση και τα αμερικανικά πλοία τύπου LCS”, τα οποία φέρονται να εξετάζονται, παρότι επισήμως δεν υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση είτε από το υπουργείο, είτε από το αρμόδιο Επιτελείο.
Εν κατακλείδι, αρμόδιες υπογράμμισαν στην εφημερίδα, ότι “πλατφόρμες που δεν μπορούν να υποστηριχθούν δεν βοηθάνε”, ενώ το πραγματικό ζητούμενο για τη χώρα, είναι “να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα με τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία”. Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές μάλιστα δήλωσαν, ότι “ο γρίφος δεν λύνεται με το να δαπανώνται χρήματα, χωρίς στη συνέχεια να υπάρχει η απαραίτητη συντήρηση και υποστήριξη ακριβών πλατφορμών και αυτές να απειλούνται με αχρήστευση”. Μακάρι να τα έχουν όλα αυτά συνειδητοποιήσει… defence-point.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.