Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΑΛΥΣΗ: UH-60M CSAR/SAR για την Πολεμική μας Αεροπορία, μια ματιά στα S-70M SAR της Ρουμανίας

  Κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, είναι η ενημέρωση της DSCA προς το Αμερικανικό Κογκρέσο για το ενδεχόμενο πώ...

 



Κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, είναι η ενημέρωση της DSCA προς το Αμερικανικό Κογκρέσο για το ενδεχόμενο πώλησης ελικοπτέρων UH-60M στην Ελλάδα. Για την Αεροπορία Στρατού και τη ΔΕΠ, μαζί με πιθανή προαίρεση, υπάρχει δυνητικό ενδιαφέρον για συνολικά 35 ελικόπτερα.

Εν μέσω αυτής της αναμονής για τη LoA των ελληνικών Black Ηawk, το πολωνικό εργοστάσιο της Sikorsky, PZL Mielec, έχει ήδη παραδώσει στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας τα πρώτα τέσσερα, νέας γενιάς, κατασκευασμένα στην Ευρώπη, ελικόπτερα S-70M Black Hawk. Δύο ακόμη ελικόπτερα του ίδιου τύπου είναι προγραμματισμένα να φτάσουν στη Ρουμανία μέχρι το τέλος του 2023.

Αγορασμένα ως μέρος του ευρωπαϊκού project “Vision 2020”, τα νέα ελικόπτερα Black Hawk της Ρουμανίας θα αναλάβουν αποστολές που περιλαμβάνουν ναυτικές και χερσαίες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR), αεροπυρόσβεσης, γενικές μεταφορές και υποστήριξη ιατρικών επειγόντων περιστατικών. Πηγές του διεθνούς Τύπου ανέφεραν ότι το συμβόλαιο που υπογράφτηκε το 2021, είχε τιμή μονάδος ανά ελικόπτερο S-70M σε διαμόρφωση SAR, 22,77 εκατομμύρια ευρώ (με τον εξοπλισμό), μια εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή για εξοπλισμένο SAR ελικόπτερο.

Σημειώνουμε πως στα πλαίσια αυτής της αγοράς, οι Ρουμάνοι αγοράζουν ένα επιπλέον S-70M Black Hawk, το οποίο εξασφαλίστηκε μέσα από κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρότζεκτ Helipol, και προβλέπεται να παραδοθεί στη χώρα πριν από το τέλος του χρόνου και να διατεθεί στην Αστυνομία, αυξάνοντας έτσι την επιχειρησιακή της ικανότητα. Με λίγα λόγια, και η ρουμανική Αστυνομία αγοράζει τον ίδιο τύπο ελικοπτέρου με το Υυπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αυξηθεί η ομοιοτυπία (καμία ομοιότητα με την Ελλάδα δηλαδή).




Όλα τα Black Hawk που αγοράζει η Ρουμανία, είναι κομμάτι μιας ευρύτερης συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει μέχρι και 12 κατασκευασμένα στην Πολωνία S-70M, που προβλέπεται να παραδίδονται κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών. Έτσι η Ρουμανία εντάχθηκε στην διεθνή οικογένεια των χρηστών Black Hawk και έγινε η 36η χώρα που θα επιχειρεί τον τύπο. Το ενδιαφέρον είναι πως έκανε έξυπνη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αγοράζοντας πολωνικής -άρα ευρωπαϊκής- κατασκευής ελικόπτερα, τα οποία κατασκευάζει η PZL Mielec, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αεροναυπηγικών προιόντων της Πολωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εξοπλισμός καμπίνας προέρχεται από την Deltamed, τοπική εταιρία με με έδρα την πόλη Cluj-Napoca. Η Deltamed είναι γνωστή για την ενσωμάτωση εξοπλισμού οχημάτων έκτακτης ανάγκης για την περίθαλψη και διάσωση ασθενών. Αυτά τα εξτρά στοιχεία μπορεί να αφαιρεθούν και το ελικόπτερο να χρησιμοποιηθεί σε άλλους ρόλους. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.