Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ν. Θωμαΐδης: Τριπλάσια η χρήση κοκαΐνης την τελευταία 10ετία – Ποια χρονιά άλλαξαν όλα

    Η χρήση της κοκαΐνης είναι τριπλάσια την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας, ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χη...

   



Η χρήση της κοκαΐνης είναι τριπλάσια την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας, ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης μας εξηγεί μέσα από πίνακες και συγκεκριμένα στοιχεία πόση, ακριβώς, είναι αυτή η αύξηση και μας λέει και ποια ήταν η χρονιά – ορόσημο, που άλλαξε η κατάσταση ακόμη περισσότερο.

Όπως φαίνεται, η κοκαΐνη αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο δημοφιλή ναρκωτικά, παρά το μεγάλο κόστος, που απαιτεί η προμήθειά της. αφού η χρήση της συνεχώς αυξάνεται προϊόντων των ετών.



«Για να μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση του επιπολασμού της χρήσης της κοκαΐνης, έχουμε κάνει μια σύμβαση. Συμφωνήσαμε, δηλαδή, ότι η μέση χρήση της συγκεκριμένης ουσίας την ημέρα είναι 0,1 γραμμάρια. Άρα, αν δεχτούμε ότι η μέση ημερήσια δόση είναι αυτή, τότε στην Αττική μιλάμε για περίπου 12.000 χρήστες, που κάνουν χρήση κάθε μέρα της εβδομάδας με αυτή τη συγκεκριμένη ποσότητα», μας εξηγεί ο κ. Θωμαΐδης.

Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε ότι η χρήση κοκαΐνης συνήθως αυξάνεται μέρες γιορτών, διακοπών κτλ, άρα στην πραγματικότητα οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες.
- Advertisement -

Τριπλάσια η χρήση κοκαΐνης την τελευταία 10ετία

Ο καθηγητής, που επί σειρά ετών με την επιστημονική του ομάδα μελετά τα λύματα της Ψυττάλειας σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για ερευνητικούς σκοπούς, διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, τη χρήση παράνομων ουσιών και ψυχοτρόπων φαρμάκων στο λεκανοπέδιο της Αττικής κυρίως, κάνοντας λόγο για τριπλασιασμό στη χρήση της κοκαΐνης.

«Η χρήση κοκαΐνης έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, αν συμπεριλάβουμε και τους καλοκαιρινούς μήνες. Το καλοκαίρι γενικά, που ο πληθυσμός μετακινείται, φαίνεται στα λύματα ότι ελαττώνεται η χρήση, ωστόσο οι χρήστες αυτοί εξακολουθούν να παίρνουν τη ναρκωτική ουσία, αλλά από άλλη τοποθεσία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε μια κανονική εβδομάδα (δηλαδή όχι εορταστική, αργίας κτλ) η χρήση σε καθημερινή βάση είναι τρεις φορές περισσότερη από ό,τι ήταν το 2010», επισημαίνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.


Σε αυτό το πρώτο πινακάκι γίνεται σύγκριση ανάμεσα στη χρήση κοκαΐνης σε εβδομάδες «κανονικές», εκτός εορτών και εκδηλώσεων, και σε εβδομάδες Χριστουγέννων, μουσικών φεστιβάλ κτλ. Παρατηρείται, λοιπόν, συστηματικά περισσότερη χρήση σε εορταστικές εβδομάδες αυτών των ναρκωτικών, που οι ειδικοί ονομάζουν ναρκωτικά αναψυχής (recreational drugs). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η κοκαΐνη, το έκστασι (mdma) και μερικώς και η κάνναβη, η χρήση της οποίας αυξάνεται τα Παρασκευοσαββατοκύριακα, ακολουθώντας ένα τυπικό pattern των ναρκωτικών αυτών.

«Βλέπουμε για δύο χρόνια συνεχόμενα αυτές τις αλλαγές. Ενώ το 2021 η μέση χρήση κοκαΐνης την ημέρα ήταν 1,29 κιλά, μέσα στις γιορτές αυξήθηκε σε 1,94 κιλά την ημέρα. Την επόμενη χρονιά, το 2022, η μέση χρήση την ημέρα ήταν 1,57 κιλά και στις γιορτές αυξήθηκε στα 2 κιλά. Αντίστοιχη αύξηση σημειώθηκε και τον Ιούλιο του 2023, που ήταν περίοδος συναυλιών και μουσικών φεστιβάλ», υπογράμμισε ο ειδικός.

Τι γίνεται με άλλα ναρκωτικά

Ο κ. Νίκος Θωμαΐδης εκτιμά ότι η χρήση της κοκαΐνης αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το 2020, οπότε έγινε αλλαγή στη διακίνησή της.

Στα πινακάκια, που ακολουθούν, παρατηρούμε μια διαχρονική μεταβολή τριών ναρκωτικών, που είναι διεγερτικά κατά βάση.


Ο καθηγητής αναφέρει ότι παρατηρείται μια τάση στην αύξηση της χρήσης των λεγόμενων διεγερτικών ναρκωτικών στις μέσες ετήσιες τιμές από το 2010.

«Η μεθαμφεταμίνη, που θεωρείται αυτό που λέμε ναρκωτικό του δρόμου και προορίζεται κυρίως για τοξικομανείς, είναι φθηνότερη από την κοκαΐνη και έχει προβλήματα νοθείας. Από το 2010 βλέπουμε μια συνεχή αύξηση στη χρήση της, από 22 γραμμάρια την ημέρα στα 170 γραμμάρια, μιλάμε για 6πλασιασμό στη χρήση.

Όσον αφορά στο έκστασι, παρατηρείται χαμηλή χρήση στη χώρα μας γενικά σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Η αύξηση έγινε μέσα στην κρίση, το 2014-2015. Το 2021, που είχαμε lockdown, η χρήση μειώθηκε, αλλά στη συνέχεια επανήλθε».

Να σημειωθεί ότι η λεγόμενη Επιδημιολογία των Λυμάτων αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης. Συνέβαλε στον εντοπισμό της αύξησης στη χρήση κοκαΐνης τον Μάρτιο του 2020, κάτι που φάνηκε ακόμη περισσότερο τον Νοέμβριο που ακολούθησε και το εντόπισαν και οι Αρχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.