Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στρατός Ξηράς: Οι λύσεις υπάρχουν και είναι ελληνικές-Οι δυο προτάσεις εκσυγχρονισμού για τα ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ και τα Μ-113

    Με γνώμονα το χθεσινό άρθρο του Διευθυντή Σύνταξης της ιστοσελίδας DefenceReview.gr, Ιωάννη Νικήτα, αναφορικά με τις συζητήσεις που λαμβ...

   



Με γνώμονα το χθεσινό άρθρο του Διευθυντή Σύνταξης της ιστοσελίδας DefenceReview.gr, Ιωάννη Νικήτα, αναφορικά με τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σε επίπεδο Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) για τον εκσυγχρονισμό μέρους των υφιστάμενων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ-113, θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε πως η ελληνική αμυντική βιομηχανία και συγκεκριμένα η ελληνική εταιρεία EODH έχει να παρουσιάσει εξαιρετικές λύσεις για τον εκσυγχρονισμό τόσο των Μ-113 όσο και των ΤΟΜΠ «ΛΕΩΝΙΔΑΣ».

Λαμβάνοντας υπόψη και τις διαρκείς αναφορές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκου Δένδια αναφορικά με την αναγκαία ανάταση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας θα αναλύσουμε δύο διαφορετικές προτάσεις εκσυγχρονισμού δεδομένου πως κάλλιστα η ελληνική αμυντική βιομηχανία και επιμέρους ελληνικές εταιρίες μπορούν συνεργατικά να υλοποιήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Πρωταρχική απαίτηση είναι το ΤΟΜΠ να προσφέρει τακτική ευκινησία με υψηλή κινητικότητα και προστασία για την μεταφερόμενη ομάδα. Αυτή είναι η αποστολή του ΤΟΜΠ με μια πρόταση. Σήμερα, ο ΕΣ διαθέτει άρματα μάχης τρίτης γενιάς που καλούνται να συνεργαστούν με πεζικό πρώτης γενιάς.Μεταμορφώνοντας το Μ113 από ΤΟΜΠ σε ΤΟΜΑ με κόστος μάξιμουμ 1 εκατομμύριο το κομμάτι.

Εδώ να τονιστεί πως και σε αυτό το σκέλος η χώρα μας συνέπεια αδιαφορίας και επιχειρηματικών συμφερόντων έχασε πολλές αξιόλογες περιπτώσεις απόκτησης μεταχειρισμένου υλικού όπως ήταν τα Γερμανικά Marder κατά τη προηγούμενη δεκαετία.

Σήμερα η πιο προσιτή λύση είναι η μίξη μεταξύ της απόκτησης ενός νέου ΤΟΜΑ σε αριθμούς ώστε να εφοδιάσουν τα μηχανοκίνητα τάγματα των τεσσάρων Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών και της ολικής αναβάθμισης των ΤΟΜΠ Μ113 και ΛΕΩΝΙΔΑΣ.

Η EODH με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχει πραγματοποιήσει αξιόλογες προτάσεις εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου υλικού των παραπάνω ΤΟΜΠ με πολύ χαμηλό κόστος από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με έμφαση στην ευκινησία και προστασία και ακολούθως στην βελτίωση της ισχύος πυρός. Όλα βέβαια είναι συνάρτηση του κόστους καθώς η αναβάθμιση ενός ΤΟΜΠ μπορεί να κοστίσει από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες με μέγιστο το ένα εκατομμύριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.