Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μια ιστορική αναδρομή για την εξέλιξη των Ειδικών Δυνάμεων και την ΔΕΠ

  Από Σάββας Δ. Βλάσσης Τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του Γ...

 



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, που δικαίως μπορεί να θεωρηθεί το επιστέγασμα των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέσθηκαν την τελευταία τετραετία στις Ειδικές Δυνάμεις – Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στην συγκεκριμένη τελετή, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε αγαπητούς αξιωματικούς υπό τις διαταγές των οποίων υπηρετήσαμε, είτε γνωρίσαμε στα προηγούμενα χρόνια μέσα από επαγγελματικές επισκέψεις σε διάφορες μονάδες. Απόστρατοι σήμερα, μπορούν να υπερηφανεύονται ότι προσέφεραν και αυτοί με τις δυνάμεις τους στο όλο οικοδόμημα που διαρκώς εξελίσσεται.

Μεταξύ αυτών, συναντήσαμε τον Αντιστράτηγο ε.α. Θεόκλητο Ρουσάκη και θυμηθήκαμε την περίοδο κατά την οποία διατέλεσε Διευθυντής της ΓΕΣ/ΔΕΔ, περίοδο κατά την οποία είχαμε πραγματοποιήσει δύο ενδιαφέροντα ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στον χώρο, μέσα και από μία εκτενή συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει. Το υλικό αυτό φιλοξενήθηκε στα Νο1 και 2 τεύχη του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ (Δεκέμβριος 2009 και Μάρτιος 2010) και αποτελούν σήμερα απλώς “ιστορία”, για τα δρώμενα της εποχής εκείνης.

Ο στρατηγός είχε τότε πολύ σημαντικό ρόλο στην σύσφιξη των σχέσεων με τις αμερικανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, διερευνώντας τις δυνατότητες και προοπτικές. Το καλοκαίρι του 2009, ο τότε Υποστράτηγος Θεόκλητος Ρουσάκης συναντηθηκε σε ανύποπτο χρόνο και στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου με τον Υποστράτηγο Thomas R. Csrnko, διοικητή του Κέντρου και Σχολής Ειδικού Πολέμου Τζων Φ. Κέννεντυ ΗΠΑ (USΑJFKSWCS). Στην συνάντηση αυτή, οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί γνωρίστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις, με αποτέλεσμα την πρόσκληση του Έλληνα στρατηγού για επίσκεψη στο USAJFKSWCS, στο Φορτ Μπραγκ της Βορείου Καρολίνας, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το διάστημα 24-28 Σεπτεμβρίου 2009 και τον Δ/ΔΕΔ συνόδευαν δύο εξαίρετοι επιτελείς του, οι Συνταγματάρχες Κωνσταντίνος Γούναρης και Κωνσταντίνος Φλώρος (ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ). Στην διάρκεια της παραμονής του στο Φορτ Μπραγκ, o Δ/ΔΕΔ πραγματοποίησε διάφορες επαφές με ανωτάτους και ανωτέρους αξιωματικούς των Special Forces, διαπιστώθηκε ταυτότητα απόψεων σε θέματα εξελίξεως των SOF και έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες ενημερώσεις για τα σχολεία εκπαιδεύσεως του Κέντρου. Ως ανταπόδοση, στις 14-18 Οκτωβρίου επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Υποστράτηγος Thomas Csrnko και η σχέση καλλιεργήθηκε περισσότερο. Η προσπάθεια είχε την πλήρη υποστήριξη και του τότε Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Φραγκούλη Φράγκου.

Από τις παραπάνω επαφές υψηλού επιπέδου, διαπιστώθηκε ότι η αμερικανική πλευρά είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα της ελληνικής, σε θέματα εκπαιδεύσεως και συνεργασίας. Ειδικότερα, είχαν τεθεί οι παρακάτω προτάσεις, όπως τις είχαμε καταγράψει στο περιοδικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.