Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τέσσερις ευρωβουλευτές προτείνουν ένα «τουριστικό Μίνι Σένγκεν» μεταξύ Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ρουμανίας

  Τέσσερα μέλη της φιλελεύθερης ομάδας «Ας ανανεώσουμε την Ευρώπη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνουν τη δημιουργία μιας «ζώνης Μίνι Σένγ...

 



Τέσσερα μέλη της φιλελεύθερης ομάδας «Ας ανανεώσουμε την Ευρώπη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνουν τη δημιουργία μιας «ζώνης Μίνι Σένγκεν» μεταξύ Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ρουμανίας, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση μεταξύ των τριών Βαλκανικών χωρών της ΕΕ κατά την τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αυτή η ιδέα περιέχεται στην επιστολή που απέστειλαν στον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη οι ευρωβουλευτές Daniel Laurer από τη Βουλγαρία, Γιώργος Κύρτσος από την Ελλάδα και Ντάκιαν Τσιόλος και Βλαντ Γκεόργκε από τη Ρουμανία.

«Είμαστε και δεν είμαστε ταυτόχρονα στο Σένγκεν. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την πραγματικότητα με το νέο καθεστώς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γκεόργκε, σύμφωνα με τον οποίο η πρωτοβουλία τους «συνάντησε ανεπίσημα πολύ θετικά μηνύματα» από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη του περασμένου έτους με την Αυστρία, η οποία εμποδίζει την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Σένγκεν, από τις 31 Μαρτίου 2024, Βούλγαροι και Ρουμάνοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται στα μέλη της ζώνης Σένγκεν χωρίς συνοριακούς ελέγχους εάν ταξιδεύουν αεροπορικώς ή δια θαλάσσης, ενώ οι έλεγχοι παραμένουν στα χερσαία σύνορα.

Μια τέτοια συμφωνία σημαίνει ότι οι πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ελλάδα μέσω ξηράς και θα δημιουργούνται πλήθη και σειρές οχημάτων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Στην επιστολή, οι τέσσερις ευρωβουλευτές, επικαλούμενοι την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, ισχυρίζονται ότι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού και του ξενοδοχειακού και τροφοδοτικού κλάδου «επιμένουν» στην κατάργηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα για τη διευκόλυνση των ταξιδιών των Ρουμάνων και των Βούλγαρων τουριστών στην Ελλάδα.

«Προς το παρόν, ο έλεγχος των χερσαίων συνόρων μεταξύ των τριών χωρών εξακολουθεί να προκαλεί τεράστιες απώλειες για μεταφορείς και τουρίστες σε ό,τι αφορά το κόστος μετακίνησης και σπατάλη χρημάτων και χρόνου, αναφέρει η επιστολή, προσθέτοντας ότι η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων θα βελτιώσει άμεσα την οικολογική κατάσταση στην τις παραμεθόριες περιοχές.

Η ιδέα των υποστηρικτών είναι ότι η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων θα πρέπει να ισχύει μόνο για τις διελεύσεις των χερσαίων συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, για τις οποίες, σύμφωνα με αυτούς, δεν θα χρειάζεται να ζητηθεί έγκριση από τα άλλα κράτη μέλη στη ζώνη Σένγκεν, αλλά μόνο για να τους ενημερώσει σχετικά με μια τέτοια απόφαση.

Προσθέτουν επίσης ότι εάν η ιδέα τους είναι αποδεκτή, θα πρέπει να συμφωνηθεί η δημιουργία αυτού του «Mini-Schengen» έως τις αρχές Μαρτίου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει μέχρι την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.