Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νέο υπερόπλο στην ΑΑΔΕ: Αυτόματοι έλεγχοι σε καταθέσεις, δάνεια και κάρτες

   Ένα νέο ηλεκτρονικό «υπερόπλο» κατά της φοροδιαφυγής και του παράνομου πλουτισμού έχει πλέον στη διάθεσή του ο φοροελεγκτικός μηχανισμός...

  



Ένα νέο ηλεκτρονικό «υπερόπλο» κατά της φοροδιαφυγής και του παράνομου πλουτισμού έχει πλέον στη διάθεσή του ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο είναι ένα αναβαθμισμένο λογισμικό αυτόματης διενέργειας ελέγχων για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.



Το σύστημα αυτό έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει και να επεξεργάζεται σε χρόνο-ρεκόρ και σε βάθος δεκαετίας στοιχεία και πληροφορίες για τις κινήσεις των πάσης φύσεως καταθετικών και επενδυτικών λογαριασμών, των λογαριασμών εξυπηρέτησης δανείων, των πιστωτικών καρτών και των λοιπών ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής των ελεγχομένων προσώπων, καθώς και πληροφορίες για το περιεχόμενο των τραπεζικών τους θυρίδων και, εν συνεχεία, να διασταυρώνει τα στοιχεία αυτά με τα δεδομένα των φορολογικών τους δηλώσεων ώστε να εξάγει άμεσα αποτελέσματα εντοπισμού τυχόν αδήλωτων – αποκρυβέντων εισοδημάτων και εσόδων.

«Σκανάρισμα»

Με το εν λόγω Σύστημα, που εντάσσεται από αυτόν το μήνα στο νέο «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ, μπορούν άμεσα να ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας που υποκρύπτουν τη διάπραξη αδικημάτων εκτεταμένης και μεγάλης φοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση που εντοπίζονται ποσά, η απόκτηση των οποίων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα, τα ποσά αυτά χαρακτηρίζονται αυτόματα ως παράνομη «προσαύξηση περιουσίας» και φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 33%.

Επικοινωνία

Ειδικότερα, μέσω του νέου Συστήματος συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των ΑΦΜ για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου στο ΟΠΣ ELENXIS.

Ως «Υπόχρεα Πρόσωπα διαβίβασης δεδομένων» στο Σύστημα ορίζονται:

* τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα του Ν.4261/2014, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων,

* τα ιδρύματα πληρωμών του Ν.4537/2018,

* τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος του Ν.4021/2011, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα στοιχεία που θα στέλνουν οι τράπεζες

Τα στοιχεία που καλούνται να αποστέλλουν οι τράπεζες και τα λοιπά χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στις ελεγκτικές αρχές είναι οι κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε κάθε:

* Καταθετικό λογαριασμό πρώτης ζήτησης.

* Καταθετικό προθεσμιακό λογαριασμό.

* Χορηγητικό λογαριασμό (λογαριασμό εξυπηρέτησης δανείου).

* Επενδυτικό λογαριασμό (παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.)

* Αλλου είδους τραπεζικό λογαριασμό.

* Πιστωτική Κάρτα

* Τραπεζική Θυρίδα

* Λογαριασμό Πληρωμών

* Προπληρωμένη κάρτα (prepaid)

* Ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που διαβιβάζονται, δύναται να ανατρέχουν στην τελευταία δεκαετία από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος παροχής πληροφοριών, ενώ κάθε αίτημα πρέπει να απαντηθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.