Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Ο Γεραπετρίτης δήλωσε ότι κύριος σκοπός της επίσκεψής στην Αίγυπτο ήταν η Γάζα»- τουρκικό δημοσίευμα

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι ο κύριος σκοπός της επίσκεψής του στην Αίγυπτο ήταν η ανταλλαγή απόψε...

 



Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι ο κύριος σκοπός της επίσκεψής του στην Αίγυπτο ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την κρίση στη Γάζα και τη Μέση Ανατολή.

Ο Γεραπετρίτης απάντησε στις ερωτήσεις της εφημερίδας Al Ahram στην Αίγυπτο.

Ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία του για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κρίση στον Λίβανο και την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συγκεκριμένα ο Γεραπετρίτης είπε:

«Εκτιμούμε πραγματικά ότι η Αίγυπτος είναι ο πυλώνας της σταθερότητας στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική με αρχές και ήταν συνεπής από την αρχή της σύγκρουσης».

«Πήραμε μια θέση. Ήμασταν μια από τις πρώτες χώρες που έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Θα ήθελα να τονίσω τον ρόλο του Καΐρου στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της Ράφα. Εάν δεν ήταν η Αίγυπτος, η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια στη Γάζα».

Σημειώνοντας ότι κοινός στόχος Ελλάδας και Αιγύπτου είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι το μεταναστευτικό ρεύμα από τη Βόρεια Αφρική συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, οι Έλληνες δίνουν σημασία στον ενεργειακό τομέα και όπως είπε «η Ελλάδα στοχεύει να γίνει το κύριο ενεργειακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο Γεραπετρίτης ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ολοκλήρωση της Γραμμής Μεταφοράς Πράσινης Ενέργειας GREGY, στην οποία σχεδιάζεται η μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Εξηγώντας ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου το 2020 αποτελεί δείκτη του στρατηγικού χαρακτήρα της συνεργασίας των δύο χωρών, ο Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι και οι δύο χώρες έχουν επιθυμία να επεκτείνουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να διερευνήσουν νέες πιθανές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς.

The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.