Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βρέθηκε αρχαίο βλήμα σφεντόνας – Τι αποκαλύπτει για το μυστήριο μίας στρατηγικής μάχης του Ιούλιου Καίσαρα

  Ένα βλήμα σφεντόνας από μόλυβδο με την επιγραφή του ονόματος του Ιούλιου Καίσαρα και της αρχαίας πόλης Ipsca ανακαλύφθηκε στην ύπαιθρο τη...

 



Ένα βλήμα σφεντόνας από μόλυβδο με την επιγραφή του ονόματος του Ιούλιου Καίσαρα και της αρχαίας πόλης Ipsca ανακαλύφθηκε στην ύπαιθρο της Μοντίγια, στην Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία. Μπορεί να δίνει ένα νέο στοιχείο για το μυστήριο με την τοποθεσία μίας στρατηγικής μάχης του Ιούλιου Καίσαρα που παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά στην Ιβηρική Χερσόνησο που ανακαλύφθηκε μια επιγραφή του ονόματος του Ιούλιου Καίσαρα με τα αρχικά CAES σε αυτό του είδους το βλήμα, το οποίο χρησιμοποιούνταν στις σφεντόνες. Είναι επίσης το πρώτο βλήμα σφεντόνας που φέρει το τοπωνύμιο Ipsca. Είναι το πρώτο τοπωνύμιο οποιασδήποτε πόλης της Ρωμαϊκής Ισπανίας που βρέθηκε ποτέ εγγεγραμμένο σε βλήμα σφεντόνας.

Η ανακάλυψη έγινε δυνατή χάρη στη εις βάθος μελέτη του βλήματος που διεξήγαγαν οι Javier Moralejo και Jesúss Robles του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, μαζί με τον Antonio Moreno του Αρχαιολογικού Μουσείου της Cabra και τον José Antonio Morena του Ιστορικού Μουσείου Baena. Η δουλειά τους δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Zephyrus του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα.

Το βλήμα βρέθηκε 19 χιλιόμετρα από την Baena, στην ύπαιθρο της Μοντίγια, ενός ισπανικού δήμου περίπου 23.000 κατοίκων, που βρίσκεται στην αυτόνομη κοινότητα της Ανδαλουσίας. Η πόλη βρίσκεται σε ύψος 372 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και 49 χιλιόμετρα από την Κόρδοβα. Είναι πιθανό η τελική σύγκρουση του ρωμαϊκού εμφυλίου πολέμου να έλαβε χώρα σε αυτή την περιοχή.

Το βλήμα έχει μήκος 4,5 εκατοστά, πλάτος 2 εκατοστά και ύψος 1,7 εκατοστά. Ζυγίζει 71,1 γραμμάρια. Πηγή: STILEarte

Το μυστήριο με την τοποθεσία της μάχης της Μούντα

Το 45 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας πολέμησε και νίκησε τους γιους του Πομπήιου, τον Γναίο και τον Σέξτος Πομπηίο στην τελευταία μάχη του εμφυλίου πολέμου, την λεγόμενη Μάχη της Μούντα (σ.σ. έτσι λεγόταν τότε ολόκληρη η Ιβηρική χερσόνησος).

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η ακριβής τοποθεσία της μάχης. Μία από τις περιοχές που θεωρείται πιθανό να έγινε η μάχη είναι η Μοντίγια. Η ανακάλυψη του σφαιριδίου της σφεντόνας είναι ένα ακόμη στοιχείο που στηρίζει αυτό το σενάριο και επιβεβαιώνει την συμμαχία της πόλης Ipsca με τον Ιούλιο Καίσαρα.

Το βλήμα έχει σχήμα βελανιδιού, με μυτερές άκρες. Έχει μήκος 4,5 εκατοστά, πλάτος 2 εκατοστά και ύψος 1,7 εκατοστά. Ζυγίζει 71,1 γραμμάρια. Και φέρει δύο επιγραφές, ανάγλυφες που αναφέρουν: IPSCA ve CAES.

Οι επιγραφές σε μολύβδινα βλήματα σφεντόνας (glandes inscriptae) χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Ελλάδα. Η χρήση τους συνεχίστηκε μέχρι την πρώιμη ρωμαϊκή αυτοκρατορική εποχή.

Τα πήλινα καλούπια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτών των βλημάτων χαράσσονταν ώστε το βλήμα, αφού κρυώσει να έχει μία ανάγλυφη επιγραφή. Η σφεντόνα ήταν αρκετά δημοφιλές όπλο στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή εποχή.

Πηγή: FOXreport.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.