Με έναν πύρινο λόγο για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού, ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΝ, Ναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης παρέδωσε κι επίσημα σήμε...
Με έναν πύρινο λόγο για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού, ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΝ, Ναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης παρέδωσε κι επίσημα σήμερα (19/01) τα ηνία στον Αντιναύαρχο Δημήτρη Κατάρα, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Όσοι είχαν την τύχη να γνωρίζουν προσωπικά ή να συνεργαστούν με τον Ναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση λένε κατά κοινή ομολογία ότι πρόκειται για έναν αξιωματικό που δεν μασάει τα λόγια του, λέει ευθέως την άποψή του, την υποστηρίζει και κυρίως μάχεται για την ενδυνάμωση του Πολεμικού Ναυτικού.
Το Πολεμικό Ναυτικό «καλείται να προασπίσει και να διαφυλάξει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας σε θαλάσσιο χώρο που είναι τριπλάσιος σχεδόν του ηπειρωτικού, έχοντας παγκοσμίως τη δεύτερη μεγαλύτερη ακτογραμμή μετά τη Νορβηγία, διαθέτοντας πάνω από 30.000 νησιά, καλύπτοντας τα πελάγη του Ιονίου, Κρητικού, Αιγαίου και τη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε στην ομιλία του για να δώσει το στίγμα των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει.
«Αυτός ο θαλάσσιος χώρος», συνέχισε, «απαιτεί την ύπαρξη ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού». «Ποσοτικά», εξήγησε, «απαιτείται μεγάλος αριθμός μονάδων, δικτυοκεντρικό σύστημα διοικήσεως και ελέγχου καθώς και σύγχρονα μέσα, οπλικά συστήματα και δυνατότητες όπως απαιτούν οι σύγχρονες ναυτικές επιχειρήσεις».
Όπως ανέφερε, η Δομή Δυνάμεων που έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ προβλέπει την ύπαρξη 18 μεγάλων μονάδων επιφανείας, 12 φρεγατών και 6 κορβετών. Τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει μετά την πρόσκτηση των τριών φρεγατών FDI Belharra και τον εκσυγχρονισμό και των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ η πολιτεία να μεριμνήσει ώστε το ΠΝ να προχωρήσει άμεσα στην εγχώρια ναυπήγηση 5 φρεγατών με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής, που θα αντικαταστήσουν της “S”.
«Έτερες φωνές που προτείνουν λύσεις για συρρίκνωση ή μικρό Πολεμικό Ναυτικό ή ευέλικτο αφενός δεν έχουν γνώση των επιχειρησιακών και επιστημονικών εργαλείων κατάρτισης της Δομής Δυνάμεων αφετέρου αγνοούν ιστορικά ότι η επιβίωση των Ελλήνων στηρίχτηκε στη θάλασσα και στο ισχυρό Πολεμικό του Ναυτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά
«Περισσότερος ιδρώτας στην ειρήνη»
«Πεποίθησή μας παραμένει ότι περισσότερος ιδρώτας στην ειρήνη εξασφαλίζει λιγότερα δάκρυα και αίμα στον πόλεμο» τόνισε στην ημερήσια διαταγή του ο νέος Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας.
«Η παρούσα περίοδος είναι γεμάτη προκλήσεις λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της αστάθειας στο εγγύς αλλά και περιφερειακό περιβάλλον, ενώ παράλληλα είναι αυξημένες οι απαιτήσεις συνεπεία του πλαισίου εξοπλισμού του Στόλου με την πρόσκτηση νέων μονάδων αλλά και τον σχεδιασμό και υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας τα διδάγματα που προκύπτουν από τις σύγχρονες συγκρούσεις υπό το πρίσμα των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας», ανέφερε.
Αναλύοντας τους στόχους του, τόνισε ότι αυτοί «είναι ο συντονισμός και η κατεύθυνση της οργάνωσης, της υποστήριξης, της εκπαίδευσης, της δράσης, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων και η ενίσχυση των προσπαθειών για εξάντληση κάθε περιθωρίου για βελτίωση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα του Στόλου μέσω της απαιτούμενης επιχειρησιακής εκπαίδευσης, στοχευμένων επισκευαστικών δράσεων και εξορθολογισμού των αποστολών».
Απευθυνόμενος στο προσωπικό, υπογράμμισε: «Απαιτώ ορμητικότητα, πρωτοτυπία, ανησυχία και πρωτοβουλία για συνεχή βελτίωση και αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων προς αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόκλησης και απειλής».
Ορόσημο το 2030
Κατά τη διάρκεια της επίδοσης των αναμνηστικών δώρων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αφού επέδωσε μία αναμνηστικό πλακέτα στον κ. Δρυμούση τόνισε την επιθυμία του «το 2030 να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα ισχυρό σύγχρονο Πολεμικό Ναυτικό το οποίο να μπορεί να υπερασπίσει αυτά τα οποία το Σύνταγμα επιβάλει».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.