Δεκάδες είναι οι νεκροί από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην κεντρική Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά. Το «χτύπημα» του Εγκέλαδου πρ...
Δεκάδες είναι οι νεκροί από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην κεντρική Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά. Το «χτύπημα» του Εγκέλαδου προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι το μήνυμα που έλαβαν οι πολίτες λίγο πριν «χτυπήσει» ο εγκέλαδος.
«Η τεχνητή νοημοσύνη μπόρεσε να προβλέψει με πολύ υψηλή πιθανότητα ότι θα συμβεί ένας σεισμός σε συγκεκριμένη περιοχή της Ιαπωνίας, περίπου μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωση του σεισμού», είπε ο Νίκος Βασιλάκος στο Newsbomb.gr.
«Συγκεκριμένα, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν προέβλεψε με ακρίβεια το 70% των σεισμών στην Κίνα, μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωσή τους. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ένα αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης για να αναλύσει δεδομένα από σεισμογράφους, γεωλογικές πληροφορίες και άλλα δεδομένα», ανέφερε ο πρόεδρος του «internet now».
Ο ίδιος θέλοντας να εξηγήσει το πρωτοποριακό σύστημα προειδοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών της Ιαπωνίας στον σεισμό είπε: «Στην περίπτωση του σεισμού στην Ιαπωνία, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε με πολύ υψηλή πιθανότητα ότι θα συμβεί ένας σεισμός στην περιοχή του Χονσού, περίπου μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωση του σεισμού. Η πρόβλεψη αυτή δεν ήταν ακριβής ως προς την τοποθεσία και την ένταση του σεισμού, αλλά ήταν αρκετή για να προειδοποιήσει τις Αρχές και να τους δώσει χρόνο να προετοιμαστούν».
«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην πρόβλεψη σεισμών με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι περισσότερο από ενθαρρυντική. Καθώς η A.I. τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι πιθανό ότι θα μπορέσουμε να έχουμε πιο ακριβείς προβλέψεις σεισμών στο μέλλον. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των κινδύνων από τους σεισμούς και στην προστασία της ζωής και της περιουσίας», ανέφερε.
Πρόβλεψη μετασεισμών με A.I.
Όπως εξήγησε ο Νίκος Βασιλάκος όλο αυτό το σύστημα προειδοποίησης εξελίσσεται συνεχώς και μπορεί να προβλέψει τη μετασεισμική δραστηριότητα. Στα πρώτα δευτερόλεπτα που καταγράφεται ένας σεισμός από δύο σεισμογράφους αμέσως το σύστημα μπαίνει σε λειτουργία και ενημερώνει τόσο την τοπική κοινωνία, στην περιοχή όπου εκδηλώνεται ο σεισμός, αλλά και τους πολίτες σε μια πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική απόσταση.
«Καθώς ξετυλιγόταν η μετασεισμική ακολουθία, η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να προβλέψει με υψηλή πιθανότητα ότι θα συμβούν μετασεισμοί στην περιοχή του Χονσού, μετά τον κύριο σεισμό», είπε ο Νίκος Βασιλάκος.
«Αυτό καταλήγει να είναι ακόμη σημαντικότερο επίτευγμα, καθώς η πρόβλεψη μιας πιθανής μετασεισμικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει το Κράτος να προετοιμαστεί για τους μετασεισμούς και να μειωθούν οι ζημιές και οι απώλειες ζωών», πρόσθεσε.
Πώς λειτουργεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης
Η ειδοποίηση έρχεται σε γραπτό μήνυμα, μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ενώ περιλαμβάνει συμβουλές ασφαλείας.
«Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Βιομηχανικής της Ιαπωνίας (NIED) προέβλεψε με ακρίβεια το 80% των μετασεισμών στην περιοχή του Χονσού, μέσα σε 24 ώρες από την εκδήλωση του κύριου σεισμού. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να αναλύσει δεδομένα από σεισμογράφους, γεωλογικές πληροφορίες και άλλα δεδομένα», είπε ο Νίκος Βασιλάκος στο Newsbomb.gr.
«Στην περίπτωση των μετασεισμών στην Ιαπωνία το 2024, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε με υψηλή πιθανότητα ότι θα συμβούν μετασεισμοί στην περιοχή του Χονσού, μέσα σε 24ώρες από την εκδήλωση του κύριου σεισμού. Η πρόβλεψη αυτή ήταν ακριβής και βοήθησε τις αρχές να προετοιμαστούν για τους μετασεισμούς», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί η τεχνητή νοημοσύνη εξήγησε: «Ειδικότερα, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του NIED χρησιμοποιεί ένα αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που ονομάζεται "Random Forest". Ο αλγόριθμος αυτός δημιουργεί ένα δάσος από δέντρα απόφασης, τα οποία εκπαιδεύονται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες για προηγούμενους σεισμούς. Όταν ο αλγόριθμος τροφοδοτείται με νέα δεδομένα, χρησιμοποιεί τα δέντρα απόφασης για να προβλέψει την πιθανότητα να συμβεί ένας σεισμός».
«Στην περίπτωση των μετασεισμών στην Ιαπωνία το 2024, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έλαβε υπόψη δεδομένα από σεισμογράφους, γεωλογικές πληροφορίες και άλλες πηγές. Τα δεδομένα αυτά περιελάμβαναν πληροφορίες για τη θέση και την ένταση του κύριου σεισμού, καθώς και πληροφορίες για τη γεωλογική δομή της περιοχής», πρόσθεσε.
«Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε με υψηλή πιθανότητα πότε και ποιοί μετασεισμοί θα συμβούν στην περιοχή του Χονσού, μέσα σε 24 ώρες από την εκδήλωση του κύριου σεισμού. Η πρόβλεψη αυτή ήταν ακριβής και βοήθησε τις Αρχές να προετοιμαστούν έγκαιρα για τους μετασεισμούς με στοχευμένα μέτρα προστασίας ανά περιοχή και γειτονιά», ανέφερε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.