Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βάτραχοι – κανίβαλοι προκαλούν ανησυχία – «Σκοτώστε τους μόλις τους δείτε» λένε οι αρμόδιοι

   Οι κανίβαλοι δενδροβάτραχοι από την Κούβα εισβάλλουν σε περιοχές των ΗΠΑ και έχουν θέσεις τις αρχές επί ποδός. Οι υπεύθυνοι Άγριας Ζωής ...

  



Οι κανίβαλοι δενδροβάτραχοι από την Κούβα εισβάλλουν σε περιοχές των ΗΠΑ και έχουν θέσεις τις αρχές επί ποδός. Οι υπεύθυνοι Άγριας Ζωής προτρέπουν τους Αμερικανούς να σκοτώνει αυτό το είδος βάτραχου μόλις το συναντήσει.



Οι αρχές ανησυχούν για οικολογικά προβλήματα καθώς οι κανίβαλοι δενδροβάτραχοι τρώνε βάτραχους του ίδιου είδους και έχουν μέγεθος όσο η παλάμη ενός ενήλικου ανθρώπου.

Επίσης αυτοί οι βάτραχοι εκκρίνουν από το δέρμα τους ένα υγρό όταν κάποιος τους αγγίζει που προκαλεί ερεθισμό. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τι μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό ή στα ζώα αυτό το υγρό.


Αυτοί οι βάτραχοι εκκρίνουν από το δέρμα τους ένα υγρό όταν κάποιος τους αγγίζει που προκαλεί ερεθισμό. Πηγή: UF

Πώς «ταξιδεύουν» στις ΗΠΑ και επιβιώνουν

Οι βάτραχοι αυτοί έφτασαν από την Κούβα και τις Μπαχάμες στις ΗΠΑ μέσω της Φλόριντας. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο θα εξαπλωθούν οι κανίβαλοι βάτραχοι. Βιολόγοι ανέφεραν ότι ορισμένοι δενδροβάτραχοι της Κούβας έχουν φτάσει έως το Τενεσί και αναπτύσσουν στρατηγικές για να επιβιώσουν την περίοδο του χειμώνα.

«Ένα πράγμα από το οποίο έχουν μάθει να εκμεταλλεύονται είναι τα πράγματα από τα οποία χτίζουμε τα σπίτια μας. Είναι γνωστό ότι κρύβονται σε κουτιά μετασχηματιστών», είπε ο βιολόγος Άγριας Ζωής Daniel Sollenberger, που ειδικεύεται στην στη μελέτη ερπετών και αμφιβίων.

«Τα ηλεκτρικά κουτιά είναι πιο ζεστά λόγω της αντίστασης του ηλεκτρισμού», είπε στην Augusta Chronicle ο Sollenberger. Έτσι τα κουτιά αυτά γίνονται το καταφύγιο για τους κανίβαλους-βάτραχους.

Ο μόνος γνωστός «πληθυσμός αναπαραγωγής» κουβανικών δενδροβατράχων στη Τζόρτζια βρίσκεται στο νησί Τζέκιλ, το παράκτιο κρατικό πάρκο στα βόρεια της Φλόριντα. Η αρχή που διαχειρίζεται το κρατικό πάρκο έχει ενθαρρύνει τους επισκέπτες να παρακολουθούν την κίνηση κουβανικών δενδροβατράχων και να αναφέρουν τις πληροφορίες σε τηλεφωνική γραμμή του πάρκου.

Ωστόσο οι κανίβαλοι δενδροβάτραχοι έχουν αποδειχθεί ικανοί στη μετανάστευση, σύμφωνα με τον Sollenberger, αφού κρύβονται σε αποστολές οικιακών φυτών και βλάστησης. «Μεταφέρονται μέσω οχημάτων ή φυτώριων. Για παράδειγμα, αν πάτε στο Lowe’s και αγοράσετε ένα δέντρο και αν αυτό το δέντρο προερχόταν από ένα φυτώριο στη Φλόριντα, μπορεί να υπάρχει ένας κουβανικός δεντροβάτραχος να κάνει βόλτα», τόνισε ο Daniel Sollenberger.

Ο βιολόγος εξήγησε ότι κάτοικοι σε παράκτιες πόλεις, όπως η Σαβάνα της Τζόρτζια, έχουν δει κανίβαλους βάτραχους που «αναπαράγονται σε λιμνούλες και τάφρους». Βέβαια δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτοί οι βάτραχοι θα μετακινηθούν προς τα δυτικά των ΗΠΑ. «Δεν ξέρουμε πόσο μακριά θα μπορούσαν να φτάσουν στην ενδοχώρα. Επειδή είναι κάπως τροπικό (σ.σ. είδος)», είπε ο Sollenberger.

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Αυτό που φαίνεται ότι ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι το μέγεθος του βάτραχου, καθώς θα μπορεί να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες τροφής. Επίσης είναι ο μοναδικός βάτραχος που τρέφεται ακόμη και από μέλη του είδους του.

«Θα φάνε πολλά έντομα. [Αλλά] θα φάνε επίσης ό,τι μπορούν να χωρέσουν στο στόμα τους. Θα φάνε ακόμη και μικρότερους δενδροβάτραχους», τόνισε ο Sollenberger. «Υπάρχουν τουλάχιστον κάποια ανέκδοτα στοιχεία από τη Φλόριντα ότι στην πραγματικότητα μπορούν να μειώσουν τους πληθυσμούς των γηγενών βατράχων. Αν θέλουμε να έχουμε λίγη γηγενή άγρια ζωή στις αυλές μας, αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα», σημείωσε ο βιολόγος.

Ο James Stroud, επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, είπε στην DailyMail ότι αυτές οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες. «Στη Λουιζιάνα, όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά ως επεμβατικοί, φαίνεται ότι οι γηγενείς βάτραχοι στη συνέχεια εξαφανίζονται σε αυτές τις περιοχές. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται είτε στην θηρευτική συμπεριφορά είτε στον ανταγωνισμό με τους εισβολείς κουβανέζικους δεντδοβάτραχους», ανέφερε ο James Stroud.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.