Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι Τουρκοκύπριοι καλούν τους Ρώσους φοβούμενοι την προσέγγιση της Κύπρου με ΗΠΑ και ΕΕ

  Μια νέα προσπάθεια προστέθηκε στην επαναπροσέγγιση μεταξύ του Ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων και της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα με...

 



Μια νέα προσπάθεια προστέθηκε στην επαναπροσέγγιση μεταξύ του Ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων και της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα με αμοιβαία μηνύματα.

Ο Γκιοκχάν Γκιουλέρ, ειδικός σύμβουλος του προέδρου της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ, ζήτησε συνεργασία με τη Ρωσία ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή των δυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία αναπτύσσονται εδώ και καιρό ενάντια στις κινήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για παρεμπόδιση των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πολιτική της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει διεθνείς ισορροπίες αντί για δυτικοκεντρική εξωτερική πολιτική, έχει εξαπλωθεί και τους Τουρκοκύπριους.


Φόβοι για απώλεια της “ΤΔΒΚ”

Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη του λεγόμενου τουρκοκυπριακού κράτους ‘ΤΔΒΚ’ και προσπαθούν εδώ και καιρό να προσαρτήσουν την θυγατρική πατρίδα στην ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία. Ως απάντηση σε αυτή τη στάση των δυτικών δυνάμεων, η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων άρχισε να ακολουθεί μια πολιτική προσέγγισης με τη Ρωσία.

Αυξήθηκε η κίνηση μηνυμάτων από τη Λευκωσία στη Μόσχα εδώ και λίγο καιρό. Το τελευταίο μήνυμα που εστάλη από τους Τουρκοκύπριους στη Ρωσία ήταν ότι ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου Ερσίν Τατάρ, ο Γκιοκχάν Γκιουλέρ, κάλεσε τη Ρωσία να αναπτύξει διμερή συνεργασία για να αποτρέψει την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του ρωσικού επίσημου πρακτορείου TASS, ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΤΔΒΚ θα ήταν επωφελής για την περιοχή, όπως ανέφερε ο Φουάντ Σαφάροφ από το Media Diary.

«Πιστεύω ότι η δημιουργία καλών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών σε κάθε τομέα μπορεί να είναι ένα στρατηγικό βήμα που θα ματαιώσει τις προσπάθειες της ΕΕ και των ΗΠΑ να κυριαρχήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στο πλαίσιο της οικοδόμησης της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην περιοχή», είπε.

Υποστηρίζοντας ότι η Δύση θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή απειλής για τη Μόσχα τα επόμενα χρόνια και τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της περιοχής, ο Γκιουλέρ πρόσθεσε: «Η Δύση θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποδυναμώσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή».

Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν τις δυτικές δυνάμεις στο νησί

Ο Γκιουλέρ είπε ότι οι ΗΠΑ στρατιωτικοποιούν τη Μεσόγειο εδώ και πολύ καιρό και προσπαθούν να αποτρέψουν τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα αναπτύσσοντας τις βάσεις τους και συνέχισε ως εξής:

«Σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, που αγωνίζονται για μια δυτικοκεντρική παγκόσμια τάξη, οι Τουρκοκύπριοιο ευνοούν την πολυπολικότητα. Τα τελευταία 6-7 χρόνια, ο κόσμος έχει περάσει από ένα μονοπολικό σύστημα διεθνών σχέσεων σε ένα πολυπολικό σύστημα διεθνών σχέσεων. Όσον αφορά την πολυπολικότητα, η θέση της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να διατηρηθεί. Επομένως, μια λύση δύο κρατών στο Κυπριακό είναι προς το συμφέρον της Ανατολής και όχι της Δύσης».

Πρόσφατα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Μουράτ Ζιαζίκοφ, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πτήσεις με την Κατεχόμενη Κύπρο επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία στα νότια, συμμετείχε στις δυτικές κυρώσεις και έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα.

Ο Ζιαζίκοφ είχε πει προηγουμένως ότι η έναρξη των προξενικών υπηρεσιών για τους Ρώσους που ζουν στην Κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό Βόρεια Κύπρο ήταν «μια απόφαση που είχε καθυστερήσει πολύ».

Το αίτημα του Προέδρου των Τουρκοκυπρίων προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αξιολογήσει τη δυνατότητα σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ψευδοκράτους δημιούργησε επίσης μεγάλη απήχηση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η Μόσχα ακολουθεί μια κυπριακή πολιτική που δεν έχει αλλάξει από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και δεν αναγνωρίζει ως κράτος την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αφενός, καθώς Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι τάχθηκαν στο πλευρό της Δύσης και αφετέρου, λόγω της εξέλιξης των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, προέκυψε το ενδεχόμενο προσέγγισης της Μόσχας με την βόρεια Κύπρο, έστω και αν δεν έφτασε στο στάδιο της επίσημης αναγνώρισης, καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.