Στο Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης, στη Δανία, υπάρχει ένα μαρμάρινο κεφάλι που κάποτε ανήκε στον αρχαίο ελληνικό ναό του Παρθενώνα στην Α...
Στο Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης, στη Δανία, υπάρχει ένα μαρμάρινο κεφάλι που κάποτε ανήκε στον αρχαίο ελληνικό ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη της Αθήνας. Το κεφάλι ανήκε αρχικά σε μια φιγούρα Κενταύρου και αποτελούσε μέρος μιας σκηνής που απεικόνιζε τη μάχη των Ελλήνων μυθολογικών Λαπίθων εναντίον των Κενταύρων (μυθικά πλάσματα που ήταν μισό άλογο, μισό άνθρωπος).
Τότε, έγιναν προσπάθειες να διαπιστωθεί αν το χρώμα προερχόταν από αρχαία βαφή, αλλά τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης μεταξύ του μαρμάρου και του αέρα ή ότι το μάρμαρο περιείχε σωματίδια σιδήρου που είχαν μεταναστεύσει στην επιφάνεια, χρωματίζοντάς το καφέ.
Οξαλικό οξύ, φύκια και μύκητες
«Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να εξηγηθεί το ιδιόμορφο καφέ φιλμ. Το 1851, ο Γερμανός χημικός, Justus von Liebig, πραγματοποίησε την πρώτη πραγματική επιστημονική έρευνα και διαπίστωσε ότι το καφέ φιλμ περιείχε οξαλικά άλατα – άλατα του οξαλικού οξέος. Αυτό επιβεβαιώθηκε από μεταγενέστερες αναλύσεις, αλλά η προέλευση των οξαλικών αλάτων παρέμεινε μυστήριο», λέει ο ομότιμος καθηγητής Kaare Lund Rasmussen, ειδικός στις χημικές αναλύσεις ιστορικών και αρχαιολογικών αντικειμένων, του Τμήματος Φυσικής, Χημείας και Φαρμακευτικής, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.
Μαζί με τους συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας Frank Kjeldsen και Vladimir Gorshkov από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, την Bodil Bundgaard Rasmussen, πρώην επικεφαλής της Συλλογής Αρχαιοτήτων στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας, τον Thomas Delbey από το Πανεπιστήμιο Cranfield της Αγγλίας και την Ilaria Bonaduce από το Πανεπιστήμιο της Πίζας της Ιταλίας, δημοσίευσε ένα επιστημονικό άρθρο που περιγράφει τα αποτελέσματα των ερευνών τους σχετικά με το καφέ χρώμα στο κεφάλι του Κένταυρου, από το Εθνικό Μουσείο. Το άρθρο δημοσιεύεται στο Heritage Science.
“Θέλαμε ιδιαίτερα να εξετάσουμε αν η καφέ μεμβράνη θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί από κάποιο βιολογικό οργανισμό, όπως λειχήνες, βακτήρια, φύκια ή μύκητες. Αυτή η θεωρία είχε προταθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν είχε εντοπιστεί κανένας συγκεκριμένος οργανισμός. Το ίδιο ισχύει και για τη θεωρία ότι θα μπορούσαν να είναι υπολείμματα εφαρμοσμένης βαφής – ίσως για την προστασία ή την τόνωση της μαρμάρινης επιφάνειας”, λέει ο Kaare Lund Rasmussen.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.