Πριν την Κατοχή, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την επιχειρησιακή χρήση του χώρου από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πάντως ως χώρος, το μ...
Πριν την Κατοχή, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την επιχειρησιακή χρήση του χώρου από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πάντως ως χώρος, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου πρέπει να καλυπτόταν από αραιή θαμνώδη βλάστηση και μικρό έλος από τα όμβρια ύδατα. Πρώτη φορά αναφέρεται στα Γερμανικά επίκαιρα εποχής, ως ένα από τα πρόχειρα αεροδρόμια που διαμόρφωσαν – χρησιμοποίησαν οι Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις για την Επιχείρηση ΕΡΜΗΣ, για την κατάληψη της Κρήτης τον Μάιο του 1941. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, τον Οκτώβριο του 1944, στα πλαίσια της Επιχείρησης ΜΑΝΝΑ του Βρετανικού Στρατού, ένας Λόχος του 4ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών ερρίφθη στον χώρο του Α/Δ Μεγάρων και μάλιστα είχε αρκετές απώλειες από τραυματισμούς λόγω ισχυρού πνέοντος ανέμου.
Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί για το Α/Δ Μεγάρων, είναι ότι από τις αρχές της δεκαετίας 2000 και μετά το κλείσιμο του Α/Δ Ελληνικού και την μεταφορά στο Ελευθέριος Βενιζέλος όλης της εμπορικής και επιβατικής κίνησης, η Γενική Αεροπορία στην Αττική ήταν άστεγη. Έτσι παραχωρήθηκε από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) ο μισός χώρος του αεροδρομίου της Πάχης για χρήση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και την Γενική Αεροπορία. Η Κυριότητα του χώρου παραμένει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Χρήση από την Αεροπορία Στρατού
Από το 1999 που δημιουργήθηκε το Όπλο της Αεροπορίας Στρατού, το Α/Δ της Πάχης, μαζί με αυτό του Στεφανοβικείου, αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της ΑΣ. Η βάση της Αλεξάνδρειας είχε μόνο το 3ο ΤΕΑΣ, μειωμένης δύναμης ελικοπτέρων UH-1H/AB-206. Στην Πάχη, σύμφωνα με ανοικτές πάντα πηγές, υπάρχει το 2ο ΣΥΑΣ (Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού) στο οποίο υπάγονται το 2οΤΕΑΣ με 16 ελικόπτερα NH90 (με πρόθεση να γίνουν 20 όταν ολοκληρωθούν οι παραλαβές) ενώ υπάρχει και ένας μικρός αριθμός UH-1H, με πρόθεση αυτά να μεταφερθούν στην Αλεξάνδρεια για τις ανάγκες της Σχολής Αεροπορίας Στρατού έως ότου αρχίσουν πιθανώς οι παραλαβές Black Hawk, το 4ο ΤΕΑΣ με 25 CH-47D Chinook, Λόχος VIP/Αεροφωτογράφησης με 3 C-12C/RA Beachcraft και τέλος η Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), το 2ο ΤΥΑΔ (Τάγμα Υποστήριξης Αεροδρομίου) και 2ο ΣΕΣΑΥ (Συνεργείο Ενδιάμεσης Συντήρησης Αεροπορικού Υλικού) του Τεχνικού Σώματος, με υπαγωγή στην ΑΣΔΥΣ/ΔΙΣΕ.
Μετά την καταστροφή της Βάσης Στεφανοβικείου
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, η περιφέρεια της Θεσσαλίας γνώρισε την μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που είδε η χώρα, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel… Η Βάση του Στεφανοβικείου, σύμφωνα με ανοικτές πάντα πηγές, έχει εγκαταλειφθεί από την ΑΣ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αν θα επιστρέψει ποτέ ξανά εκεί… Τα πτητικά μέσα που ήταν στην Βάση, σύμφωνα με ανακοινώσεις μεταστάθμευσαν όλα προσωρινά στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα ενώ η διοίκηση της 1ης ΤΑΞΑΣ σε ανενεργό στρατόπεδο στον Τύρναβο (πρώην Στρατόπεδο Βαλκανικής Ταξιαρχίας – Στρατόπεδο Σχοινά). H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.