Πρόσφατα το Πεντάγωνο ανέθεσε στη Lockheed Martin μια σύμβαση αξίας σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενσωμάτωση των πυραύλων αντ...
Πρόσφατα το Πεντάγωνο ανέθεσε στη Lockheed Martin μια σύμβαση αξίας σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενσωμάτωση των πυραύλων αντί-ραντάρ υψηλής ταχύτητας AGM-88G (HARMs) και στις τρεις εκδόσεις του μαχητικού αεροσκάφους F-35 Lighting II stealth. Η σύμβαση αξίας 97,3 εκατομμυρίων δολαρίων θα αναβαθμίσει τον ισχυρό πύραυλο κατά των ραντάρ για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (F-35A), το Ναυτικό ( F-35C), το Σώμα Πεζοναυτών (F-35B και F-35C), καθώς και ξένους συμμετέχοντες σε στρατιωτικές πωλήσεις και μη Συμμετέχοντες στο Υπουργείο Άμυνας (ουσιαστικά κάθε μέλος του προγράμματος F-35).
ΠΗΓΗ nationalinterest.org
Επιπλέον, η σύμβαση απαιτεί από τη Lockheed Martin, η οποία είναι επίσης κατασκευαστής του F-35, να επαναπρογραμματίσει τον εργαστηριακό εξοπλισμό στις πιο πρόσφατες παρτίδες αεροσκαφών. Το AGM-88 HARM έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνεται στο F-16 Fighting Falcon, το οποίο ήταν το μόνο αεροσκάφος που μπορούσε να μεταφέρει τα πυρομαχικά για χρόνια. Η αναβαθμισμένη έκδοση του οπλικού συστήματος, ο AAGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile, μπορεί να ταιριάζει με περισσότερα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των σειρών F-35 Lighting II, των F/A-18 Hornet και Super Hornet και του E/A -18G Growler.
Η ώθηση για τροποποίηση των AGM-88 HARMs προς χρήση με το μαχητικό αεροσκάφος F-35 stealth είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα του μικρού αποθέματος της πιο προηγμένης έκδοσης. Η Πολεμική Αεροπορία είναι πιθανό να επιδιώξει να εξασφαλίσει ένα απόθεμα πυρομαχικών κατά ραντάρ όλων των τύπων μέχρι να φτάσει η παραγωγή του AAGM-88E. Ένας τακτικός πύραυλος αέρος-εδάφους υψηλής ταχύτητας, ο AGM-88 HARM έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει εχθρικά ραντάρ και συστήματα αεράμυνας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε άλλα φίλια αεροσκάφη. Κατασκευασμένος από τη Raytheon, τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1984 και κοστίζει περίπου 200.000 δολάρια ανά μονάδα. Μπορεί να επιτύχει υπερηχητικές ταχύτητες, έχει ισχυρή εκρηκτική κεφαλή και μπορεί να πλήξει στόχους έως και 30 μίλια (48~ χιλιόμετρα) μακριά. Έχει μήκος 13 πόδια και ζυγίζει 800 κιλά.
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία δείχνει ότι ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος του σύγχρονου πολέμου. Τόσο ο ουκρανικός στρατός όσο και οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για να παρακολουθούν, να στοχεύουν, να διαταράσσουν και να υποβαθμίζουν την άλλη πλευρά. Είτε παρεμποδίζει τις τακτικές επικοινωνίες μιας ρωσικής διμοιρίας στο Ντονμπάς είτε παρεμβαίνοντας σε ένα εισερχόμενο κύμα ουκρανικών drones αυτοκτονίας, ο ηλεκτρονικός πόλεμος παίζει έναν αόρατο αλλά βασικό ρόλο στις μάχες.
Το Πεντάγωνο έχει στείλει απροσδιόριστο αριθμό AGM-88 HARM στο Κίεβο. Οι Ουκρανοί συντηρητές έχουν προσαρμώσει τα Su-25 Frogfoot, Su-27 Flanker και MiG-29 Fulcrum ώστε να είναι συμβατά με το AGM-88 HARM. Και η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη χρησιμοποιήσει καλά τα πυρομαχικά, πλήττοντας τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Ο ρωσικός στρατός δεν ήταν πραγματικά προετοιμασμένος για τέτοια πυρομαχικά και έχει χάσει αρκετά βασικά συστήματα αεράμυνας. Με την εισαγωγή του F-16 Fighting Falcon στην ουκρανική υπηρεσία τους επόμενους μήνες, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία θα έχει έναν πολύ ισχυρότερο συνδυασμό για αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.