Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οχήματα MRAP για τον Ελληνικό Στρατό, μια απαραίτητη προσθήκη

   Στο νέο εξοπλιστικό πακέτο που περιγράφει η επιστολή Μπλίνκεν, αναφέρονται και οχήματα MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), ένα είδος...

  



Στο νέο εξοπλιστικό πακέτο που περιγράφει η επιστολή Μπλίνκεν, αναφέρονται και οχήματα MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), ένα είδος που πραγματικά λείπει από τον Ελληνικό Στρατό. Μιας και τα δικά του μεταφορικά μέσα, ειδικά προσωπικού, είναι πολύ παλαιά και με ελάχιστη ή και μηδενική προστασία (γνωστή η εμπειρία με στρατιώτες φορτωμένους στην καρότσα ενός φορτηγού Στάγιερ ή REO).



Τα συγκεκριμένα είναι τροχοφόρα μεταφοράς προσωπικού, με θωράκιση και σχεδίαση που προστατεύει από εκρήξεις ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Η ανάγκη για τέτοια έγινε φανερή μετά την αμερικανική εμπειρία στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπου τα παλαιότερα οχήματα μεταφοράς στρατιωτών και υλικού είχαν πολλές απώλειες σε τέτοιες ενέδρες. Οι τύποι τώρα των MRAP που παράχθηκαν κατά χιλιάδες είναι αρκετοί, σε ποικιλία χώρων, οπλισμού, διαμόρφωσης κ.λπ.

 

Πριν μερικά χρόνια οι ΗΠΑ μας προσέφεραν αριθμό από MRAP Cougar, αλλά η καθυστερημένη αντίδραση της ελληνικής πλευράς οδήγησε τα οχήματα αυτά σε άλλους χρήστες (που μάλιστα πλήρωσαν να τα πάρουν, ενώ εμείς θα τα λαμβάναμε δωρεάν). Ευτυχώς, οι αντιδράσεις μας ήταν πιο άμεσες στο θέμα των Μ1117, παρότι η ΓΔΑΕΕ καθυστέρησε σοβαρά κι εκεί. Αλλά τουλάχιστον ήρθε μια τεράστια ποσότητα αξιόλογων οχημάτων αναγνώρισης.


Σήμερα ο συντριπτικός αριθμός διαθέσιμων MRAP των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων κατευθύνεται προς την Ουκρανία. Από τα συμφραζόμενα στην επιστολή Μπλίνκεν, ότι δηλαδή θα δοθεί προτεραιότητα στο ελληνικό αίτημα, με MRAP που θα είναι διαθέσιμα από του χρόνου, γίνεται αντιληπτό πως μιλάμε για οχήματα που τώρα υπηρετούν και όχι αποσυρμένα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.