Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

   Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο...

  



Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ανοίγει πολλές συζητήσεις για το τι θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτά τα σκάφη στην ναυτική μας ισχύ μέσω νέων ηλεκτρονικών, ραντάρ και βέβαια όπλων. Και βέβαια αν μπορούν να συνδυαστούν με τα ήδη υπό παραγγελία όπλα του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή τον εξελιγμένο αντιαεροπορικό πύραυλο Aster 30!



Να τονίσουμε εδώ το εξής: Η απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού για “αεράμυνα περιοχής” παραμένει, πέρα από την αγορά των 3 φρεγατών FDI. Ακόμη, οι ενάεριες απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα το ΠΝ -αλλά και θα δει μπροστά του στο σύντομο μέλλον- έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Από sea-skimming πυραύλους και κλασικές βόμβες ανεμοπορίας, μέχρι περιφερόμενα πυρομαχικά, ενώ πλησιάζει και η εποχή βαλλιστικών αντιπλοϊκών πυραύλων ή και υπερηχητικών cruise. Τα οποία στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, δεν θα εξαπολύονται μόνο από τουρκικά F-16, αλλά και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως τα Akinci και Anka 2 και 3 και ότι άλλο παρεμφερές.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Aster 30

Ο συγκεκριμένος πύραυλος είναι δύο σταδίων, όπου ο πρώτος όροφος (που παράγεται από την εταιρία Avio και θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς και τεχνολογικά προηγμένους στερεού καυσίμου πυραυλοκινητήρες), απορρίπτεται όταν κάνει την αρχική επιτάχυνση και συνεχίζει ο δεύτερος. Το δεύτερο στάδιο (Terminal Dart), είναι ίδιο σε Aster 15 και 30, δηλαδή στις εκδόσεις μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, ενώ το πρώτο στάδιο είναι μεγαλύτερο στον -30. Το όπλο είναι μάλιστα είναι διπλής χρήσης, τόσο από πλοία, όσο και από επίγειους εκτοξευτές (το γνωστό σύστημα SAMP/T που έχουν Γαλλία και Ιταλία, και ήδη έχει δει δράση και στην Ουκρανία).

O Aster 30 μπορεί να χτυπήσει στόχους έως και 120 χλμ. μακριά από το σημείο εκτόξευσης και σε υψόμετρο 20 χλμ. Ταξιδεύοντας με ταχύτητα έως και Mach 4,5 (5.380 χλμ/ ώρα), είναι ικανός να εμπλέξει και υπερηχητικούς πυραύλους. Βέβαια δεν είναι είναι one shot/one kill (δηλαδή δεν είναι δεδομένο πως ένας πύραυλος θα έχει 100% ευστοχία), αλλά έχει αρκετά υψηλό Pk-Kill Propability (πιθανότητα πλήγματος). Όμως για να διασφαλιστεί η κατάρριψη ενός εχθρικού στόχου, ειδικά αν είναι μεγάλης επικινδυνότητας, π.χ. ένας αντιπλοϊκός πύραυλος, απαιτείται η εκτόξευση δύο Aster.

Κατά την πρώτη φάση της πτήσης, ο Aster καθοδηγείται από το δικό του σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (INS), μέχρι να λάβει νεότερες ενημερώσεις για τον στόχο, από το σημείο εκτόξευσης (την FDI στην δική μας περίπτωση). Για να μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης στο εχθρικό αεροσκάφος, μόνο στα τελευταία δευτερόλεπτα της τελικής φάσης, ο πύραυλος γίνεται αυτόνομος και “κλειδώνει” στον στόχο χρησιμοποιώντας το ενεργό ραντάρ του, AD4A, που λειτουργεί στο φάσμα 12-18Ghz (J-band). Ο Aster όμως δεν διαθέτει θερμική καθοδήγηση ως επιβοθητική κατά την τελική φάση. Ωστόσο, το ραντάρ διαθέτει προηγμένες δυνατότητες αντι-αντιμέτρων (ECCM), που επιτρέπουν την αντιμετώπιση παρεμβολών και αεροφύλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.